1_

Δυστυχώς οι περισσότεροι οδηγοί μοτοποδηλάτων και μοτοσυκλετών αμελούν συστηματικά την καθαριότητα του κράνους τους. Μάλιστα, σύμφωνα με κάποιες έρευνες το ποσοστό των οδηγών αυτών ξεπερνά το 70%.

Το σωστό και τακτικό καθάρισμα του κράνους είναι πρώτα και πάνω από όλα θέμα υγείας, αλλά πριν δούμε το πως το καθαρίζουμε, καλό είναι να πούμε και δυο λόγια για την χρησιμότητα του.

Γιατί πρέπει να φοράω κράνος όταν οδηγώ μηχανή
Η οδήγηση δικύκλου είναι μια πολύ ωραία εμπειρία, αλλά αν δεν πάρουμε τα μέτρα μας μπορεί να γίνει επικίνδυνη.

Η χρήση κράνους, αλλά και κατάλληλης ενδυμασίας όταν καβαλάμε μια μηχανή, είναι επιβεβλημένη. Δεν είπαμε να φορέσετε και ειδική στολή και μπότες, αλλά ένα μακρύ παντελόνι και κλειστά παπούτσια είναι απαραίτητα.

Πολύ σημαντικό: Δεν οδηγάμε ποτέ την μηχανή με σορτσάκι ή σαγιονάρες, ακόμη κι αν πάμε από το δωμάτιο των διακοπών μας μέχρι την παραλία.

Όσον αφορά το κράνος, αυτό πρέπει να είναι στο κατάλληλο μέγεθος για το κεφάλι σας. Μην δανείζεστε κράνη, αγοράστε ένα δικό σας, ζητήστε βοήθεια για να επιλέξετε το σωστό μέγεθος και μην τσιγκουνευτείτε τα χρήματα.


Τέλος, ποτέ μην οδηγείτε με ξεκούμπωτο κράνος την μοτοσυκλέτα ή το μοτοποδήλατο σας. Μπορεί να ακουστεί υπερβολικό, αλλά σε περίπτωση πτώσης, ίσως είναι καλύτερο να μην φοράμε καθόλου κράνος, παρά να φοράμε ένα κράνος που δεν είναι σωστά δεμένο.

Μάλιστα, ο κώδικας οδικής κυκλοφορίας δεν απαιτεί απλά να φοράμε το κράνος, αλλά αυτό να εφαρμόζει σωστά και να είναι σωστά δεμένο. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να μας κόψουν κλήση αν δεν έχουμε κλείσει το λουράκι του κράνους όταν οδηγάμε.

Αφού, λοιπόν, είδαμε γιατί πρέπει να φοράμε το κράνος, ας δούμε και τι γίνεται με την καθαριότητα του.

Γιατί να καθαρίζω τακτικά το κράνος μου
Ένα βρώμικο κράνος μπορεί να αποτελεί εστία πολλών μικροβίων, αλλά και διάφορων βακτηρίων γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί κάλλιστα να προκαλέσει διάφορα δερματολογικά προβλήματα.

Πέρα από αυτό, όμως, είναι πολύ πιθανό να δημιουργεί δυσφορία στον οδηγό, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες όταν και λόγω των υψηλών θερμοκρασιών ιδρώνουμε περισσότερο με αποτέλεσμα να μυρίζει άσχημα.

Επιπλέον, το βρώμικο κράνος έχει κατηγορηθεί ότι συμβάλλει μεταξύ άλλων και στην τριχόπτωση.

Για όλους αυτούς του λόγους λοιπόν, θα πρέπει να καθαρίζετε τακτικά το κράνος σας, ανάλογα φυσικά και με την χρήση που κάνει ο καθένας.

Πόσο συχνά να καθαρίζω το κράνος της μηχανής μου
Η συχνότητα καθαρισμού ποικίλει ανάλογα με την εποχή του χρόνου, την λιπαρότητα του δέρματος και των μαλλιών σας, καθώς και από τον βαθμό εφίδρωσης του κάθε ατόμου.

Επίσης, σε ειδικές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα μετά από ένα μεγάλο ταξίδι, καλό θα είναι να καθαρίζετε το κράνος σας, αν όχι όλο, τουλάχιστον εξωτερικά.

Κι αυτό γιατί εκτός από τη σκόνη που θα έχει μαζέψει, πολλές φορές όταν αναπτύσσουμε μεγάλες ταχύτητες παρασέρνουμε και πολλά έντομα που κολλούν όχι μόνο στη ζελατίνα, αλλά πολλές φορές κυριολεκτικά σε ολόκληρο το εξωτερικό περίβλημα του κράνους, ακόμη και στους αεραγωγούς.

