Home Κόσμος Ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς σε χάρτες και γραφήματα: Το χρονικό της σύγκρουσης

Ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς σε χάρτες και γραφήματα: Το χρονικό της σύγκρουσης

0
Στιγμιότυπο οθόνης 2023-10-10 111211

Η Γάζα έχει πληθυσμό περίπου 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές στον κόσμο, η οποία βρίσκεται μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου στις ακτές της Μεσογείου

Η Γάζα έχει πληθυσμό περίπου 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές στον κόσμο, η οποία βίσκεται μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου στις ακτές της Μεσογείου

Σε μία τελευταία εξέλιξη το Ισραήλ ανακοίνωσε τον πλήρη αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας σε τρόφιμα, νερό, ρεύμα και καύσιμα. Σε ό,τι αφορά το πεδίο των μαχών, οι ισραηλινές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι περίπου 100.000 έφεδροι στρατιώτες βρίσκονται στον φράχτη με τη Γάζα.

Ακολουθεί ο πιο πρόσφατος απολογισμός των θυμάτων:

Γάζα
Νεκροί: Τουλάχιστον 510
Τραυματίες: Τουλάχιστον 2.750

Δυτική Όχθη
Νεκροί: Τουλάχιστον 16
Τραυματίες: Τουλάχιστον 80

Ισραήλ
Νεκροί: Τουλάχιστον 800
Τραυματίες: Τουλάχιστον 2.243

Τα στοιχεία προέρχονται από το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας, την Εταιρεία της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου και τις Ισραηλινές Ιατρικές Υπηρεσίες.

Δεκαέξι χρόνια ισραηλινού αποκλεισμού

Η Γάζα έχει πληθυσμό περίπου 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές στον κόσμο, η οποία βίσκεται μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου στις ακτές της Μεσογείου, η λωρίδα είναι περίπου 365 τετραγωνικά χιλιόμετρα (141 τετραγωνικά μίλια).

Από το 2007, το Ισραήλ διατηρεί αυστηρό έλεγχο στον εναέριο χώρο και τα χωρικά ύδατα της Γάζας και έχει περιορίσει την κυκλοφορία αγαθών και ανθρώπων μέσα και έξω από τη Γάζα.

Μετά την επίθεση της Χαμάς, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απείλησε να μετατρέψει τη Γάζα σε «έρημο νησί» και προειδοποίησε τους κατοίκους της να «φύγουν τώρα».

Πώς σημειώθηκε η επίθεση της Χαμάς

Το Σάββατο πρωί, περίπου στις 6:30 π.μ. (03:30 GMT), η Χαμάς εξαπέλυσε μπαράζ ρουκετών στο νότιο Ισραήλ με τις σειρήνες να ηχούν μέχρι το Τελ Αβίβ και την Μπερσεμπά.

Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε 5.000 ρουκέτες ενώ ο στρατός του Ισραήλ έκανε λόγο για 2.500.

Περίπου μια ώρα αργότερα, μαχητές της οργάνωσης εισέβαλαν στο Ισραήλ σε μια άνευ προηγουμένου πολυμέτωπη επιχείρηση μέσω ξηράς, αέρα και θάλασσας. Οι μαχητές της Χαμάς εισήλθαν μέσω παραβιάσεων στον φράχτη ασφαλείας που χωρίζει τη Γάζα από το Ισραήλ.

Η αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς ήρθε ως απάντηση στην εισβολή Ισραηλινών εποίκων στο τέμενος Αλ-Ακσά τις τελευταίες ημέρες, αλλά στον αριθμό ρεκόρ Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν από το Ισραήλ τους τελευταίους μήνες.

Στις 9:45 π.μ. (06:45 GMT), ακούστηκαν εκρήξεις στη Γάζα και στις 10 π.μ. (07:00 GMT) ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ είπε ότι η αεροπορία πραγματοποιούσε επιθέσεις στη Γάζα.

Οι ανταλλαγές πυροβολισμών συνεχίστηκαν μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και των Παλαιστινίων μαχητών σε αρκετές περιοχές του νότιου Ισραήλ.

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις συνεχίστηκαν έως αργά το βράδυ, όπως και οι ρουκέτες στο νότιο Ισραήλ.

Οι πυκνοκατοικημένες γειτονιές της Γάζας

Η Λωρίδα της Γάζας περιλαμβάνει πέντε περιφέρειες: Βόρεια Γάζα, Πόλη της Γάζας, Ντέιρ ελ Μπαλάχ, Χαν Γιουνίς και Ράφα.

Η Βόρεια Γάζα εκτείνεται σε 10 χιλιόμετρα (6 μίλια) και μοιράζεται το μοναδικό πέρασμα στο Ισραήλ μέσω του Μπέιτ Χανούν, γνωστό και ως διάβαση Ερέζ.

Στη Βόρεια Γάζα βρίσκεται ο προσφυγικός καταυλισμός Jabalia, ο μεγαλύτερος στη Λωρίδα.

Η πόλη της Γάζας είναι η μεγαλύτερη και πολυπληθέστερη πόλη στη Λωρίδα της Γάζας, με περισσότερους από 750.000 κατοίκους. Οι Rimal, Shujaiya και Tel al-Hawa είναι από τις πιο γνωστές γειτονιές της.

Στην καρδιά της γειτονιάς Rimal βρίσκεται το νοσοκομείο al-Shifa – η μεγαλύτερη ιατρική εγκατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Deir el-Balah είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς γεωργικών προϊόντων της Γάζας. Φιλοξενεί επίσης τέσσερις καταυλισμούς προσφύγων: Nuseirat, al-Bureij, al-Maghazi και Deir el-Balah.

Ο μοναδικός ενεργός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της Γάζας βρίσκεται κατά μήκος των ορίων της περιοχής με την πόλη της Γάζας.

Το Χαν Γιουνίς φιλοξενεί περίπου 430.000 ανθρώπους. Στο κέντρο του βρίσκεται ο προσφυγικός καταυλισμός Χαν Γιουνίς, όπου ζουν περίπου 90.000 άνθρωποι.

Η Ράφα είναι η νοτιότερη συνοικία της Γάζας με πληθυσμό περίπου 275.000 κατοίκους. Ράφα ονομάζεται επίσης η διέλευση με την Αίγυπτο που βρίσκεται στην πόλη.

Τόσο το Ισραήλ όσο και η Αίγυπτος έχουν κρατήσει τα σύνορά τους σε μεγάλο βαθμό κλειστά και ευθύνονται για την περαιτέρω επιδείνωση της ήδη εξασθενημένης οικονομικής και ανθρωπιστικής κατάστασης στην περιοχή.

Πηγή:skai.gr, aljazeera

Load More Related Articles
Load More In Κόσμος
Comments are closed.

Check Also

Τρικαλινοί δρομείς στον Μαραθώνιο της Βιέννης!!!

Ακόμη μια αποστολή του Συλλόγου Δρομέων Τρικάλων σε Μαραθώνιο του εξωτερικού ! Αυτή την φο…

kefir olympos

Syneteristiki tapeza Trikalwn

ESPA 2021-2027

ennodeia

Euroamax

TAXI στην Πύλη

Apostolikas Geoponos

Ververas

Pigi market