Simorelis

Το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που φέρνει η Κυβέρνηση, στη Βουλή με την υπογραφή του Υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζιδάκη απειλεί την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, αφού ου προβλέπει την κατάργηση του οκταώρου και των συλλογικών συμβάσεων, ενώ θεσμοθετεί τις απλήρωτες υπερωρίες και τις ανεξέλεγκτες απολύσεις.

Η κυβέρνηση αποφάσισε -παρότι είμαστε ακόμη στην κορύφωση του δράματος της πανδημίας- να κηρύξει το πόλεμο στην εργασία, δηλαδή τον πόλεμο στη κοινωνική πλειοψηφία.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με το εργασιακό νομοσχέδιο, που “δεν έρχεται ως επιβολή από έξω”, κάτι που ήταν κανόνας τη μνημονιακή πενταετία 2010 – 2015, εξοφλεί γραμμάτια στον ΣΕΒ και τις επιχειρηματικές ελίτ που τη στήριξαν για να αναδειχθεί στην εξουσία.  Άλλωστε το “ελαστικό οκτάωρο”, οι ατομικές συμβάσεις εργασίας, οι φθηνές υπερωρίες, οι ευκολότερες απολύσεις, τα εμπόδια στα συνδικάτα, ακόμα και στην κήρυξη και την πραγματοποίηση απεργιακών κινητοποιήσεων αποτελούν το διαχρονικό “ευαγγέλιο” του ΣΕΒ από τα μέσα τις δεκαετίας του 1990.

Άλλωστε αυτές οι ακραίες θέσεις επιχειρήθηκαν να νομοθετηθούν και την περίοδο των πρώτων μνημονιακών κυβερνήσεων, ενώ επανήλθαν μέσω των δανειστών και την περίοδο 2015 – 2019, αλλά συνάντησαν τη σθεναρή και αποτελεσματική στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Η προάσπιση της εργασίας και των εργατικών δικαιωμάτων αφορούν τη ζωή της κοινωνικής πλειοψηφίας, αφορούν τη ζωή των εργαζόμενων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αφορούν κάθε μορφή εργασίας και ιδιαίτερα αυτή η συζήτηση αφορά … την προοπτική των νέων ανθρώπων. Αυτών που από ότι φαίνεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποφασίσει να ρίξει στον Καιάδα.

Για μας στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δεν μπορεί να υπάρξουν στο μέλλον οι προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα, η ανάπτυξη, η δημοκρατική ανάταξη, η αναγκαία πορεία προς την κοινωνική δικαιοσύνη, με τις δυνάμεις της εργασίας ισοπεδωμένες και χωρίς δικαιώματα. Δεν μπορούμε να σχεδιάζουμε την Ελλάδα του αύριο χωρίς δικαιοσύνη για τους ανθρώπους του μόχθου….

Γιατί τίποτε δεν μπορεί να γίνει για τη χώρα χωρίς αυτούς. Από την άλλη, και να το ξέρει ο κ. Μητσοτάκης: Όλα μπορούμε να τα πετύχουμε με αυτούς. Με την εργατική τάξη, τους εργαζόμενους του χεριού και του πνεύματος, με τους αυτοαπασχολούμενους, με τους ανθρώπους της εργασίας και της δημιουργίας μπορούμε να κυλήσουμε τους τροχούς της ιστορίας. Και να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο, για τη χώρα, για το λαό. Μια κοινωνία με ισότητα και δικαιοσύνη. Και μια δημοκρατία λειτουργική, με τη συμμετοχή των πολιτών και όχι μια ανάπηρη δημοκρατία των ολιγαρχών.

Η κυβέρνηση, υποτιμώντας τις αντιδράσεις του κόσμου της εργασίας, θεωρεί ότι μπορεί τώρα, μέσα σε συνθήκες φόβου και πανδημίας, να περάσει μια σειρά μέτρα που ισοπεδώνουν την κοινωνία και κυρίως τους νέους ανθρώπους, που θα κληθούν να ζήσουν -αν περάσουν οι καταστροφικές αλλαγές στο ωράριο και τις αμοιβές των υπερωριών- σε πολύ χειρότερες συνθήκες από όλες τις προηγούμενες γενιές από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους, τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, που απειλείται από τον οδοστρωτήρα Μητσοτάκη – Χατζηδάκη, η απεργία που έχει κηρυχθεί για αυτή την Πέμπτη 6 Μαΐου έχει κομβικό χαρακτήρα. Ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς θα είναι η πρώτη μεγάλη μάχη, κυριολεκτικά και συμβολικά, καθώς τα αιτήματα του Σικάγο επιστρέφουν και λαμβάνουν καθοριστική και δραματική επικαιρότητα.

Χρήστος Σιμορέλης

πρώην βουλευτής Τρικάλων

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Χρ. Ζιάκας: Είμαι πάντα δίπλα στον κάθε πολίτη δίνοντας λύσεις. Δεν είμαι επαγγελματίας πολτικός, μιλάω με πράξεις

Αεικίνητος, πιστός, και ευσυνείδητος στον ρόλο του & τελικά αποτελεσματικός, αποδείχθη…