pedi-sto-krevati

Η υποθερμία σε μικρά παιδιά και ιδιαίτερα στα μωρά μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί επειδή δεν είναι ακόμη σε θέση να εκφραστούν πλήρως. Είναι σημαντικό να δράσετε γρήγορα και να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα.

Η υποθερμία στα παιδιά συμβαίνει όταν η θερμοκρασία του σώματός τους μειώνεται κάτω από τα όρια που θεωρούνται φυσιολογικά – δηλαδή, κάτω από τους 35 βαθμούς. Οι μηχανισμοί θερμορύθμισης του σώματος αρχίζουν να αποτυγχάνουν όταν πέσουν κάτω από αυτό.

Η υποθερμία είναι συνήθως συνέπεια της παρατεταμένης έκθεσης σε κρύες θερμοκρασίες χωρίς επαρκή προστασία. Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε τι πρέπει να κάνετε εάν πρέπει να χειριστείτε μια περίπτωση υποθερμίας σε μικρά παιδιά.

Υποθερμία σε παιδιά και μωρά: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Πρώτα απ ‘όλα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους το σώμα μπορεί να χάσει θερμότητα. Αυτοί περιλαμβάνουν:

  • Ακτινοβολία: Υπάρχει διαφορά στη διαβάθμιση θερμοκρασίας μεταξύ του σώματος και του περιβάλλοντος χώρου του.
  • Αγωγιμότητα: Αυτό συμβαίνει μέσω επαφής με επιφάνειες συγκεκριμένης θερμοκρασίας. Στην περίπτωση της υποθερμίας, συνεπάγεται επαφή με κρύες ή χαμηλές θερμοκρασίες.
  • Εξάτμιση: Αυτή είναι η συνέπεια της απώλειας θερμότητας από τη μετατροπή ενός σωματικού υγρού σε ατμό ή αέριο. Για παράδειγμα αυξημένος ιδρώτας, γρήγορη αναπνοή κ.λπ.

Υποθερμία στα παιδιά: Αιτίες

Η υποθερμία μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ομάδα του πληθυσμού και σε οποιαδήποτε εποχή του έτους. Τα μωρά και τα μικρά παιδιά είναι πιο πιθανό να πληγούν από αυτήν επειδή το σώμα τους εξακολουθεί να αναπτύσσεται. Έτσι, οι μηχανισμοί ρύθμισης της θερμοκρασίας δεν έχουν ακόμη αναπτυχθεί πλήρως.

Οι πιο συχνές αιτίες υποθερμίας σε παιδιά και μωρά είναι:

  • Ανεπαρκής προστασία έναντι χαμηλών θερμοκρασιών.
  • Το να αφήνετε το μωρό ή το παιδί να φορά βρεγμένα ρούχα για πολλή ώρα σε κρύα περιβάλλοντα ή κατά τη διάρκεια του κρύου ανέμου.
  • Σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν τα παιδιά έχουν πυρετό, οι γονείς προσπαθούν να μειώσουν τη θερμοκρασία εκθέτοντάς τα σε κρύες θερμοκρασίες (κρύες συσκευασίες, μπάνιο με κρύο νερό, ανεμιστήρες κ.λπ.). Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοκ θερμορύθμισης λόγω μιας τόσο ξαφνικής αλλαγής θερμοκρασίας.

Υποθερμία στα παιδιά

Η υποθερμία στα παιδιά μπορεί να είναι συνέπεια της ανεπαρκούς προστασίας από χαμηλές θερμοκρασίες. Επομένως, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα συμπτώματα.

Τα συμπτώματα της υποθερμίας

  • Τα παιδιά και τα βρέφη τρέμουν ή ανατριχιάζουν.
  • Επίσης, το δέρμα τους μπορεί να κρυώσει και μπορεί να γίνει χλωμό, ή στην περίπτωση των βρεφών, το δέρμα παραμένει ροζ.
  • Η αναπνοή και ο παλμός τους επιβραδύνονται.
  • Επιπλέον, τα αντανακλαστικά τους δεν ανταποκρίνονται.

Πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στη θερμοκρασία του δέρματος του μωρού, στις αλλαγές συμπεριφοράς και στην έλλειψη όρεξης, καθώς δεν μπορούν να σας πουν ότι κρυώνουν.

