PS

Πέντε νέες πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Π.Ε. Καρδίτσας με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Πέντε νέες πολιτιστικές εκδηλώσεις διοργανώνονται στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Πρόκειται για: 

– Αντάμωμα των Απανταχού Κρυοβρυσιωτών, τον Σεπτέμβριο 2022. Πρόκειται για μια γιορτή πολιτισμού, στην οποία κάτοικοι από την περιοχή αλλά και ξένοι επισκέπτες θα απολαύσουν παραδοσιακά τραγούδια και χορούς από τα χορευτικά τμήματα που θα συμμετέχουν στο Αντάμωμα. Συνδιοργανωτές είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Κρύας Βρύσης Καρδίτσας.

Αντάμωμα Συλλόγου Γυναικών Παλαιοκκλησίου στην πλατεία Παλαιοκκλησίου τον Σεπτέμβριο 2022. Πρόκειται για μια εκδήλωση στην οποία κάτοικοι και ξένοι επισκέπτες θα παρακολουθήσουν την αναβίωση ηθών και εθίμων από την καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής και θα διασκεδάσουν με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια από τα χορευτικά τμήματα που θα συμμετέχουν στο Αντάμωμα. Συνδιοργανωτές είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Σύλλογος Γυναικών Παλαιοκκλησίου.

Εκδήλωση του Συλλόγου Ποντίων Καρδίτσας: Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Καρδίτσα τον μήνα Σεπτέμβριο ή αρχές Οκτωβρίου έτους 2022. Στην επετειακή αυτή εκδήλωση, που θα είναι αφιερωμένη στη Γενοκτονία των Ποντίων, τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές θα τιμήσουν τη μνήμη των Ποντίων. Συνδιοργανωτές  είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Σύλλογος Ποντίων Καρδίτσας.

– Συμπόσιο Τέχνης του Θεατρικού Εργαστηρίου Καρδίτσας «Τέχνης Παίδευσις» τον Σεπτέμβριο ή αρχές Οκτωβρίου 2022. Μέσα από το Συμπόσιο Τέχνης θα προβληθεί η τέχνη του θεάτρου και θα γίνουν γνωστές στο κοινό οι βασικές αρχές του θεάτρου καθώς και οι παραστατικές τέχνες σε όλες τις μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης. Συνδιοργανωτές είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Θεατρικό Εργαστήρι Καρδίτσας «Τέχνης Παίδευσις».

-Ημερίδες του Παραρτήματος Καρδίτσας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο έτους 2022. Οι ημερίδες θα προβάλλουν τη συμβολή της μαθηματικής επιστήμης στην καθημερινή και κοινωνική ζωή των ανθρώπων. Πρόκειται για εκδηλώσεις ευρείας απήχησης και πανελλήνιας εμβέλειας με μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον. Συνδιοργανωτές είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Παράρτημα Καρδίτσας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.

 «Σε συνεργασία με τους Δήμους και τους πολιτιστικούς συλλόγους, συμμετέχουμε ενεργά στη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων που δημιουργούν αντιστάσεις ποιότητας μέσω της τέχνης και της ιστορικής μνήμης, ενισχύουν το αίσθημα της συμμετοχής  και της αλληλεγγύης, κινητοποιούν, εμπνέουν και ενώνουν τους ανθρώπους» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

 

Τρείς νέες αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις με την στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας σε Πήλιο, Βόλο και Σκιάθο

Τρεις νέες αθλητικές και πολιτιστικές  εκδηλώσεις διοργανώνονται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων το επόμενο διάστημα. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας που συνεδρίασε σήμερα ενέκρινε τη διοργάνωση των παρακάτω εκδηλώσεων:

«Τα τραγούδια τα Σμυρναίικα», συναυλία στη  Σκιάθο, τον  Σεπτέμβριο 2022. Πρόκειται για καλλιτεχνική σύμπραξη της ορχήστρας «Ρυθμός» του ομώνυμου Πολιτιστικού Συλλόγου με τον καλλιτέχνη Παντελή Θαλασσινό, αφιερωμένη στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Σκιάθου.  Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη του μουσικού  πλούτου, με σημείο αναφοράς τα εκατό χρόνια μνήμης από τη Μικρασιατική Καταστροφή.  Παράλληλα η εκδήλωση στοχεύει στην κοινωνική ευαισθητοποίηση για την ενίσχυση του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Σκιάθου μέσω τοποθέτησης ειδικού κουτιού όπου προαιρετικά θα μπορεί το κοινό να συνδράμει οικονομικά.  Συνδιοργανωτές είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Αναπτυξιακός και Πολιτιστικός Σύλλογος «Ρυθμός».

