Xalazi

Η νέα χαλαζόπτωση που έπληξε τα χωριά των Φαρσάλων Κατωχώρι, Ανοχώρι και Σταυρό προκάλεσε μεγάλες ζημιές σύμφωνα με την ΕΟΑΣΝΛ η οποία στην ανακοίνωση που εξέδωσε ζητάει να γίνει άμεση καταγραφή των ζημιών η οποία ανέρχεται στο 100% σε ορισμένες καλλιέργειες με αποτέλεσμα οι παραγωγοί που επλήγησαν να βρίσκονται σε απόγνωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΟΑΣΝΛ αναφέρει:
Η νέα σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε κυρίως τα χωριά Κατωχώρι, Ανωχώρι και Σταυρό της επαρχίας Φαρσάλων προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε παραγωγή βαμβακιού, βιομηχανικής τομάτας, σιταριού, καλαμποκιού.Xalazi Kalampoki

Η ζημιά φτάνει το 100% σε ορισμένες καλλιέργειες και οι οικονομικές συνέπειες της είναι ανυπολόγιστες καθώς έδωσε συντριπτικό πλήγμα στο εισόδημα των αγροτών της περιοχής. Αναδείχνει τις τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων που δεν έχουν πάρει κανένα μέτρο αντιχαλαζικής προστασίας ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο Νομός Λάρισας πλήττεται απο χαλαζοπτώσεις κάθε χρόνο. Ιδιαίτερα στην επαρχία Φαρσάλων που είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες που πλήττεται από σφοδρή χαλαζόπτωση και προκαλούνται τεράστιες ζημιές.Xalazi tomata 1

Η ΕΟΑΣΝΛ και ο Α.Σ Κατωχωρίου ζητάμε να υπάρξει άμεση και δίκαιη εκτίμηση της ζημιάς και να δοθούν γρήγορα οι αποζημιώσεις στους πληγέντες αγρότες που δεν έχουν άλλες πηγές εισοδήματος για να καλύψουν τις οικογενειακές ανάγκες τους. Δυστυχώς ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν επιτρέπει αισιοδοξία καθώς σε καμιά περίπτωση τα ψίχουλα που δίνει ως αποζημίωση δεν καλύπτουν το μέγεθος της ζημιάς και δεν αποζημιώνουν στο 100% τους αγρότες.

Διεκδικούμε να αλλάξει ο κανονισμός και να γίνει ο ΕΛΓΑ κρατικός φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% της παραγωγής.

Σε κάθε περίπτωση η ΕΟΑΣΝΛ και οι Αγροτικοί Σύλλογοι της επαρχίας Φαρσάλων καλούν τους αγρότες που επλήγησαν από το χαλάζι και τις βροχοπτώσεις να βρίσκονται σε ετοιμότητα ώστε να καταφέρουμε να ξεκινήσουν έγκαιρα οι εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ με την ολοκλήρωση των δηλώσεων ζημιάς και πάνω από όλα να διεκδικήσουμε να δοθούν γρήγορα οι αποζημιώσεις και όχι με την γνωστή καθυστέρηση που δίνονται από τον ΕΛΓΑ.

ert.gr

Load More Related Articles
Load More In Θετταλών Τόπος
Comments are closed.

Check Also

Με πολύ κέφι οι «Λαζαρίνες», μάγεψαν με την ερμηνεία τους, στην εκδήλωσή τους στην Πύλη (βίντεο/φωτό)

Όπως κάθε χρόνο, έτσι & φέτος οι «Λαζαρίνες», από τη δημοτική Σχολή του Δήμου Πύλης, σ…