Πώς να χειριστείτε την υποθερμία στα βρέφη

Πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό στο πρώτο σημάδι της υποθερμίας στο μωρό σας. Εάν δεν μπορείτε να λάβετε άμεση ιατρική βοήθεια, κάντε τα ακόλουθα ενώ βρίσκεστε στο δρόμο ή περιμένετε:

  • Αυξήστε σταδιακά τη θερμοκρασία του περιβάλλοντός τους και μεταφέρετέ τα σε ένα θερμαινόμενο δωμάτιο.
  • Αφαιρέστε τυχόν βρεγμένα ρούχα που μπορεί να φορούν.
  • Καλύψτε και προστατέψτε το κεφάλι τους με ένα καπέλο ή μια κουβέρτα και αγκαλιάστε τα στο στήθος σας, ώστε να ζεσταθούν από τη θερμότητα του σώματός σας.
  • Δεν πρέπει να εφαρμόσετε κάποια πηγή θερμότητας απευθείας στο γυμνό δέρμα τους. Επίσης, μην χρησιμοποιείτε ζεστά μπουκάλια ή κομπρέσες  εκτός εάν υπάρχει ένα πανί στο ενδιάμεσο με το σώμα, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε εγκαύματα.
  • Ελέγχετε τα ζωτικά σημεία του παιδιού κάθε φορά, ακόμα και αφού έχετε σταθεροποιήσει την υποθερμία του. Ομοίως, ελέγξτε την αναπνοή του εάν δεν έχει τις αισθήσεις του. Εάν πρέπει να κάνετε ανάνηψη από στόμα σε στόμα, βάλτε το παιδί σε θέση ανάρρωσης (πλευρική). Στη συνέχεια, κάντε ανάνηψη από στόμα σε στόμα και προχωρήστε σε ένα καρδιακό μασάζ ενώ περιμένετε για ιατρική βοήθεια.

Αν το μωρό σας υποφέρει από υποθερμία, τότε είναι σημαντικό να το ζεσταίνετε σταδιακά. Εάν τα συμπτώματά του επιδεινωθούν ή είναι προφανώς σοβαρά, τότε πρέπει να κάνετε ό, τι κρίνετε απαραίτητο για να το πάρετε σε γιατρό το συντομότερο δυνατό.

Πώς να χειριστείτε την υποθερμία στα παιδιά

Ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης, ίσως χρειαστεί να καλέσετε το 166. Αξιολογήστε τα συμπτώματα. Εάν δεν παρατηρήσετε σοβαρά σημάδια υποθερμίας, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

  • Τοποθετήστε το παιδί σε μια μπανιέρα γεμάτη ζεστό (όχι καυτό) νερό μέχρι να δείτε ότι το χρώμα του δέρματός του επιστρέφει στο φυσιολογικό. Στη συνέχεια, βοηθήστε το να στεγνώσει γρήγορα.
  • Μετά, ντύστε το με ζεστά, στεγνά ρούχα και πάρτε το σε ένα ζεστό δωμάτιο και τυλίξτε το σε όσες κουβέρτες χρειάζονται. Όπως και στην περίπτωση των μωρών, μπορείτε να το αγκαλιάσετε για να το ζεστάνετε με τη θερμότητα του σώματός σας. Επίσης, καλύψτε το κεφάλι του με καπέλο, καθώς και τα χέρια και τα πόδια του.
  • Επιπλέον, δώστε του ζεστά υγρά και κάτι να φάει.
  • Μην το αφήνετε μόνο καθόλου, καθώς τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν.

Γενικά, η θερμοκρασία του σώματος θα επανέλθει στην κανονική σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα μετά την εφαρμογή αυτών των τεχνικών. Ωστόσο, εάν δεν επανέλθει και το παιδί χειροτερεύει, καλέστε ένα ασθενοφόρο.

Πηγή: meygeia.gr

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Σκοτεινές μεθοδεύσεις για πυρηνικό εργοστάσιο στην Ελλάδα! Καταγγελία των Πράσινων -Οικολογία στην επέτειο του Τσερνομπίλ

Στην υλοποίηση του κρυφού σχεδίου της να λειτουργήσει πυρηνικό εργοστάσιο με ελληνική χρημ…