3258409-1

(Φωτ. INTIME)

Μετά τη χθεσινή Διάσκεψη των Προέδρων, όπου αποφασίστηκε το χρονοδιάγραμμα των συνεδριάσεων –Βουλής και Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας– για το θέμα των παρακολουθήσεων, στην κυβέρνηση εστιάζουν στη συζήτηση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής και δη στο χρονικό εύρος που αυτή θα εξετάσει

Μετά τη χθεσινή Διάσκεψη των Προέδρων, όπου αποφασίστηκε το χρονοδιάγραμμα των συνεδριάσεων –Βουλής και Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας– για το θέμα των παρακολουθήσεων, στην κυβέρνηση εστιάζουν στη συζήτηση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής και δη στο χρονικό εύρος που αυτή θα εξετάσει.

Η βούληση της πλειοψηφίας να πάει σε διεύρυνση είναι δεδομένη –σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ–, αλλά ταυτόχρονα ο κίνδυνος να έχουμε δύο εξεταστικές είναι υπαρκτός, καθώς ως γνωστόν η μειοψηφία μπορεί έπειτα από κατάθεση πρότασης από δέκα βουλευτές και πλειοψηφία 2/5, δηλαδή 120 βουλευτών, να φέρει δική της εξεταστική.

Η κυβέρνηση δεν θέλει σε καμία περίπτωση να έχουμε τον τραγέλαφο δύο εξεταστικών επιτροπών, καθώς τούτο έρχεται σε αντίθεση με την κεντρική γραμμή που είναι «όλα στο φως», ώστε να μη μείνουν σκιές στη δυσώδη αυτή υπόθεση των παρακολουθήσεων. Συνεπώς, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στο Μαξίμου αναζητούν τρόπους ώστε να υπάρξει μία και μόνη εξεταστική. Η σχετική συζήτηση θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια την επόμενη Δευτέρα.

Κυβερνητικά στελέχη αφήνουν να εννοηθεί πως δεν εξετάζεται η συγκρότηση και δεύτερης εξεταστικής επιτροπής.

Μια σκέψη είναι να αποδεχθεί η κυβέρνηση την πρόταση του ΠΑΣΟΚ και στην πορεία να γίνει «διεύρυνση εκ των έσω», καθώς η Ν.Δ. θα έχει την πλειοψηφία. Εάν λοιπόν αποφασίσει, έχει τη δυνατότητα να καλέσει προς εξέταση πρόσωπα της περιόδου 2012-2018 και έτσι η «διεύρυνση» θα γίνει de facto.

Προς αυτή την κατεύθυνση έδειξε και η άτυπη ενημέρωση που έγινε για τη σύσταση της Εξεταστικής, η οποία αναφέρει πως «καλό θα ήταν να υπάρξει συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων», καθώς «παράλληλα με τη διερεύνηση της εν λόγω υπόθεσης, μια εξεταστική επιτροπή θα πρέπει επίσης να εξετάσει τον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών ασφαλείας σε βάθος χρόνου, ώστε να αντιμετωπιστούν διαχρονικές παθογένειες και να διατυπωθούν βελτιωτικές προτάσεις για το μέλλον».

Χαρακτηριστική, πάντως, είναι η φράση στο ίδιο σημείωμα, που λέει πως η κυβέρνηση είναι υπέρ της διερεύνησης όσων αφορούν στην επισύνδεση του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, «στο πλαίσιο που προβλέπει ο νόμος και ο κανονισμός της Βουλής».

Tέλος, κόντρα μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Γιάννη Οικονόμου ξέσπασε με αφορμή ένα άρθρο των New York Times, το οποίο κάνει λόγο για «σήψη στην καρδιά της Ελλάδας». Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη διασύρει τη χώρα, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να απαντάει πως το δημοσίευμα ήταν η άποψη ενός αρθρογράφου και δεν απηχεί την άποψη της εφημερίδας.

Πηγή:kathimerini.gr

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Κ. Παπακώστα: Προτεραιότητα όλων μας, η ανακούφιση των πολιτών

Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό FormediaTV και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη, παραχώρησε…