thumb__800_0_0_0_auto

Πολλές έρευνες έχουν διερευνήσει τον δεσμό μεταξύ ανθρώπων και σκύλων, αποδεικνύοντας ότι οι σκύλοι ως σύντροφοι μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεση των ανθρώπων, να ελέγξουν την αρτηριακή πίεση και να μειώσουν τα επίπεδα της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης. Το να κοιτάζουμε απλά τα σκυλιά στα μάτια, μπορεί ακόμη και να αυξήσει τα επίπεδα της ωκυτοκίνης, της ορμόνης που σχετίζεται με συναισθήματα αγάπης και εμπιστοσύνης.

Λίγες είναι οι μελέτες που έχουν επισημάνει τι συμβαίνει στον εγκέφαλο των ανθρώπων όταν αλληλεπιδρούν με τον «καλύτερό τους φίλο». Τώρα, ερευνητές στη Νότια Κορέα αποφάσισαν να μελετήσουν ενδελεχώς το συγκεκριμένο θέμα.

Για τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS ONE, η ομάδα του Onyoo Yoo, συγγραφέα της μελέτης και ερευνητή στο Πανεπιστήμιο Konkuk στη Νότια Κορέα, ζήτησε από τους συμμετέχοντες να συμμετέχουν σε 8 δραστηριότητες για 3 λεπτά ο καθένας: συνάντηση, παιχνίδι, τάισμα, μασάζ, περιποίηση, φωτογράφιση, αγκαλιά και περπάτημα με την 4χρονη Aro.

Οι συμμετέχοντες φορούσαν τα ακουστικά ανίχνευσης εγκεφαλικών κυμάτων κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων και στη συνέχεια συμπλήρωσαν έρευνες μετά από κάθε δραστηριότητα για να περιγράψουν το πώς ένιωθαν.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα κύματα άλφα του εγκεφάλου των συμμετεχόντων, που υποδεικνύουν σταθερότητα και χαλάρωση,  ήταν εντονότερα όταν έπαιζαν με την Aro και όταν την πήγαιναν βόλτ στο πάρκο. Αυτά τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνθρωποι βίωναν μια αυξημένη κατάσταση ξεκούρασης και χαλάρωσης.

Μετά από τις 8 δραστηριότητες, οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι αισθάνονταν λιγότερο άγχος, κούραση και θλίψη.

«Είναι ένα σημαντικό εύρημα ότι η ενασχόληση με ορισμένες δραστηριότητες με σκύλους μπορεί να αυξήσει τη συγκεκριμένη εγκεφαλική δραστηριότητα», κατέληξε ο Yoo.

Πηγή:ygeiawatch.com.cy

Load More Related Articles
Load More In Χόμπι - Επιχειρείν - Ελεύθερος Χρόνος
Comments are closed.

Check Also

Δημ. Μπογδάνος στην Πύλη: Σύγχρονη μάστιγα, τα αυτοάνοσα νοσήματα. Με τεράστιο ενδιαφέρον η ενημερωτική Ημερίδα, στο Πολιτιστικό Κέντρο Πύλης(βίντεο)

Με τεράστιο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στις 11:00 η ενημερωτική Ημερίδα, μ…