 Η ζελατίνα του κράνους μπορεί να γεμίσει με μυγάκια μετά από ένα μεγάλο ταξίδι
Αν, πάλι, οδηγείτε κυρίως στην πόλη, καλό είναι να καθαρίζετε το κράνος σας συχνότερα στο εσωτερικό μέρος του, καθώς αυτό μπορεί να μυρίζει δυσάρεστα κυρίως λόγω των καυσαερίων που εισέρχονται και επικάθονται στα μαξιλαράκια και στα αφρολέξ.

Πάντως, ένας γενικός μπούσουλας, για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο, είναι να καθαρίσετε το κράνος σας τουλάχιστον δύο με τρεις φορές τον χρόνο. Πως καθαρίζεται όμως σωστά ένα κράνος; Ας δούμε παρακάτω απλά και κατανοητά.
Πως να καθαρίσω το κράνος της μηχανής σωστά
Το καθάρισμα του κράνους χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο εξωτερικό καθάρισμα και στο εσωτερικό καθάρισμα.

Εξωτερικό καθάρισμα
Το εξωτερικό καθάρισμα του κράνους είναι μια σχετικά απλή και εύκολη διαδικασία. Θα πρέπει να γίνεται αρκετά συχνά όπως π.χ. κάθε φορά μετά από ένα μεγάλο ταξίδι ή ακόμη και κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου ταξιδιού αν αυτό είναι απαραίτητο.

Το εξωτερικό καθάρισμα περιλαμβάνει την ζελατίνα, αλλά και ολόκληρη την εξωτερική πλευρά του κράνους. Το καθάρισμα αυτό θα πρέπει να γίνεται με νερό, χρησιμοποιώντας απλά ένα βρεγμένο μαλακό πανί.

Καλό είναι να μην χρησιμοποιείτε οικιακά ή χημικά καθαριστικά, καθώς μπορεί να διαβρώσουν το υλικό ή την κόλλα του κράνους σας και εν τέλει να το αχρηστεύσουν.

Εάν η ζελατίνα είναι λερωμένη από ξεραμένα και κολλημένα μυγάκια ή έντομα, θα πρέπει πρώτα να την ψεκάσετε με νερό και να βάλετε πάνω της βρεγμένο χαρτί κουζίνας ή ακόμη και μια βρεγμένη πετσέτα ή ένα πανάκι.

Γι ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χλιαρό νερό. Το αφήνετε δύο με τρία λεπτά ώστε να μαλακώσουν τα μυγάκια και στη συνέχεια τα απομακρύνετε με ένα απλό σκούπισμα.

 βάλτε μια βρεγμένη πετσέτα πάνω στο κράνος για να μαλακώσει βρωμιά και να φύγει ευκολότερα
Με τον ίδιο τρόπο καθαρίζετε την ζελατίνα και εσωτερικά. Εάν το κράνος σας διαθέτει και έξτρα ζελατίνα για τον ήλιο (visor) μην ξεχάσετε να την καθαρίσετε κι αυτή, διαφορετικά την επόμενη φορά που θα την χρειαστείτε πιθανότατα να μην μπορείτε να δείτε τίποτε αν χτυπάει πάνω της το φως του ήλιου.

Μετά το καθάρισμα της ζελατίνας, μπορείτε να περάσετε την εξωτερική πλευρά της με κάποιο ειδικό σπρέι ή αλοιφή που κάνει το νερό να γλιστράει από την επιφάνεια της (πχ κάποιο προϊόν νανοπροστασίας).

Με αυτόν τον τρόπο θα είναι πιο άνετη η οδήγηση σας σε περίπτωση βροχής.

Κατόπιν καθαρίζετε τους αεραγωγούς χρησιμοποιώντας μια μπατονέτα ή κάποιο πινέλο ή ένα μαλακό βουρτσάκι δοντιών, ώστε να φύγει η σκόνη και τα έντομα που πιθανόν έχουν συσσωρευτεί εκεί.

Τέλος, μπορείτε να περάσετε τις τσιμούχες στεγανοποίησης της ζελατίνας με ειδική σιλικόνη ή κάποιο ειδικό λάδι, για τη διατήρηση της ελαστικότητας τους.
Εσωτερικό καθάρισμα
Τα περισσότερα σύγχρονα κράνη διαθέτουν αφαιρούμενη επένδυση που βγαίνει και πλένεται. Ωστόσο, σε κάποια παλιότερα ή πιο οικονομικά μοντέλα, η εσωτερική επένδυση ίσως αφαιρείται μερικώς ή καθόλου.