Ανοιχτό Πανελλήνιο  Πρωτάθλημα Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης Βόλος 2022-2023, τον  Οκτώβριο του 2022. Διήμερη αθλητική εκδήλωση κατά την οποία θα διεξαχθούν αγώνες επιτραπέζιας αντισφαίρισης στο Βόλο. Αναμένεται να συμμετάσχουν 300 αθλητές μαζί με τους προπονητές τους καθώς και τους συνοδούς. Σκοπός της  διοργάνωσης είναι η ανάπτυξη και η διάδοση του αθλητικού ιδεώδους, η καλλιέργεια της αθλητικής ιδέας, η προαγωγή, προβολή και η διάδοση του αθλήματος της επιτραπέζιας αντισφαίρισης, η συμμετοχή των αθλητών σε αθλητικούς αγώνες και η απόκτηση εμπειριών, η προσέλκυση  επισκεπτών στην περιοχή. Συνδιοργανωτές είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Αθλητικός Σύλλογος Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης Βόλου Κένταυρος.

-ULTRA PELION TRAIL, τον Νοέμβριο  2022 στο Πήλιο. Αγώνας τρεξίματος 80 χλμ 4.250 D+ στο βουνό των Κενταύρων. Ο αγώνας εξελίσσεται από τα καλντερίμια της Πορταριάς – Μακρυνίτσας ,στα μονοπάτια του δάσους και από τις κορυφές, στις άγριας ομορφιάς παραλίες του Αιγαίου, αλλά και στις ήμερες ακτές του Παγασητικού. Μια  μοναδική εναλλαγή βουνού, θάλασσας με τους μύθους και τους θρύλους του μαγικού βουνού. Θα υπάρχουν και μικρότερες αποστάσεις 23 και 10 χιλιομέτρων.  Συνδιοργανωτές είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Ορεινό Τρέξιμο Πηλίου.

 

Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας: 4 νέες πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις σε Λάρισα και Γιάννουλη με τη στήριξη της Περιφέρειας

Τη διοργάνωση τεσσάρων  νέων πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων στην Π.Ε.

Λάρισας, με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο που συνεδρίασε σήμερα. «Ο πολιτισμός  και ο αθλητισμός μας ωθούν σε

σε μια εξωτερική περίμετρο ζωής»» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός. «Χρειαζόμαστε  τεράστια αποθέματα αυτοελέγχου και στωικότητας προκειμένου να αναμετρηθούμε με τις δυσκολίες και τις αβεβαιότητες  της εποχής. Κι αν τα καταφέρουμε, θα είναι γιατί θα μπορέσουμε να αλλάξουμε αυτά τα οποία ελέγχουμε ώστε να οδηγηθούμε σε αποτέλεσμα δημιουργίας. Αυτή είναι η βασική αρχή των στωικών φιλοσόφων, η οποία βρίσκει εφαρμογή σήμερα, στις εκδηλώσεις που διοργανώνουμε σε συνεργασία με Συλλόγους και φορείς παντού στη Θεσσαλία, εκδηλώσεις που δημιουργούν  προϋποθέσεις για μια πιο ειρηνική, αλληλέγγυα και συνδεδεμένη ζωή και συμβάλλουν στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.

 

Οι νέες εκδηλώσεις

100 χρόνια προσφυγιάς και μνήμης στη Γιάννουλη,  στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου 2022, σε συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Μορφωτικού Συλλόγου Γιάννουλης. Περιλαμβάνει ομιλίες (Μικρασιατική καταστροφή, ο δρόμος της προσφυγιάς), τραγούδια των αλησμόνητων πατρίδων από την χορωδία του Μ.Σ. Γιάννουλης, παρουσίαση χορευτικών συγκροτημάτων με τη συνοδεία ορχήστρας παραδοσιακής μουσικής και έκθεση ζωγραφικής και εικαστικής δράσης για παιδιά και εφήβους.

