Έτσι μεγάλη τουρκική εφημερίδα αναφέρει ότι «κατά την επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΑΜ Ν. Δένδια στο Καστελόριζο, μίλησε “για σύμπλεγμα Καστελορίζου” και όχι ανεξάρτητο νησί.
Ωστόσο, τα δύο αυτά νησιά δεν υπόκεινται σε μεταβίβαση κυριαρχίας στην Αθήνα μέσω της συνθήκης της Λωζάνης.
Αυτά τα νησιά δόθηκαν από τους Ιταλούς στις 4 Ιανουαρίου 1932 και «επέστρεψαν» στην Τουρκία το 1947.
Διότι στην Συνθήκη Ειρήνης του Παρισιού του 1947, με την οποία οι Ιταλοί παραχώρησαν τα Δωδεκάνησα και το Κατελόριζο στην Ελλάδα, δεν έγινε αναφορά σε αυτά ονομαστικά το 1932, ούτε στα παραρτήματα και στους χάρτες.
Επιπλέον, η Τουρκία δεν ήταν καν μεταξύ των συμβαλλόμενων κρατών της συμφωνίας.
Η δεύτερη πρόκληση του Δένδια ήταν η παραβίαση του μη Στρατιωτικού Καθεστώτος του Καστελορίζου.
Διότι, σε αντίθεση με το Αποστρατιωτικοποιημένο Καθεστώς (αφοπλισμένο), αναφέρθηκε ο ίδιος σε καθεστώς που καταργεί όλες τις δυνατότητες οχύρωσης κυρίαρχης χώρας και αυτό ισχύει σε αέρα, ξηρά και θάλασσα.
Ενώ η χρήση του όρου «αφοπλισμένο» επιτρέπει την πτήση και ακόμη και τη διαμονή στρατιωτικών αεροσκαφών που δεν χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς, η «Μη Στρατιωτική Κατάσταση» δεν επιτρέπει ούτε πτήσεις, ούτε πλοία ακτοφυλακής ούτε μη επανδρωμένα θαλάσσια και εναέρια οχήματα.
Σύμφωνα με Τούρκους ειδικούς, το 5ο άρθρο της Συνθήκης του Λονδίνου, το 15ο άρθρο της Συνθήκης των Αθηνών, το 13ο άρθρο της Συνθήκης της Λωζάνης, το 4ο και το 6ο άρθρο της Σύμβασης για τα Στενά του Βοσπόρου, αλλά και το 14ο άρθρο της Συνθήκης των Παρισίων του 1947 και τα σχετικά παραρτήματά της αναφέρουν περί «μη αμφισβητούμενης αποδοχής» του όρου Μη Στρατιωτικού Καθεστώτος.
Ο κ. Δένδιας, έκανε στρατιωτικό σόου στην τελετή συνοδευόμενος από τον Αρχηγό Χερσαίων Δυνάμεων, ενώ ελικόπτερα πετούσαν πάνω από το νησί, παρουσία Ειδικών Δυνάμεων.
Ο κ. Δένδιας φαίνεται να έχει ξεχάσει τις επιστολές που έστειλε η Τουρκία στα Ηνωμένα Έθνη στις 16 Ιουλίου 2021 και στις 30 Σεπτεμβρίου 2021.
Στις επιστολές αυτές αναφερόταν ότι σε περίπτωση παραβίασης του Μη Στρατιωτικού Καταστατικού, η κυριαρχία των νησιών θα ήταν αντικείμενο συζήτησης”, καταλήγει η ίδια μεταξύ άλλων.
Έτοιμο το αφήγημα για οποιαδήποτε κρίση στην περιοχή των Δωδεκανήσων από το επιστημονικό προσωπικό της Τουρκίας
Η Άγκυρα επιζητεί μανιωδώς ( πολιτικά, διπλωματικά, και στρατιωτικά) να ανοίξει “κερκόπορτα” στην περιοχή, για να διεκδικήσει αργότερα πιθανότατα ακόμα και το μισό Αιγαίο, σύμφωνα με Τούρκους ειδικούς και αξιωματούχους.
Όπως γίνεται κατανοητό, η Τουρκία μετά την κρίση των Ιμίων το 1996, σχεδίαζε μεθοδικά την επόμενη κίνηση της, η οποία περιελάμβανε μια νέα ακόμα πιο σοβαρή ένταση στην περιοχή αυτής των Δωδεκανήσων, με στόχο να τεθεί διεθνώς θέμα για την ελληνική κυριαρχία σε δεκάδες μικρονήσους και βραχονησίδες.
Ο συνεχής εξοπλισμός των ενόπλων δυνάμεων με γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη, και χθες με τα πρώτα δύο F-16V, τα οποία θα επιχειρούν από την βάση της Κρήτης, τα πράγματα αλλάζουν δραματικά, αφού ακόμα και το κόστος μιας πιθανής μικρής διάρκειας στρατιωτικής σύγκρουσης, θα ήταν δυσβάστακτο για την Τουρκία που ήδη μετρά εκατοντάδες νεκρούς στην Βόρεια και Ιράκ.
Πηγή:pentapostagma.gr