Αν ανησυχείτε μήπως το συχνό πλύσιμο επηρεάσει τη διάρκεια ζωής του κράνους σας, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Κι αυτό γιατί το πλύσιμο κάνει καλό στα σπογγώδη μέρη του.

Προκειμένου να καθαρίσετε ένα κράνος εσωτερικά, πρώτα βγάζετε τα αφαιρούμενα μέρη προσέχοντας ώστε να θυμόσαστε πως μπαίνουν ξανά στη θέση τους. Μερικές φωτογραφίες ή και βίντεο βήμα προς βήμα ίσως φανούν χρήσιμες στην περίπτωση αυτή.

 πρώτα αφαιρέστε προσεκτικά όλα τα αφαιρούμενα μέρη από την επένδυση του κράνους σας για να τα καθαρίσετε
Σε μια λεκάνη βάζετε χλιαρό νερό και λίγο ουδέτερο σαπούνι που να μην δημιουργεί πολύ αφρό. Μια καλή λύση είναι η χρήση ενός σαπουνιού ή σαμπουάν για μωρά. Εναλλακτικά υπάρχουν στο εμπόριο ειδικά σαμπουάν για τον καθαρισμό του κράνους.

Προσοχή, σε καμία περίπτωση μην χρησιμοποιήσετε ισχυρά καθαριστικά ή χημικά, τα οποία μπορεί να αφήσουν υπολείμματα κατά το ξέβγαλμα και να προκαλέσουν αλλοίωση της επένδυσης ή ακόμη και κάποιον δερματικό ερεθισμό.

Στην λεκάνη με το ήπιο σαπούνι μουλιάζετε τα αποσπώμενα μέρη για μερικά λεπτά και έπειτα τα τρίβετε απαλά με μια μαλακή βούρτσα.

Έπειτα τα ξεπλένετε καλά και τα αφήνετε για λίγο μέσα σε καθαρό νερό. Στη συνέχεια τα στραγγίζετε προσεκτικά και τα αφήνετε να στεγνώσουν σε σκιερό και αεριζόμενο μέρος.

Ομοίως, για τα μη αφαιρούμενα μέρη της επένδυσης (πχ μάγουλα) ή στην περίπτωση κράνους χωρίς αφαιρούμενη επένδυση, μπορείτε και πάλι να χρησιμοποιήσετε μια λεκάνη και ουδέτερο σαπούνι, όπως και πριν.

 αν υπάρχουν μη αφαιρούμενα μέρη στο εσωτερικό του κράνους σας, τότε μπορείτε να το βυθίσετε ολόκληρο μέσα σε μια λεκάνη με νερό και ήπιο απορρυπαντικό
Στην περίπτωση αυτή, βυθίζετε το κράνος σας μέσα στο νερό και το αφήνετε μερικά λεπτά για να μουλιάσει. Στη συνέχεια τρίβετε απαλά το εσωτερικό με μια μαλακή βούρτσα. Όπως και πριν, ξεπλένετε καλά και το αφήνετε για μερικά λεπτά μέσα σε καθαρό νερό.

Πως να στεγνώσω το κράνος μετά το καθάρισμα
Για να στεγνώσετε σωστά το κράνος σας, στραγγίζετε πρώτα πολύ καλά το εσωτερικό του πιέζοντας με το χέρι σας και έπειτα σκουπίζετε καλά την εξωτερική του επιφάνεια με ένα στεγνό μαλακό πανί.

Έπειτα, αφήνετε το κράνος με το εσωτερικό του μέρος να κοιτάζει προς τα κάτω, υπό σκιά και σε καλά αεριζόμενο χώρο.

 σκουπίστε καλά το κράνος και αφήστε να στεγνώσει με φυσικό τρόπο μακριά από πιστολάκι και καλοριφέρ
Η βαρύτητα θα βοηθήσει το νερό να απομακρυνθεί πιο γρήγορα από το κράνος σας και με αυτόν τον τρόπο θα το βοηθήσει προκειμένου να στεγνώσει πιο εύκολα.

Βεβαίως, αν διαθέτετε και κάποιον αφυγραντήρα, μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε τοποθετώντας τον δίπλα στο κράνος ενόσω αυτό στεγνώνει. Η λειτουργία της συσκευής θα επιταχύνει σημαντικά την διαδικασία του στεγνώματος.

