121811-purple

Λέμε συχνά πως η διατροφή μας πρέπει να είναι πολύχρωμη. Γιατί όμως; Τι σημαίνει το χρώμα της τροφής που καταναλώνουμε;

Ακούμε πολύ συχνά ότι πρέπει να φροντίζουμε τα πιάτα μας να είναι πολύχρωμα. Αυτό είναι επειδή κάθε χρώμα στα φρούτα και τα λαχανικά προκύπτει από διαφορετικές ουσίες, πολλές από τις οποίες έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Όσο περισσότερες και πιο διαφορετικές τρώμε, τόσο πιο ενισχυμένες είναι οι άμυνες του οργανισμού μας.

Το μωβ χρώμα στα φρούτα και τα λαχανικά προέρχεται συνήθως από τις ανθοκυανίνες. Είναι συστατικά που το σώμα μας δεν έχει ανάγκη για να λειτουργήσει, αλλά η δράση τους βοηθάει το σύστημά μας να δουλεύει πιο αποτελεσματικά απέναντι σε ασθένειες. Αυτές είναι μερικές τροφές που θα μας προσφέρουν άφθονες ανθοκυανίνες, καθώς και τα οφέλη που έχει η κάθε μία τους.

Δαμάσκηνα

Φροντίστε να τα τρώτε ώριμα για να λαμβάνετε μεγαλύτερη ποσότητα απορροφήσιμων συστατικών. Τα δαμάσκηνα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και ενισχύουν τον μεταβολισμό. Η φλούδα τους περιέχει 20 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από το υπόλοιπο φρούτο, οπότε απολαύστε τα συχνά.

Μούρα

Τα μούρα όλων των ειδών είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, καθώς και σε φυτικές ίνες. Η περιεκτικότητά τους σε θερμίδες είναι εξαιρετικά χαμηλή, που σημαίνει ότι μπορείτε να τα καταναλώσετε συχνά και να τα χρησιμοποιήσετε για να προσθέσετε όγκο σε ένα γεύμα, χωρίς περιττό φούσκωμα.

Μωβ πατάτες

Η περιεκτικότητα μίας μωβ πατάτας (μέσα και έξω) σε αντιοξειδωτικά σε σχέση με μια απλή πατάτα είναι πάνω από διπλάσια. Και εκτός αυτού, η πατάτα είναι πολύ καλή πηγή καλίου, μαγνησίου, βιταμίνης C και φυτικών ινών.

Κεράσια

Τα κεράσια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και έχουν αποδεδειγμένες ιδιότητες εναντίον της υπέρτασης.

Σταφύλια

Τα σκούρα σταφύλια θα σας προσφέρουν μια μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών, μεταξύ των οποίων η ρεσβερατρόλη, η οποία προστατεύει τα κύτταρά μας από διάφορες βλάβες που μπορεί να οδηγήσουν σε ασθένεια.

Μωβ κουνουπίδι

Μην σας ξενίσει – το μόνο που χρειάζεται για να αλλάξει χρώμα το κουνουπίδι είναι ένα γονίδιο που του λέει να συγκεντρώσει περισσότερες ανθοκυανίνες. Κατά τ’ άλλα είναι το γνωστό σε όλους μας λαχανικό: Με τεράστια περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και βιταμίνες, και εξαιρετικά χαμηλό σε θερμίδες.

Μωβ καρότα

Αποκτούν ανθοκυανίνες, αλλά δεν χάνουν και την β-καροτίνη τους, που σημαίνει ότι τα μωβ καρότα μπορεί να είναι ακόμα πιο ωφέλιμα για τον οργανισμό μας.

Κόκκινο λάχανο

Είναι από τα πιο κλασικά λαχανικά αυτού του χρώματος, και τα οφέλη του είναι γνωστά: Το λάχανο περιέχει πολύ μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών, κάτι που το καθιστά εξαιρετικό για τον μεταβολισμό μας. Αν το μαγειρέψετε ελαφρώς, οι ανθοκυανίνες του θα είναι πιο εύκολο να απορροφηθούν από τον οργανισμό.

Πηγή:iatronet.gr

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Το Σχέδιο αποκατάστασης ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και  «Elias», παρουσίασαν στο Μουζάκι, Μητσοτάκης – Σταϊκούρας

Το σχέδιο αποκατάστασης ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και  «Elias», σε Σ…