1

Ακόμα μία παρέμβαση από την Βουλευτή Τρικάλων της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνα Παπακώστα, η οποία συναντήθηκε σήμερα το πρωί με τον Υπουργό Υποδομών, κ. Σταϊκούρα, παρουσία υπηρεσιακών παραγοντών του Υπουργείου, για να προωθήσει μία εκτενή ατζέντα ζητημάτων που αφορούν τον νομό. 

Σε συνέχεια της ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή πριν λίγες μέρες, η Βουλευτής, έθεσε και προσωπικά στον Υπουργό το ζήτημα της άμεσης αποκατάστασης των υποδομών του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τονίζοντας πως είναι καθοριστικής σημασίας για την ομαλή διεξαγωγή των μαθημάτων, κυρίως των εργαστηριακών, η ταχεία δρομολόγηση των ενεργειών προς επιδιόρθωση των καταστροφών που υπέστησαν οι κτηριακές εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός.

Ο Υπουργός επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να συμβάλει με κάθε μέσο στο έργο αυτό, που άπτεται της αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας σε συνεργασία με την ΚΤΥΠ, δηλώνοντας πως αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης, η επιστροφή στην κανονικότητα όλων των κατοίκων της περιοχής της Θεσσαλίας.

2

Στη συνέχεια, η Βουλευτής συζήτησε εκτενώς για το χρονοδιάγραμμα των έργων αποκατάστασης βασικών υποδομών, που επλήγησαν σε συνέπεια της σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε τη Θεσσαλία στις αρχές Σεπτεμβρίου,  θέτοντας ως βασικές προτεραιότητες τα έργα του οδικού δικτύου, τα αρδευτικά, αλλά και την αποκατάσταση και τον έλεγχο στατικότητας των πολυάριθμων γεφυρών που υπέστησαν ζημιές, με πρώτη και κύρια την κομβική γέφυρα της Διάβας. 

«28 ορεινά χωριά του Δήμου Μετεώρων παραμένουν αποκομμένα από το κέντρο της Καλαμπάκας, με τους κατοίκους να υποχρεώνονται καθημερινά σε πολύωρες διαδρομές μέσω επαρχιακού δικτύου και χρήσης παλαιών γεφυρών», ανέφερε η κ. Παπακώστα, επισημαίνοντας πως εκτός από την αποκατάσταση των καταγεγραμμένων ζημιών, είναι σημαντικό να διενεργηθεί ενδελεχής έλεγχος στατικότητας όλων των υποδομών, προκειμένου ο νομός να είναι σε ετοιμότητα, για τη διαχείριση της αναμενόμενης χειμερινής κακοκαιρίας. 

Από την πλευρά του, ο Υπουργός ενημέρωσε πως τόσο η γέφυρα της Διάβας, όσο και οι λοιπές κρατικές υποδομές που έχουν υποστεί ζημιές, έχουν ενταχθεί στο ενιαίο σχέδιο αποκατάστασης έργων υποδομής της Θεσσαλίας, το οποίο θα ανακοινωθεί λεπτομερώς σύντομα. Εντός σχεδίου βρίσκονται και τα αρδευτικά έργα όπως το φράγμα του Ληθαίου, έργο το οποίο είναι σε φάση υλοποίησης, περίπου στο 42%, ενώ το έργο άρδευσης του νομού Τρικάλων, ύψους 13,1 εκ. ευρώ είναι ήδη υπό δημοπράτηση

Η Βουλευτής ζήτησε, επιπλέον, να ενημερωθεί για την πορεία του έργου του Ε65, αλλά και για το κρίσιμο ζήτημα της επαναλειτουργίας του κεντρικού άξονα, αλλά και των τοπικών γραμμών του σιδηροδρομικού δικτύου στη Θεσσαλία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δόθηκαν από το Υπουργείο, το τμήμα του Ε65 που συνδέει την Αθήνα με την Καλαμπάκα αναμένεται να παραδοθεί έως τον Απρίλιο του 2024, ενώ η πλήρης αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου έχει τεθεί σε χρονοδιάγραμμα ενάμιση έτους. Διευκρινίζεται, ωστόσο, πως η έμφαση θα δοθεί στο κεντρικό δίκτυο, ενώ η λειτουργία των τοπικών γραμμών θα αποκαθίσταται σταδιακά, προς εξυπηρέτηση των πολιτών. 

Τέλος, η κ. Παπακώστα, τοποθετήθηκε και ως προς την υποδομή του Δικαστικού Μεγάρου Τρικάλων, το οποίο χρήζει ενεργειακής αναβάθμισης και σημαντικών βελτιωτικών αλλαγών. Σύμφωνα με τον Υπουργό, το έργο βρίσκεται ήδη στη Β1 φάση της διαδικασίας και αφορά την αναδιαμόρφωση των εσωτερικών χώρων με εργονομικά κριτήρια, την διευκόλυνση της αρχειοθέτησης του δικαστικού υλικού με τις απαιτούμενες παρεμβάσεις στην οικοδομική διάρθρωση, την αποκατάσταση προβλημάτων που σχετίζονται με την χρήση, και, τέλος, την αναβάθμιση της ενεργειακής αποδοτικότητες μέσω παρεμβάσεων στις Η/Μ εγκαταστάσεις.

Load More Related Articles
Load More In Θεσσαλία
Comments are closed.

Check Also

Πιστοποιημένο Green Data Center η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Με στόχο την ενίσχυση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και την ενδυνάμωση της υπεύθυνης εν…