Συνεδρίασε την Πέμπτη για πρώτη φορά το Κυβερνητικό Συμβούλιο Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής υπό τον Πρωθυπουργό. Όπως προανήγγειλε ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για τη Διαχείριση των Προσφυγικών Ροών Γιώργος Κυρίτσης, εντός των επόμενων 20 ημερών θα δημιουργηθούν 30.000 θέσεις προσωρινής φιλοξενίας.
Ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού είπε ότι κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου τέθηκαν όλα τα ζητήματα που απορρέουν από τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, στο σκέλος που αφορά στην Ελλάδα, αλλά και τα γενικότερα ζητήματα για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.
Σε ό,τι αφορά την Συμφωνία, η Ελλάδα κινητοποιήθηκε ήδη από το περασμένο Σάββατο, και έχει σε μεγάλο βαθμό καλύψει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την Συμφωνία και αφορούν την εφαρμογή της.
Αποφασίστηκε ότι την Τετάρτη κατατίθεται στην Βουλή σχέδιο νόμου για την διευθέτηση ζητημάτων που σχετίζονται με την εφαρμογή της Συμφωνίας και απαιτούν νομικές διευθετήσεις.
Σε ερώτηση για τα στελέχη με τα οποία θα πρέπει να ενισχυθεί η χώρα μας από την Ευρώπη, είπε ότι η πρόβλεψη με βάση τα συμφωνηθέντα είναι να βρίσκονται στην χώρα μας ως τις 28 Μαρτίου, οι συνεννοήσεις είναι σε προχωρημένο επίπεδο, αλλά προς το παρόν δεν έχουν έλθει στην Ελλάδα να εγκατασταθούν.
Ένα C -130 του ολλανδικού στρατού που μετέφερε 17 αστυνομικούς της Frontex μαζί με εξοπλισμό καταγραφής για το χοτ σποτ της Μόριας Λέσβου προσγειώθηκε σήμερα το απόγευμα στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης.
Αναφορικά με την Ειδομένη, η κυβέρνηση εντατικοποιεί την ενημέρωση όσων παραμένουν εκεί, και τονίζεται ότι τα σύνορα έχουν κλείσει, ώστε να φύγουν από την περιοχή και να μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας.
Ο κ. Κυρίτσης, ερωτηθείς αν αντίστοιχες κινήσεις με την Ειδομένη θα γίνουν και για την αποσυμφόρηση του Πειραιά, είπε ότι «η λογική είναι όλες οι μη τυπικές δομές, όπως η Ειδομένη και ο Πειραιάς, να πάψουν να υφίστανται».
«Αυτή τη στιγμή γίνεται προσπάθεια και προς τις δύο κατευθύνσεις, αλλά η κυβέρνηση θεωρεί ότι το ζήτημα της Ειδομένης πρέπει να πάρει μια σχετική προτεραιότητα. Αμέσως μετά, δηλαδή μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η προσπάθεια και στον Πειραιά», είπε ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού.
Επίσης, είπε ότι δημιουργείται όργανο με εποπτικό ρόλο για τον συντονισμό των δομών, με υπεύθυνο τον γγ του υπουργείου Άμυνας.
Ο κ. Κυρίτσης είπε ότι ότι αναβαθμίζεται το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, με την Πρώτη Υποδοχή να αναβαθμίζεται σε γενική γραμματεία – υπάρχουν σκέψεις να συμβεί το ίδιο και με τηνΥπηρεσία Ασύλου.
Στο Κυβερνητικό Συμβούλιο συζητήθηκε και το σχέδιο για προσλήψεις πολιτικού προσωπικούπου θα στελεχώσει την υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής.
Ερωτηθείς σχετικά, σχολίασε ότι δεν υφίστανται κέντρα κράτησης στην ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ στα νησιά «τα θεωρούμε κλειστές δομές υπό την έννοια ότι οι πρόσφυγες πρέπει να είναι στη διάθεση των αρχών, δεν υπάρχει η νοοτροπία κράτησης», σημείωσε ο κ. Κυρίτσης.
Αναφερόμενος στο αραβόφωνο δελτίο της ΕΡΤ, αλλά και στην πρωτοβουλία του ΑΠΕ-ΜΠΕ ώστε σε συνεργασία με εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να διαθέτει ελεύθερο Wi-Fi για δωρεάν πρόσβαση στη αραβόγλωσση σελίδα του πρακτορείου, είπε ότι «είναι πρωτοβουλίες που βοηθούν πάρα πολύ την εκστρατεία ενημέρωσης την οποία και η κυβέρνηση θέλει να εντείνει, διότι θεωρεί ότι υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης στον κόσμο που φθάνει στην Ελλάδα και είναι εξαιρετικά κρίσιμο να είναι απολύτως ενήμερος για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του».
Δύο λεωφορεία με πρόσφυγες και μετανάστες από την Αθήνα και άλλα δύο από την Ορεστιάδαέφτασαν στο κάμπινγκ ″Νηρέας″ στο Λιτόχωρο Πιερίας. Στον χώρο βρίσκονται ήδη 200 πρόσφυγες. Επιπλέον 190 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται σε ξενοδοχείο στη Σκοτίνα.
Εν τω μεταξύ σήμερα το απόγευμα πραγματοποιήθηκε έξω από το χοτ σποτ της Μόριας διαδήλωση αλληλέγγυων στους πρόσφυγες και μελών ΜΚΟ που διαμαρτύρονταν για το νέο καθεστώς λειτουργίας του χοτ σποτ μετά τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας.
Πηγές:ert.gr/ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