Dog-Playing-with-Frisbee-e1453302863508

Ίσως να έχετε ακούσει την φράση «τόσο ο άνθρωπος όσο και ο σκύλος έχουν ανάγκη για παιχνίδια, ακόμη και αν βρίσκονται σε προχωρημένη ηλικία». Πράγματι ο άνθρωπος δεν χάνει ποτέ την επιθυμία να παίξει κάτι, είτε είναι μικρό παιδί και τρέχει στις γειτονιές, είτε είναι ένας παππούς στο καφενείο και παίζει τάβλι. Στο σκύλο όμως τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά.

Όσο και αν φαίνεται στα μάτια του ιδιόκτητη ότι ο σκύλος παίζει με ανθρώπινα παιχνίδια όπως ένα μπαλάκι ή ένα φρισμπι στην πραγματικότητα ο σκύλος δεν παίζει αλλά καταδιώκει.

Ο σκύλος είναι θηρευτής και αυτή η συμπεριφορά που βλέπουμε προς το μπαλάκι ή το φρισμπί (καταδίωξη σύλληψη δάγκωμα και επαναφορά) είναι ή ενστικτώδης συμπεριφορά που θα έβγαζε αν ήταν σε άγρια κατάσταση και εμπρός του ήταν ένα μικρό θήραμα.

Επειδή ο σκύλος της πόλης σπανιότατα έχει την δυνατότητα να εκτονώσει το ένστικτο της καταδίωξης και της αρπαγής, τον βλέπουμε να στρέφει πολύ συχνά και πολύ εύκολα αυτό το ένστικτο σε μπαλάκια και φρισμπι ή αλλά ανθρώπινα παιχνίδια που κινούνται άτακτα μακριά από τον σκύλο. Αυτό που πυροδοτεί τον ένστικτο του σκύλου είναι η κίνηση. Πολλές φορές μάλιστα ο ίδιος προκαλεί την κίνηση των παιχνιδιών ώστε μετά να τα καταδιώξει.

Σχεδόν όλες οι ράτσες έχουν σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό αναπτυγμένο ένστικτο της καταδίωξης, ακόμη και αν αυτό έχει ατονήσει σε μερικές ράτσες σκύλων φύλακα (πχ ελληνικού ποιμενικού σκύλου). Σπανιότατα όμως θα δούμε σκύλο που να μην απολαμβάνει να καταδιώκει ένα μπλακακι ένα Φρισμπι ή ένα αυτοκίνητο που κινείται έξω ή κοντά σε μαντριά.

Αυτή η καταδίωξη τον αποφορτίζει και τον εκτονώνει από τα ένστικτα του τα οποία πρέπει να εκτονωθούν. Η ενασχόληση με τον σκύλο και το παιχνίδι με καταδίωξη σε μπαλάκια βοήθα να εκτονωθεί το ένστικτο της καταδίωξης. Αν αυτό δεν συμβεί υπάρχει περίπτωση αυτό να εμφανιστεί ως κυνήγι ουράς ή ως κυνήγι φανταστικών θηραμάτων όπως κουρτίνες, παπούτσια, ρούχα ακόμη και τα ίδια τα πόδια του σκύλου.

© Παπαϊωάννου Γιάννης Dogscity.gr

Συγγραφέας – εκπαιδευτής σκύλων

(Πνευματικά δικαιώματα κατοχυρωμένα)

Πηγή: dogscity.gr

Load More Related Articles
Load More In Χόμπι - Επιχειρείν - Ελεύθερος Χρόνος
Comments are closed.

Check Also

Το Σχέδιο αποκατάστασης ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και  «Elias», παρουσίασαν στο Μουζάκι, Μητσοτάκης – Σταϊκούρας

Το σχέδιο αποκατάστασης ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και  «Elias», σε Σ…