erdogan_merkel

Οι συλλήψεις Γερμανών στην Τουρκία και η επιθυμία του Ερντογάν να δώσει… γραμμή στους Τούρκους της Γερμανίας ενόψει των γερμανικών εκλογών έχουν κάνει μπαρούτι τη Μέρκελ.

Οι σχέσεις των δυο χωρών (και των δυο ηγετών) είναι στο χειρότερο σημείο των τελευταίων ετών και βελτίωση στον ορίζοντα, δεν φαίνεται.

Μέρκελ: Αναστολή ή οριστική διακοπή των διαπραγματεύσεων

Ένα από τα ισχυρότερα χαρτιά που (θεωρεί πως) διαθέτει η Μέρκελ έναντι της Τουρκίας είναι οι ενταξιακιές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι οποίες όμως είτε θα ανασταλούν είτε θα διακοπούν οριστικά διεμήνυσε ξανά η καγκελάριος της Γερμανίας, κατηγορώντας την Άγκυρα ότι όλο και απομακρύνεται από το κράτος δικαίου.

Πρέπει να δείξουμε πυγμή, είπε χαρακτηριστικά η Άνγκελα Μέρκελ κατά την παρουσία της σε διάλογο με τους πολίτες στο στούντιο του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD.

«Έχουμε αλλάξει την πολιτική μας για την Τουρκία», τόνισε.

«Γιατί ψήφισαν τον Ερντογάν;»

Απαντώντας σε Γερμανό πολίτη τουρκικής καταγωγής, τόνισε ότι η κυβέρνησή της λέει τα προβλήματα με το όνομά τους και σε αυτό το πλαίσιο διακρίνει «μια γρήγορη απομάκρυνση από το κράτος δικαίου».

Διευκρίνισε πάντως ότι θα πρέπει κανείς να διαχωρίσει την πολιτική από τους ανθρώπους.

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, η καγκελάριος εξήγησε ότι η ΕΕ θα αποφασίσει για την συνέχεια.

Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν για αυτό διαμαρτυρίες από μέλη της τουρκικής κοινότητας της Γερμανίας.

«Πρέπει ωστόσο να δείξουμε πυγμή και να καταστήσουμε σαφές ότι έχουμε διαφορετικές απόψεις», τόνισε.

Πάντως, σημειώνεται, ότι ο Ευρωπαίος επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ έχει ταχθεί κατά της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Θα ενίσχυε τον Ερντογάν, είπε.

Της έβαλαν δύσκολα

Απαντώντας σε ερώτηση πολίτη «πώς γίνεται τόσοι Γερμανοί τουρκικής καταγωγής να ψήφισαν υπέρ του Ερντογάν στο δημοψήφισμα», η Μέρκελ εκτίμησε ότι προφανώς πολλοί δεν θεωρούν ότι έχουν ενσωματωθεί πλήρως.

Πρόσθεσε ότι η ίδια δεν έχει το δικαίωμα να κατακρίνει εκείνους που θεωρούν ότι η πορεία της Τουρκίας είναι καλή. «Πρέπει όμως να τους πούμε ότι βρίσκονται στην Γερμανία στο σπίτι τους», τόνισε.

Φοιτητής ιρανικής καταγωγής, δεύτερης γενιάς, την έφερε προ των ευθυνών της.

Της είπε ότι ήταν πλήρως ενσωματωμένος μέχρι που ξέσπασε η προσφυγική κρίση και «μεγάλωσε» το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD).

Από τότε, οπότε άρχισε να δέχεται ρατσιστικές και ξενοφοβικές επιθέσεις.

Η Μέρκελ απηύθυνε για μία ακόμη φορά έκκληση προς όλους να απέχουν από τον ρατσισμό, τα στερεότυπα και τους αποκλεισμούς.

Να μην αναφέρονται γενικά «στους Έλληνες», «στους Ιταλούς» κ.λπ., αλλά να αξιολογούν κάθε άνθρωπο ξεχωριστά.