Προσοχή! Μην χρησιμοποιήσετε ποτέ σεσουάρ (πιστολάκι μαλλιών) ή καλοριφέρ ή θερμάστρα ή σόμπα και γενικά οποιαδήποτε πηγή θερμότητας, συμπεριλαμβανομένης και της έκθεσης στον ήλιο για να στεγνώσετε το κράνος!

Η υψηλή θερμοκρασία μπορεί ενδεχομένως να βλάψει τις ρητίνες του κράνους και να το καταστήσει επικίνδυνο ή εντελώς ακατάλληλο για οδήγηση, καθώς δεν θα μπορεί πλέον να σας προστατέψει.

 δεν στεγνώνουμε ποτέ το κράνος μας χρησιμοποιώντας πιστολάκι μαλλιών, καλοριφέρ και γενικά υψηλή θερμοκρασία
Για τον ίδιο λόγο δεν πρέπει να βάφετε το κράνος σας χρησιμοποιώντας σπρέι ή μη εγκεκριμένα χρώματα, καθώς μπορεί να περιέχουν χημικά επικίνδυνα για το κράνος και την ασφάλεια σας.

Επίσης για τον ίδιο λόγο δεν πρέπει να κολλάτε πάνω αυτοκόλλητα, η κόλλα των οποίων μπορεί να περιέχει χημικές ουσίες οι οποίες μπορούν εν δυνάμει να καταστρέψουν το κράνος σας.

Στεγνό καθάρισμα κράνους
Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, υπάρχουν κράνη στα οποία η εσωτερική επένδυση είτε δεν αφαιρείται καθόλου, είτε αφαιρείται μερικώς.

Στην περίπτωση που δεν θέλουμε να πλύνουμε ολόκληρο το κράνος μπορούμε να κάνουμε το λεγόμενο «στεγνό» καθάρισμα. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με κάποιο μωρομάντηλο ή άλλο ειδικό μαντηλάκι καθαρισμού ή ακόμη και με ένα νωπό πανί.

Επίσης, κυκλοφορούν στο εμπόριο ειδικοί αφροί οι οποίοι είναι κατάλληλοι για το στεγνό καθάρισμα του εσωτερικού του κράνους. Δεν είναι και η πιο οικονομική λύση, αλλά κάνουν καλή δουλειά αν τους χρησιμοποιήσουμε σωστά.

 μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιον ειδικό αφρό (muc off foam) για τον καθαρισμό του κράνους εσωτερικά, αν δεν αφαιρείται η επένδυση
Αν επιλέξουμε αυτήν την λύση, δεν έχουμε παρά να απλώσουμε μια γενναία ποσότητα από τον ειδικό αφρό στην εσωτερική επιφάνεια του κράνους και να τον αφήσουμε για λίγα λεπτά να δράσει, σύμφωνα και με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Σύντομα θα δούμε ότι ο αφρός εισχωρεί για τα καλά μέσα στο ύφασμα και στα μαξιλαράκια του κράνους και αφαιρεί την βρωμιά. Σκουπίζουμε με ένα καθαρό και στεγνό πανί και επαναλαμβάνουμε αν θεωρούμε πως χρειάζεται.

Αυτό ήταν! Τώρα μπορείτε να απολαμβάνετε το καθαρό κράνος σας, σαν καινούργιο.

Και εννοείται πως όλες οι παραπάνω συμβουλές και οδηγίες δεν αφορούν μόνο τα κράνη των μοτοποδηλάτων και των μοτοσυκλετών, αλλά γενικότερα οποιοδήποτε άλλο κράνος, όπως για παράδειγμα του ποδηλάτου, του skate board, του snow board, κλπ.

Επομένως, τώρα πια ξέρετε πως να καθαρίστε το κράνος σας και δεν έχετε πια καμία απολύτως δικαιολογία. Καλή και ασφαλή οδήγηση λοιπόν, και πάντα με καθαρό κράνος!

Πηγή: coolweb.gr

Load More Related Articles
Load More In Χόμπι - Επιχειρείν - Ελεύθερος Χρόνος
Comments are closed.

Check Also

Το Σάββατο 27/4 & στα Τρίκαλα, η Ημερίδα «Αγροδιατροφή και Τουρισμός-Πολιτισμός», από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Η  Περιφέρεια Θεσσαλίας  και το Περιφερειακό Συμβούλιο  Έρευνας και Καινοτομίας, σας  προσ…