kiran552021

Μειονότητα Θράκης: Η απάντηση της Αθήνας στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών

«Η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στις διεθνείς της υποχρεώσεις, πλήρως σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο αποτελεί πυξίδα της εξωτερικής της πολιτικής», τονίζουν διπλωματικές πηγές, απαντώντας στις αναφορές του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών για τη μειονότητα της Θράκης.

Υπογραμμίζουν ότι στο πλαίσιο αυτό εφαρμόζει τις προβλέψεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923, η οποία αναγνωρίζει την ύπαρξη θρησκευτικής μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. Επίσης, αναφέρουν πως η Μουσουλμανική Μειονότητα, η οποία ευημερεί, αριθμεί περίπου 120.00 κατοίκους, Έλληνες πολίτες, και προσθέτουν πως στην περιοχή αυτή λειτουργούν σήμερα 127 μειονοτικά σχολεία, καθώς και 260 τεμένη.

Ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης

Τέλος, οι ίδιες διπλωματικές πηγές διαμηνύουν πως οποιαδήποτε προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και παραποίησης των στοιχείων αυτών, από όπου και αν προέρχεται, είναι αυτονόητα απορριπτέα και δεν χρήζει περαιτέρω σχολιασμού.

Προκαλεί ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών

Με αναρτήσεις από την Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται, ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, θέτει θέμα τουρκικής μειονότητας. Ο Τούρκος υφυπουργός, ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα με εντολή Ερντογάν, δήλωσε: «Στη Θεσσαλονίκη συναντηθήκαμε με τους εκπροσώπους της τουρκικής κοινότητας και τους θρησκευτικούς αξιωματούχους. Είναι απαράδεκτες οι πιέσεις και οι περιορισμοί στην ελευθερία θρησκείας, γλώσσας και προσευχής των ομογενών μας. Είμαστε δίπλα στους ομογενείς μας που παρά τις δυσκολίες διατηρούν την ταυτότητα και την θρησκεία τους».

Μέσα σε λίγες ώρες ο Κιράν επισκέφθηκε πολλά σημεία της Θεσσαλονίκης. Αφού αναχώρησε από το τουρκικό προξενείο στην οδό Αγίου Δημητρίου, όπου βρίσκεται και το μουσείο του Κεμάλ, ο Κιράν επισκέφθηκε το Γενί Τζαμί, το Αλατζά Ιμαρέτ και κατέληξε στα Κάστρα. Εκεί απόλαυσε τη θέα της πόλης από τον Πύργο Τριγωνίου και εν συνεχεία περπάτησε μερικές εκατοντάδες μέτρα παράλληλα με τα Κάστρα.

 Κι ενώ ορισμένοι νόμιζαν πως ίσως έμπαινε στη Μονή Βλατάδων, που ήταν στο δρόμο του, την προσπέρασε. Λίγα μέτρα πιο κάτω βρίσκεται ένα μισογκρεμισμένο και καμένο κτίριο. Στο παρελθόν ήταν Οθωμανικός Μεντρεσές (ιεροδιδασκαλείο). Εκεί ο Κιράν άρχισε να περπατά στα χαλάσματα κάνοντας ένα επικοινωνιακό σόου.

Ο Τούρκος υφυπουργός θα συνεχίσει την παρουσία του στην Ελλάδα και θα επισκεφθεί την Κομοτηνή.

Πηγή:flash.gr

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Κ. Μαράβας από Πύλη: Όσες οι χιλιάδες σταγόνες της αποψινής βροχής, τόσες & οι ψήφοι στην κάλπη του Συνδυασμού μας την Κυριακή!(βίντεο/φωτό)

«Γκρέμισε» το Πνευματικό Κέντρο της Πύλης ο Κώστας Μαράβας… Πρωτόγνωρη και απρόσμενη…