DSCN3865

Τα τελευταία τρία χρόνια ένα μοναδικό εγχείρημα εντάχθηκε στο πρόγραμμα μαθημάτων των Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων του Δημοτικού Σχολείου Γόμφων. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μοναχισμός και Ελληνισμός» αναπτύχθηκε διαθεματικά συνδέοντας ενότητες των Θρησκευτικών και της Ιστορίας , ενισχύοντας το βιωματικό χαρακτήρα της μάθησης και εκπαιδεύοντας τους μαθητές και τις μαθήτριές μας στην οργάνωση σχεδίων εργασίας.

Με συντονιστή το δάσκαλο τους κ. Δημήτριο Πάνο ολοκλήρωσαν ένα  οδοιπορικό, κάποιες φορές μεταβαίνοντας στα κοντινά μας μοναστήρια κι άλλες νοερά μέσω επιστολών στις Ιερές Μονές της πατρίδας μας ξεκινώντας από τον ακριτικό Έβρο, περιδιαβαίνοντας τη Μακεδονία μας, την Ήπειρο,  τη Θεσσαλία, τη Ρούμελη, το Μοριά, τη λεβεντογέννα Κρήτη, το περήφανο Αιγαίο  ως την πονεμένη Κύπρο.

Ένα οδοιπορικό, φόρο τιμής, όπως το εμπνεύστηκε ο παιδαγωγός και το κοινώνησε στους μαθητές του , που ξεκίνησε με όρεξη για νέες συναντήσεις με γνώμονα το σεβασμό για τα Θεία και πυξίδα την αστείρευτη αγάπη για την ιστορία του Ελληνισμού, όπως την κατέγραψε ο ιστορικός μελετώντας πολλές κιτρινισμένες από το χρόνο σελίδες πολύτιμων βιβλίων με  παλαιωμένα  εξώφυλλα, που έφεραν πάνω τους τις ανάσες και τα αγγίγματα εργατικών και ταπεινών μοναχών, που η αγάπη για τα γράμματα τους έκανε ακούραστους.

Νυχθημερόν σκυμμένοι στο χαρτί με τον κοντυλοφόρο στα αδύνατα από την ασκητική διαβίωση δάχτυλα, έσωσαν χιλιάδες συγγράμματα από την αρχαιότητα ακόμα και τα ανέδειξαν σε έργα τέχνης πλαισιώνοντάς  τα με περίτεχνα σχέδια και  εμπνευσμένη καλλιγραφία.

Στις δύσκολες στιγμές του ελληνισμού οι μοναχοί έδωσαν καταφύγιο σε ξεριζωμένους, οργάνωσαν τον αγώνα της λευτεριάς κι έδωσαν το γενικό πρόσταγμα. Στις μέρες μας προστρέχουμε στα μοναστήρια με την ελπίδα να γαληνέψει η ψυχή μας δραπετεύοντας από τη ζοφερή πραγματικότητα που κάποιες φορές τη συγχέουμε με την εικονική.

Η ανταπόκριση των Ιερών Μονών ήταν εγκάρδια. Επικοινώνησαν μαζί μας σεβαστοί μοναχοί, γλυκύτατες μοναχές, μητροπολίτες που μας αγκάλιασαν με τα ζεστά τους λόγια και μας συγκίνησαν με τη μεγαλοψυχία τους. Επιστολές που με λόγιο και μεστό από μηνύματα ύφος μας συγκίνησαν και μας γέμισαν την ψυχή ευφορία και καλοσύνη. Μας έστειλαν βιβλία, κοντεύουν  τα χίλια, στα οποία εξιστορείται ο αγώνας για τη σύστασή τους, η συμβολή τους στους απελευθερωτικούς αγώνες και νουθεσίες  στους νέους δίνοντας αξία στην πνευματικότητα.

«Μοναχισμός και Ελληνισμός»: δυο έννοιες βαθιά συνδεδεμένες ,ζυμωμένες με τη μαγιά της αλήθειας, της υπερηφάνειας, του αλτρουισμό. Δυο έννοιες, δυο αξίες που έγραψαν και γράφουν ιστορία με  αίμα.

Load More Related Articles
Load More In Εκπαίδευση
Comments are closed.

Check Also

Πιστοποιημένο Green Data Center η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Με στόχο την ενίσχυση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και την ενδυνάμωση της υπεύθυνης εν…