dendiass

Ο εκβιασμός της υπηρεσιακής κυβέρνησης στον Δένδια για αναγνώριση των παράνομων μνημονίων

Στο κενό έπεσε η προσπάθεια της υπηρεσιακής και φιλότουρκης κυβέρνησης της Λιβύης, να παγιδεύσει τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, εκβιάζοντας ουσιαστικά αναγνώριση από την Ελλάδα των παράνομων μνημονίων που έχουν υπογράψει Τρίπολη – Άγκυρα, παραβλέποντας το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Η επιδείνωση στις σχέσεις Αθήνας – Τρίπολης είναι αποτέλεσμα της πονηρής επιδίωξης της υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης Νάιλα Μανγκούς, να πετύχει τετ α τετ τον Έλληνα ομόλογό της με στόχο την έμμεση αναγνώριση της κυβέρνησης Ντμπάιμπα, που η θητεία της έχει λήξει και πρόσφατα προχώρησε σε υπογραφή συμφωνιών με την Τουρκία για την πιθανή αξιοποίηση υδρογονανθράκων, αν και δεν έχει τη νομιμοποίηση να το κάνει αυτό.

Να σημειωθεί πως οι προκλήσεις της κυβέρνησης της Λιβύης, έρχονται μερικές μέρες μετά την επίσημη των σεισμικών ερευνών στα νοτιοδυτικά της Κρήτης, με τα κοιτάσματα που θα διερευνηθούν ενδεχομένως να φτάνουν και σε περιοχές δυνητικής οριοθέτησης μεταξύ των δύο χωρών.

Το ιστορικό

Όπως έγινε γνωστό αρχικά δεν περιλαμβανόταν επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στην Τρίπολη. Το απόγευμα της Τετάρτης, μετά από αίτημα του προέδρου του προεδρικού συμβουλίου Μοχάμεντ Μένφι, ο Νίκος Δένδιας δέχτηκε να προσγειωθεί το κυβερνητικό αεροσκάφος στην λιβυκή πρωτεύουσα υπό τον όρο να μην υπάρξει συνάντηση του με την Λίβυα ομόλογό του Νάιλα Μανγκούς. Όρος που φαίνεται πως έγινε αποδεκτός από τον πρόεδρο Μένφι.

Ωστόσο μόλις το αεροσκάφος τροχιοδρόμησε στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, νωρίς το πρωί της Πέμπτης, έγινε αντιληπτό πως η κυρία Μανγκούς περίμενε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών στην αίθουσα VIP του αεροδρομίου, πονηρά σκεπτόμενη σε μια προσπάθειά της να εκβιάσει συνάντηση μαζί του. Αυτό παρά τις συνεννοήσεις που προηγήθηκαν. Προφανής στόχος της Μανγκούς ήταν να υπονοηθεί πως η Αθήνα αναγνωρίζει τη διεθνή υπόσταση της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Λιβύης, που προχώρησε σε σειρά συμφωνιών με την Τουρκία ως συνέχεια του παράνομου τουρκο-λιβυκού μνημονίου του 2019.

Η άρνησή της να αποχωρήσει από το αεροδρόμιο, ώστε ο Νίκος Δένδιας να μεταβεί με όχημα στο προεδρικό μέγαρο για τη συνάντηση του με τον Μοχάμεντ Μένφι, είχε ως αποτέλεσμα δώσει άμεσα εντολή στο κυβερνητικό αεροσκάφος να απογειωθεί για την Βεγγάζη. Αντιδρώντας στην απόφαση Δένδια οι λιβυκές Αρχές δεν έδωσαν την προβλεπόμενη άδεια πτήσης, με αποτέλεσμα το κυβερνητικό αεροσκάφος να παραμείνει για ώρα καθηλωμένο στον αεροδιάδρομο της λιβυκής πρωτεύουσας και τελικά να πετάξει για Βεγγάζη μέσω του FIR Μάλτας.

Στις 10:00 το πρωί, και αφού είχε γίνει γνωστό το περιστατικό που οδήγησε σε διπλωματική κρίση με την Τρίπολη, το κυβερνητικό αεροσκάφος προσγειώθηκε κανονικά στην Βεγγάζη όπου ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε τις επαφές του με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ και τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης Αγκίλα Σάλεχ Ίσα, σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα.

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Ανακοίνωση με αφορμή περιστατικό φερόμενης διάρρηξης στο Υπουργείο Εσωτερικών

Από το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοινώνονται τα εξής: Αναφορικά με περιστατικό φερόμενης διά…