2024-03-15 100140
Μονομαχία κορυφής για τα… μάτια του Βίκτορ Ορμπαν εκτυλίσσεται στην Ευρώπη, καθώς η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα κινείται νομικά εναντίον της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την απόφασή της να ξεπαγώσει τη χρηματοδότηση προς την Ουγγαρία.

Βρυξέλλες εναντίον Βρυξελλών. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέθεσε αγωγή κατά της Κομισιόν για την αποδέσμευση ευρωπαϊκών κονδυλίων ύψους 10,2 δισεκατομμυρίων ευρώ σε δεσμευμένα κεφάλαια προς την Ουγγαρία. Δύο πρόεδροι ευρωπαϊκών θεσμών, που ανήκουν και οι δύο στην πολιτική οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, θα κονταροχτυπηθούν στα δικαστήρια για τα… μάτια της Βουδαπέστης.

 Οι ευρωβουλευτές στρέφονται κατά της απόφασης που έλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Δεκέμβριο. Εν όψει της συνόδου κορυφής, όπου ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βικτόρ Ορμπαν απειλούσε να μπλοκάρει τα πάντα, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι «ξεπαγώνει» 10,2 δισεκατομμύρια ευρώ από τα κονδύλια συνοχής για την Ουγγαρία, στα οποία η χώρα δεν είχε πρόσβαση λόγω επίμονων ελλείψεων στο κράτος δικαίου.

Η Κομισιόν υποστήριξε ότι η αποδέσμευση ήταν δικαιολογημένη, επειδή η Βουδαπέστη είχε ψηφίσει τον περασμένο Μάιο μια μεταρρύθμιση για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και τον μετριασμό της πολιτικής παρέμβασης στα δικαστήρια, σύμφωνα με τέσσερα «σούπερ ορόσημα» που είχαν επιβάλει οι Βρυξέλλες.

Ωστόσο οι ευρωβουλευτές δεν συμφωνούν. Αμφισβήτησαν το σκεπτικό και δήλωσαν ότι η γενική μεταρρύθμιση δεν ήταν στο ύψος των περιστάσεων. Παραπονέθηκαν επίσης ότι τα χρήματα είχαν ξεπαγώσει μία ημέρα πριν από μια κρίσιμη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. για να κατευνάσει τον Ορμπαν.

Σε ένα «σκληρό» ψήφισμα που εγκρίθηκε ευρέως τον Ιανουάριο, οι ευρωβουλευτές έθεσαν για πρώτη φορά ζήτημα για νομικές ενέργειες, τονίζοντας ότι «σε καμία περίπτωση η Ε.Ε. δεν μπορεί να υποκύψει σε εκβιασμούς και να ανταλλάξει τα στρατηγικά συμφέροντα της Ε.Ε. και των συμμάχων της απαρνούμενη τις αξίες της».

 Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, έχει την τελική αρμοδιότητα να κινήσει νομικές διαδικασίες κατά άλλων θεσμικών οργάνων ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Η προθεσμία για την υποβολή της προσφυγής λήγει στις 25 Μαρτίου.

Με την αγωγή, το Ευρωκοινοβούλιο αυξάνει την πίεση στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τη στιγμή που επιδιώκει μια δεύτερη θητεία στο τιμόνι της Επιτροπής και υπόσχεται να παραμείνει σταθερή στο κράτος δικαίου, ένα ευαίσθητο θέμα που απορρόφησε σημαντική ενέργεια της πρώτης θητείας της.

«Η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι, όταν λαμβάνει μια τέτοια απόφαση, δεσμεύεται από τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα και προϋποθέσεις που ορίζονται στην ισχύουσα νομοθεσία της Ενωσης», τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για το κράτος δικαίου, Κρίστιαν Βίγκαν, ερωτηθείς για την κίνηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Κρ. Βίγκαν δήλωσε ότι «η Ουγγαρία είχε υποβάλει όλα τα στοιχεία που είχε ζητήσει η Επιτροπή για να αποδείξει την ανεξαρτησία του δικαστικού της σώματος. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή είχε νομική υποχρέωση να εκδώσει αυτή την απόφαση». Τέλος, ανέφερε ότι η Επιτροπή θεωρεί πως ενήργησε σε πλήρη συμμόρφωση με το δίκαιο της Ε.Ε. και θα υπερασπιστεί την απόφασή της ενώπιον των δικαστηρίων της Ε.Ε.

Πηγή:efsyn.gr

Load More Related Articles
Load More In Κόσμος
Comments are closed.

Check Also

Δημ. Μπογδάνος στην Πύλη: Σύγχρονη μάστιγα, τα αυτοάνοσα νοσήματα. Με τεράστιο ενδιαφέρον η ενημερωτική Ημερίδα, στο Πολιτιστικό Κέντρο Πύλης(βίντεο)

Με τεράστιο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στις 11:00 η ενημερωτική Ημερίδα, μ…