lockdowellada20215

Το lockdown θα είναι στο τραπέζι αν η κατάσταση με τον κορονοϊό γίνει πολύ χειρότερη από την τωρινή, δήλωνει ο Χαράλαμπος Γώγος, ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Η ανησυχία είναι έκδηλη και στην Ελλάδα με πολλές συζητήσεις να πηγαινοέρχονται για την περίπτωση ενός lockdown. Δεν είναι θέμα lockdown αλλά τήρησης των μέτρων, δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Η αναπληρώτρια υπουργός ανέφερε  πως 21 ή 27 Νοεμβρίου πέρυσι πρέπει να είχαμε 121 θανάτους που ήταν το ρεκόρ του μήνα εκείνου, μέσα στο lockdown. Γιατί; Γιατί οι ίδιοι εμείς δεν προσέχουμε τα μέτρα. Όπως εξήγησε, αυτό είναι που πρέπει να προσέξουμε, δηλαδή ακόμα και στο lockdown βγάζουμε βόλτα τα σκυλιά και μαζευόμαστε σε σπίτια.

Δεν είναι θέμα lockdown, είναι θέμα να προσέξουμε ο καθένας τον εαυτό μας, τους δικούς, τις οικογένειές μας και τους φίλους μας, συμπληρώνοντας πως τα αστυνομικού τύπου μέτρα δεν θα βοηθήσουν καλύτερα

Στη συνέχεια, τόνισε πως προκαλείται ένα είδος διχασμού, αντί να πάμε όλοι μαζί, με ένα πνεύμα ομόνοιας και κοινωνικότητας, και να πούμε ότι έχουμε πανδημία και πρέπει να προσέξουμε

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, αναφερόμενος στα νέα μέτρα που ισχύουν από χθες το πρωί για τους ανεμβολίαστους, είπε ότι θα επαναξιολογηθούν από την επιτροπή των ειδικών την επόμενη εβδομάδα, που κάνει και τις εισηγήσεις προς την κυβέρνηση.

Οι ειδικοί, από την πλευρά τους πάλι, είναι σε φάση αναμονής, εκτιμώντας όμως ότι ενδεχομένως για τους άνω των 60 θα ήταν αποτελεσματικό, για την προστασία τους, ένα ειδικού τύπου lockdown.

Η κατάσταση που επικρατεί είναι αρκούντως δυσάρεστη, η πίεση στο ΕΣΥ μεγάλη, παρ’ όλα αυτά φαίνεται πως αντέχει ακόμα το σύστημα υγείας, έστω και οριακά, οι σκληροί δείκτες όμως εκτινάχθηκαν χθες στα ύψη με 105 θανάτους + 7 ακόμη, οι οποίοι ενσωματώθηκαν με καθυστέρηση στο Εθνικό Μητρώο CoViD, 7.287 νέα κρούσματα και 608 διασωληνωμένους.

Γεγονός που δημιουργεί προβληματισμό και εγρήγορση σε ό,τι αφορά την προσέλευση του κόσμου στα εμβολιαστικά κέντρα, αλλά και την ορθή τήρηση των μέτρων ως μόνα μέσα ανάσχεσης της πανδημίας.

Μάλιστα, αναφερόμενη στην τρίτη δόση χθες εκ νέου, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής  Εμβολιασμών, κυρία Θεοδωρίδου, είπε ότι τα αντισώματα αναπτύσσονται πολύ γρήγορα και αυτό συμβαίνει μόνο σε δύο ή τρεις ημέρες από την ημέρα του εμβολιασμού, οπότε μόνο όφελος θα έχουμε ακόμα και τώρα αν κλείσουμε το ραντεβού μας.

Το δυσάρεστο βέβαια είναι ότι κάτω από την πίεση της πανδημίας που έχει επανέλθει με δριμύτητα, οι χώρες της Ευρώπης, η μία μετά την άλλη παίρνουν όλο και πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα, η Αυστρία είναι ήδη σε γενικό lockdown, ενώ στη Γερμανία είναι σε φάση σκεπτικισμού και επανεξέτασης των υφιστάμενων μέτρων με ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε πιο δραστικές λύσεις τις επόμενες μέρες.

Στην Ιταλία, από μεθαύριο θα είναι υποχρεωτική η προστατευτική μάσκα σε ανοικτούς χώρους και η μάσκα Ffp2 για την χρήση των μέσων μεταφοράς. Παράλληλα, σε είκοσι δήμους στην Άνω Αδίγη, όπου καταγράφονται και τα υψηλότερα ποσοστά μολύνσεων, αποφασίσθηκε η επιβολή ακόμη αυστηρότερων μέτρων, με κλείσιμο των καφέ και των εστιατορίων στις 6 το απόγευμα και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί.

Πηγή:madata.gr

Load More Related Articles
Load More In Ελλάδα
Comments are closed.

Check Also

Περισσότερες από 24.000 Ακαδημαϊκές Ταυτότητες έχουν αποθηκευτεί στο Gov.gr Wallet

Ξεπέρασαν τις 24.000 οι Ακαδημαϊκές Ταυτότητες που έχουν αποθηκευτεί στο Gov.gr Wallet. Συ…