Αντιθέτως, η κατανάλωση ντεκαφεϊνέ τον αυξάνει
Οι άνθρωποι που καταναλώνουν τουλάχιστον έναν καφέ την ημέρα παρουσιάζουν μειωμένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, σύμφωνα με νέα μεγάλη αμερικανική μελέτη που καταρρίπτει την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι ο καφές κάνει αδιαμφισβήτητα κακό στην καρδιά.
Όπως διαπιστώθηκε, όσοι ανέφεραν πως έπιναν έναν ή περισσότερους καφέδες την ημέρα είχαν μικρότερο κίνδυνο να διαγνωσθούν με καρδιακή ανεπάρκεια. Σε βάθος δεκαετιών, ο κίνδυνος ήταν μειωμένος κατά 5% έως 12% για κάθε παραπάνω φλιτζάνι καφέ την ημέρα, σε σχέση με τη μη κατανάλωσή του.
Αντίθετα, η κατανάλωση καφέ χωρίς καφεΐνη φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.
«Η σχέση ανάμεσα στην καφεΐνη και στον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας μας εξέπληξε. Ο καφές και η καφεΐνη συχνά θεωρούνται από τον γενικό πληθυσμό ότι κάνουν κακό στην καρδιά, επειδή οι άνθρωποι τα συσχετίζουν με τους αυξημένους παλμούς, με την υπέρταση κ.ά. Όμως, η σαφής σχέση ανάμεσα στην αυξημένη κατανάλωση καφέ και στη μείωση του κινδύνου για καρδιακή ανεπάρκεια έρχεται να αντιστρέψει τελείως αυτήν την αντίληψη», δήλωσε ο δρ Κάο.
«Παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχουν ακόμη -επαρκώς- σαφή στοιχεία που να οδηγούν στη σύσταση για αύξηση της κατανάλωσης καφέ, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας, τουλάχιστον με την ίδια σαφήνεια και βεβαιότητα που υπάρχουν για τη διακοπή του καπνίσματος, την απώλεια βάρους ή τη σωματική άσκηση», πρόσθεσε.
Ακόμα, οι επιστήμονες επισήμαναν ότι δημοφιλείς καφέδες, με πολλές θερμίδες λόγω προσθήκης ζάχαρης και λιπαρών γαλακτοκομικών προϊόντων, μπορεί να επιβαρύνουν την καρδιά.
Η καφεΐνη, παρά τα οφέλη της, μπορεί να γίνει επικίνδυνη σε μεγάλες ποσότητες, ενώ τα παιδιά πρέπει να αποφεύγουν την καφεΐνη και όσα ροφήματα την περιέχουν.
Πηγή: topnews.gr