topontiki

Πρωτοφανές κύμα καύσωνα πλήττει την Ευρώπη, με τη θερμοκρασία σε πολλές περιπτώσεις να ξεπερνάει και τους 40 βαθμούς Κελσίου.

 Πρωτόγνωρος και πρόωρος καύσωνας πλήττει τη Γαλλία, με το ένα τρίτο της χώρας να έχει τεθεί σε συναγερμό, καθώς η θερμοκρασία αναμένεται να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Όπως ανακοίνωσε η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία, σε μεγάλο μέρος της νοτιοδυτικής Γαλλίας, η θερμοκρασία θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς. Ήδη χθες καταγράφηκαν 40 βαθμοί στο Σεν-Ζαν-ντε-Μενερβουά, ρεκόρ εποχής για τη μητροπολιτική Γαλλία.

Το μεγαλύτερο μέρος της Γαλλίας βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού για καύσωνα, συμπεριλαμβανομένων 12 διαμερισμάτων στα νοτιοδυτικά, με το υπουργείο Παιδείας να συμβουλεύει τους γονείς να κρατήσουν σήμερα, εάν είναι δυνατόν, τα μικρότερα παιδιά τους στα σπίτια τους.

 Ο νομός Ζιρόντ, πρωτεύουσα του οποίου είναι το Μπορντό, απαγόρευσε τις εκδηλώσεις σε εξωτερικούς χώρους όπως και αυτές που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν σε εσωτερικούς χώρους χωρίς κλιματισμό.

Η Γαλλίδα πρωθυπουργός, Ελιζαμπέτ Μπορν, κάλεσε χθες τους Γάλλους «να μην εκθέτετε τον εαυτό σας στις καιρικές συνθήκες και να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί».

Νέο κύμα καύσωνα πλήττει την Ιταλία

Η Ιταλία βρίσκεται αντιμέτωπη, τις ώρες αυτές, με το τρίτο μεγάλο κύμα καύσωνα, από τις αρχές Μαΐου.

 Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, η μεγάλη αυτή ζέστη πρόκειται να διαρκέσει μέχρι τουλάχιστον και την ερχόμενη Τετάρτη, όταν η θερμοκρασία αναμένεται να αγγίξει τους 40 βαθμούς σε πόλεις όπως στην Μπολόνια και τη Φεράρα.

Στο Μιλάνο και τη Μάντοβα ο υδράργυρος αναμένεται να σκαρφαλώσει στους 38 βαθμούς και στους 36 στην Ρώμη, την Φλωρεντία, και την πόλη Τέρνι της κεντρικής Ιταλίας.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας, πρόκειται για το θερμότερο καλοκαίρι, από το 2003 (όταν είχε σημειωθεί ιστορικό ρεκόρ) μέχρι σήμερα.

Στο Μιλάνο, όπου η θερμοκρασία άγγιξε ήδη τους 35 βαθμούς, λόγω της μεγάλης χρήσης κλιματιστικών άρχισαν να σημειώνονται διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Πολλά μαγαζιά, δε, περιορίζουν όσο μπορούν τον εσωτερικό φωτισμό, για να μην αυξάνεται ακόμη περισσότερο η θερμοκρασία.

Όπως μεταδίδει, τέλος, η δημόσια τηλεόραση της Rai, πρόκειται για ένα εντελώς ασυνήθιστο καλοκαίρι, αφού τις τελευταίες αυτές εβδομάδες, η Νάπολη «ψήνεται» σαφώς λιγότερο από το κάποτε, παραδοσιακά δροσερό Μιλάνο.

Θερμοκρασίες-ρεκόρ στην Ισπανία – Στις φλόγες χιλιάδες στρέμματα δάσους

Χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης παραδόθηκαν στις φλόγες και περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από το ψυχαγωγικό πάρκο Πουί ντου Φου, εν μέσω του ακραίου καύσωνα που πλήττει την Ισπανία.

Η μεγαλύτερη από τις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στη χώρα, ενισχυμένη και από τους ανέμους που αλλάζουν συνεχώς κατευθύνσεις, έχει κάψει περίπου 90.000 στρέμματα στη Σιέρα δε λα Κουλέμπρα, στην περιφέρεια της Καστίλης-Λεόν. Περίπου 200 κάτοικοι αυτής της ορεινής ζώνης, κοντά στα σύνορα με την Πορτογαλία, εγκατέλειψαν τις εστίες τους λόγω της πυρκαγιάς.

Άλλη μια πυρκαγιά ξέσπασε δίπλα στο πάρκο Πούι ντου Φου, κοντά στο Τολέδο και οι αρχές προχώρησαν στην εκκένωση του χώρου, απομακρύνοντας επισκέπτες και εργαζομένους. «Η διεύθυνση του πάρκου αποφάσισε να εκκενώσει τον χώρο και να ματαιώσει τη βραδινή παράσταση, για λόγους ασφαλείας», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Συνολικά απομακρύνθηκαν 2.500 επισκέπτες, 700 εργαζόμενοι, 200 πτηνά και 55 άλογα. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί και δεν κινδύνευσε η ζωή κανενός ανθρώπου ή ζώου.

Στη βορειοανατολική Ισπανία εκατοντάδες πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες σε άλλες πυρκαγιές στην Καταλονία. Μία από αυτές, κοντά στο Μπαλντομάρ, στην επαρχία της Λέριδα, έκαψε περίπου 10.000 στρέμματα δάσους. Στη γειτονική Αραγονία, τουλάχιστον 12.000 στρέμματα κάηκαν κοντά στην κοινότητα Νονάσπε.

Το κύμα καύσωνα, ασυνήθιστο για αυτή την περίοδο του έτους για την Ισπανία, ξεκίνησε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο και πλέον η θερμοκρασία σχεδόν σε όλη τη χώρα έχει φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα, κατά τόπους ως τους 43 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η αύξηση των περιστατικών καύσωνα, κυρίως στην Ευρώπη, οφείλεται στην κλιματική αλλαγή. Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αυξάνουν την ισχύ, τη διάρκεια και τη συχνότητά τους.

Ζέστη και στη Βρετανία

Τα τελευταία χρόνια η ζέστη στη Βρετανία αυξάνεται και επεκτείνεται χρονικά, εξέλιξη που αποδίδεται στην κλιματική αλλαγή.

Έτσι, από αυτό το κύμα καύσωνα δεν γλίτωσε ούτε η Βρετανία, που είναι πιο βόρεια, με τη μητροπολιτική υπηρεσία υγείας να εκδίδει επείγοντα συναγερμό για τη νοτιοανατολική Αγγλία, το Λονδίνο και τη νότια Αγγλία, καθώς σήμερα αναμενόταν το θερμόμετρο στη χώρα να ξεπεράσει τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Πηγή:topontiki.gr

Load More Related Articles
Load More In Κόσμος
Comments are closed.

Check Also

Με πολύ κέφι οι «Λαζαρίνες», μάγεψαν με την ερμηνεία τους, στην εκδήλωσή τους στην Πύλη (βίντεο/φωτό)

Όπως κάθε χρόνο, έτσι & φέτος οι «Λαζαρίνες», από τη δημοτική Σχολή του Δήμου Πύλης, σ…