Νέα σύλληψη Γερμανών στην Τουρκία

Άλλο ένα ζευγάρι Γερμανών πιστεύεται ότι τέθηκε υπό κράτηση το Σαββατοκύριακο στην Τουρκία.

Το ένα από μέλη του παραμένει προφυλακισμένο, ενώ στο άλλο απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Οι συλλήψεις φέρονται να έγιναν την Κυριακή (10.09.2017) στην Κωνσταντινούπολη.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής διπλωματίας Μάρτιν Σέφερ είπε ότι δεν έχει επίσημη πληροφόρηση για τις συλλήψεις.

Τυχαίες συλλήψεις

Επισήμανε, όμως, ότι ο φαινομενικά τυχαίος τρόπος που η Άγκυρα προχωράει σε συλλήψεις και προφυλακίσεις προκαλεί «τη μέγιστη ανησυχία» στο Βερολίνο.

«Ο εφιάλτης συνεχίζεται για τόσο πολλούς Γερμανούς πολίτες, που δεν ήθελαν να κάνουν τίποτε περισσότερο από το να περάσουν τις διακοπές τους στην Τουρκία», είπε ο Σέφερ.

«Μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε σκεφτεί να πάει στην Τουρκία.

Κάποιος μπορεί να μην πιστεύει πως διατρέχει οποιονδήποτε κίνδυνο και ξαφνικά να βρεθεί σε μια τουρκική φυλακή», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ.

Ο Σέφερ υπενθύμισε ότι όσοι ταξιδεύουν στην Τουρκία οφείλουν να ενημερώνονται για τους πιθανούς κινδύνους.

Επισήμανε, όμως, πως το Βερολίνο δεν έχει την πρόθεση να εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία, τουλάχιστον άμεσα.

«Δεν θα επιτρέψουμε να μας παρασύρουν στο να κάνουμε κατάχρηση των ταξιδιωτικών επισημάνσεων για πολιτικούς λόγους», είπε.

Ταξιδιωτική οδηγία αν…

Πρόσθεσε ότι εάν συνεχίσουν να γίνονται τυχαίες συλλήψεις Γερμανών, ίσως η γερμανική κυβέρνηση αναγκαστεί να αναθεωρήσει και να εκδώσει μια επίσημη ταξιδιωτική οδηγία προς τους πολίτες της.

Αυτό θα σήμαινε πως η Τουρκία θα εντασσόταν σε μια ομάδα χωρών που συμπεριλαμβάνει τη Λιβύη, την Υεμένη και τη Συρία.

Η γερμανική διπλωματία είχε επισημάνει στους Γερμανούς την 26η Ιουλίου να επιδεικνύουν προσοχή όταν επισκέπτονται την Τουρκία.

Πριν από τη νέα είδηση περί νέων συλλήψεων, 10 Γερμανοί βρίσκονταν υπό κράτηση στην Τουρκία

Ανάμεσά τους ο δημοσιογράφος Ντενίζ Γιουτζέλ, Γερμανός τουρκικής καταγωγής, ο οποίος παραμένει φυλακισμένος για πάνω από 200 ημέρες.

Ο Σέφερ υποβάθμισε την προειδοποίηση της Τουρκίας στους πολίτες της να επιδεικνύουν προσοχή όταν επισκέπτονται τη Γερμανία. «Δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα», είπε.

newsit.gr από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Load More Related Articles
Load More In Κόσμος
Comments are closed.

Check Also

Με πολύ κέφι οι «Λαζαρίνες», μάγεψαν με την ερμηνεία τους, στην εκδήλωσή τους στην Πύλη (βίντεο/φωτό)

Όπως κάθε χρόνο, έτσι & φέτος οι «Λαζαρίνες», από τη δημοτική Σχολή του Δήμου Πύλης, σ…