– «9ος Μύλος Παραστατικών Τεχνών – Σύνθεση »   στις 16-25 Σεπτεμβρίου  2022 στη Λάρισα, σε συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Συνεργείου Μουσικού Θεάτρου. Με κεντρικό άξονα και θεματική τη σύνθεση,  το ετήσιο φεστιβάλ της Λάρισας Μύλος Παραστατικών Τεχνών, συντονίζει ξανά τις δράσεις του με το Φεστιβάλ Βόλου ενδυναμώνοντας μέσα από πολυθεματικές, φεστιβαλικές  διοργανώσεις μια στρατηγική συνεργασία θεσσαλικής εμβέλειας με πανελλαδικό αντίκτυπο.

Ο Μύλος Παραστατικών Τεχνών είναι ένα ετήσιο φεστιβάλ για τις παραστατικές τέχνες που πραγματοποιείται στη Λάρισα κάθε Σεπτέμβρη στο βιομηχανικό μνημείο του Μύλου του Παππά και περιλαμβάνει: παραστάσεις θεάτρου, χορού, μουσικού θεάτρου και κουκλοθεάτρου, μουσικές εκδηλώσεις, φωτογραφικές και εικαστικές εκθέσεις και εγκαταστάσεις, προβολές και ανοιχτά εργαστήρια παραστατικών τεχνών. Έμφαση δίνεται στην προσβασιμότητα κοινού με αναπηρία και στη συμπερίληψη ανάπηρων καλλιτεχνών. 

-Διεθνές τουρνουά τζούντο,  στις 2 Οκτωβρίου 2022 στη Λάρισα, σε συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του  Α.Σ. ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ Λάρισας. Συμμετέχουν αθλητές  από  την Ελλάδα και τα Βαλκάνια (Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Βόρεια Μακεδονία). Η εκδήλωση είναι εγκεκριμένη από την Ελληνική Ομοσπονδία με σκοπό την προετοιμασία αθλητών και συλλόγων για τις εθνικές διοργανώσεις.          

– «7ο Φεστιβάλ OPEN NIGHTS με θέμα το σώμα»   στις 14-23 Οκτωβρίου  2022 στη Λάρισα,  σε συνδιοργάνωση της  Περιφέρειας Θεσσαλίας και της  Off Art  Σκηνικές Παρουσίας. Το OPEN NIGHTS είναι το πρώτο διακαλλιτεχνικό και διεπιστημονικό φεστιβάλ με πυρήνα την κεντρική Ελλάδα, ενεργό τα τελευταία 6 συνεχή χρόνια. Έχει βάση στη Λάρισα ενώ έχει παρουσιαστεί επίσης στην Αθήνα (Νοέμβριος 2019) και στον Αρχαιολογικό χώρο Αρχαίας Μελιβοίας στη  Βελίκα. Παίρνουν μέρος επαγγελματίες και ομάδες των εικαστικών και παραστατικών τεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό και επιστήμονες διαφόρων κατευθύνσεων.

Τα θέμα είναι κάθε χρόνο διαφορετικό, τόσο γενικό ώστε να εμπεριέχει την διαχρονική ανθρώπινη εμπειρία, αλλά και ικανό να δώσει αφορμή για δημιουργία και συζήτηση, που αφορά στην τρέχουσα κοινωνική επικαιρότητα. Βασίζεται σε μια ομαδική εικαστική και φωτογραφική έκθεση, ενώ παράλληλα σε όλη τη διάρκεια που παρουσιάζονται performances χορού, θεάτρου, μουσικής και ποίησης, γίνονται εργαστήρια και residencies,  ιστορικοί, αρχαιολόγοι, ψυχολόγοι, και άλλοι επιστήμονες, δίνουν διαλέξεις και ανοίγουν συζητήσεις με το κοινό, ποιητές διαβάζουν και προβάλλονται σχετικές με το εκάστοτε θέμα, ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους.

Στο 7ο φεστιβάλ, σε συνεργασία με του Υπουργείο Πολιτισμού της Γερμανίας, συμμετέχουν  ομάδες χορού από το Έσσεν και το Μόναχο ενώ φιλοξενείται η δουλειά δυο καλλιτέχνιδων από την Ουκρανία. 

Load More Related Articles
Load More In Θεσσαλία
Comments are closed.

Check Also

Αποζημιώσεις 38 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ για ζημιές φυτικής παραγωγής και ζωικού κεφαλαίου του 2023…

Αυγενάκης: Η κυβέρνηση με συνέπεια βρίσκεται στο πλευρό των αγροτών Καταβάλλονται, σήμερα,…