dog_in_car

Επιτέλους έφτασε η ώρα για ταξίδι!

Ώρα να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα μας κάνοντας ένα ταξίδι με το αυτοκίνητο για να διασκεδάσουμε αλλά και να ξεκουραστούμε. Όμως δεν θα αφήσουμε πίσω τον καλύτερο μας φίλο, τον σκύλο μας, έτσι δεν είναι;

Τα σκυλάκια μας συνήθως είναι πρόθυμη αλλά και ευχάριστη συντροφιά σε ένα ταξίδι, ειδικά αν το ταξίδι διαρκεί αρκετά. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν  και κάποιοι κίνδυνοι, τους οποίους πρέπει να γνωρίζουμε, ώστε να κάνουμε ένα ασφαλές ταξίδι για εμάς και το κατοικίδιο μας.

Γι αυτό ας μιλήσουμε λίγο για τους τρόπους μεταφοράς ενός σκύλου με το αυτοκίνητο.

Ένας συνηθισμένος τρόπος είναι να έχουμε τον σκύλο μας …

Ελεύθερο στο αυτοκίνητο (δεν ενδείκνυται)

Ο σκύλος σας είναι ελεύθερος να κάνει ότι θέλει και να πάει όπου θέλει μέσα στο αυτοκίνητο. Ωστόσο τόσο για εσάς όσο και για τον σκύλο σας υπάρχουν κάποια θέματα. Το πιο προφανές είναι ότι ο σκύλος θα σας αποσπάει την προσοχή από την οδήγηση.

Σκεφτείτε και την περίπτωση που θα χρειαστεί να κάνετε ένα απότομο φρενάρισμα ή έναν απότομο ελιγμό.

Επίσης μια εικόνα που βλέπουμε πολύ συχνά στους δρόμους είναι να βγάζει το σκυλί μας το κεφάλι του και τα πόδια του έξω απο το παράθυρο.

Ταυτόχρονα, όμως, δεν είναι και ότι πιο ασφαλές. Φανταστείτε εκείνη την ώρα να φέρει ο αέρας ένα αντικείμενο (π.χ. ένα κουτάκι αναψυκτικού) προς το μέρος του…

Επομένως. η παραπάνω λύση δεν είναι η πιο ασφαλής, ειδικά για μεγάλα ταξίδια.

Άρα τι άλλες λύσεις υπάρχουν;

Crates / Κουτιά μεταφοράς

Μία άλλη λύση είναι τα κουτιά μεταφοράς κατοικίδιου αν ο σκύλος δεν είναι πολύ μεγάλος. Αυτά μπορεί να είναι είτε υφασμάτινα, είτε πλαστικά, είτε μεταλλικά και υπάρχουν σε διάφορα μεγέθη στο εμπόριο. Είναι ότι πρέπει για ανήσυχα σκυλάκια που αποσπάται η προσοχή τους από την διαδρομή και τους θορύβους. Το κουτί πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο ώστε να μπορεί να σηκωθεί και να γυρίσει το σκυλί μας, αλλά να μην έχει και τόσο χώρο ώστε να κοπανιέται μέσα στο κουτί από την κίνηση του αμαξιού. Επίσης πρέπει να αερίζεται σωστά και πρέπει οπωσδήποτε να είναι δεμένο στο κάθισμα.

Πριν βάλουμε τον σκύλο μας σε τέτοιο κουτί στο αυτοκίνητο καλό θα ήταν να τον έχουμε προετοιμάσει από το σπίτι. Να του έχουμε βάλει είτε ένα κρεβατάκι μέσα, είτε φαγητό και να έχουμε ανοιχτή την πόρτα για να πηγαινοέρχεται ελεύθερα μέσα στο κουτί. Έτσι το συνηθίζει και το εξερευνά ελεύθερα και όταν έρθει η ώρα του ταξιδιού δεν στρεσάρεται επειδή γνωρίζει το κουτί. Το κουτί μεταφοράς μην το βάζετε στα μπροστινά καθίσματα καθώς υπάρχει κίνδυνος σε περίπτωση που ανοίξουν οι αερόσακοι.

Εάν τώρα ο σκύλος μας είναι μεγάλου μεγέθους και η παραπάνω λύση δεν μας ταιριάζει υπάρχουν και τα …

Σιδερένια ή υφασμάτινα πλέγματα (barriers)

Άμα έχετε μεγάλο αυτοκίνητο τύπου SUV, Crossover κτλ και έχετε μεγάλο σκύλο μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε. Είναι σιδερένια ή υφασμάτινα πλέγματα και προσαρμόζονται (συνήθως) στα καθίσματα, έτσι ο σκύλος βρίσκεται στον δικό του χώρο και ξεχωριστά από εσάς. Είναι μια καλή λύση καθώς δίνει ελευθερία στον σκύλο να κινηθεί κατά την διάρκεια του ταξιδιού και ταυτόχρονα δεν σας αποσπάει την προσοχή. Υπάρχουν αρκετά είδη barriers άλλα μόνιμα και άλλα αποσπώμενα.

Τα αρνητικά είναι ότι σε περίπτωση ατυχήματος ο σκύλος δεν είναι δεμένος με ότι συνεπάγεται αυτό ενώ σε περίπτωση που ανοίξει η πίσω πόρτα μπορεί να βγει έξω.

Αν τίποτα από τα παραπάνω δεν σας ταιριάζει υπάρχει και η λύση με τις …

Ζώνες ασφαλείας

Στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφορες ζώνες ασφαλείας ειδικά για μεταφορά σκύλων στο αυτοκίνητο.

Αυτές οι ζώνες ασφαλείας έχουν το πλεονέκτημα ότι αφήνουν μια ελευθερία κινήσεων ενώ ταυτόχρονα σε περίπτωση ατυχήματος κρατάνε στη θέση του το ζώο. Είναι πιο ασφαλές από το κοινό λουρί καθώς δεν δένονται στο λαιμό του σκύλου αλλά στον κορμό και έτσι σε ένα απότομο τίναγμα δεν τραυματίζεται.

Τα παραπάνω είναι οι συνήθεις τρόποι ταξιδιού με σκύλο μέσα στο αυτοκίνητο.

Διαλέγετε ότι σας ταιριάζει και ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ!

Πηγή: petslife.gr

Load More Related Articles
Load More In Χόμπι - Επιχειρείν - Ελεύθερος Χρόνος
Comments are closed.

Check Also

Το Σάββατο 27/4 & στα Τρίκαλα, η Ημερίδα «Αγροδιατροφή και Τουρισμός-Πολιτισμός», από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Η  Περιφέρεια Θεσσαλίας  και το Περιφερειακό Συμβούλιο  Έρευνας και Καινοτομίας, σας  προσ…