Mouzaki (1)

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 40!

Με λαμπρότητα και κάθε επισημότητα, τιμήθηκε από το Δήμο Μουζακίου, η μεγάλη Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940, ημέρα ορόσημο στη σύγχρονη Ελληνική ιστορία η οποία αποτέλεσε απαρχή συγγραφής της ενδοξότερης σελίδας του Έθνους μας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στον 20ο αιώνα. 

Η Ελλάδα αντιστάθηκε με γενναιότητα και αυταπάρνηση στις ορδές του φασισμού και του ναζισμού, παρακινώντας τον τότε ελεύθερο κόσμο να αγωνιστεί με όλες τις δυνάμεις του ενάντια στις κατακτητικές επιχειρήσεις του Άξονα. 

Ο λαός μας επέδειξε μεγαλείο ψυχής και όρθωσε το ανάστημά του αρνούμενος την υποταγή. Πολέμησε σκληρά και απέδειξε στα πεδία των μαχών ότι το φοβερό «τέρας» δεν είναι ανίκητο σκορπώντας την ελπίδα στη γη.

Η μικρή χώρα μας, με τα τεράστια πολεμικά κατορθώματά της, έδωσε το έναυσμα για γενική αντεπίθεση του πολιτισμένου κόσμου ενάντια στους άρχοντες του σκότους, οι οποίοι τελικά νικήθηκαν κατά κράτος. 

Η 28η Οκτωβρίου 1940 γράφτηκε στην παγκόσμια ιστορία με «χρυσά» γράμματα, ενώ το Έπος της Αλβανίας που ακολούθησε, οι ηρωικές μάχες στα οχυρά της Γραμμής Μεταξά και η απελευθερωτική δράση της Εθνικής Αντίστασης στα «μαύρα» χρόνια της Γερμανικής κατοχής, αποτελούν στους αιώνες τρανά παράδειγμα απίστευτου θάρρους και απαράμιλλου πατριωτισμού.

Ο Δήμος Μουζακίου, όπως κάθε χρόνο, γιόρτασε το μεγάλο «ΟΧΙ» με σειρά  εκδηλώσεων, αρχής γενομένης από την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου, με γενικό σημαιοστολισμό δημοσίων και ιδιωτικών καταστημάτων, Νομικών Προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, Τραπεζών και οικιών.

Τις βραδινές ώρες της Παρασκευής 27 Οκτωβρίου, φωταγωγήθηκαν δημόσια και δημοτικά καταστήματα, Ν.Π.Δ.Δ. – Ν.Π.Ι.Δ. και Τραπεζών, ενώ από το απόγευμα της ίδιας ημέρας, τα μεγάφωνα του Δήμου μετέδιδαν δημοτικά και πατριωτικά τραγούδια. Προηγήθηκαν το πρωί της ίδιας ημέρας γιορτές και ομιλίες για την Εθνική Επέτειο στις σχολικές μονάδες σε ειδικές συγκεντρώσεις μαθητών με τους εκπαιδευτικούς τους.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν σήμερα το πρωί, ημέρα της Εθνικής Επετείου, όταν και χτύπησαν χαρμόσυνα οι καμπάνες των Εκκλησιών και έγινε έπαρση της σημαίας στην πλατεία Δημαρχείου στο Μουζάκι.

Ακολούθησε η τέλεση Επίσημης Δοξολογίας στο Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μουζακίου. Εκεί εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας η κ. Κωνσταντάκου Κωνσταντίνα, Διευθύντρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μουζακίου.

Στη συνέχεια λαός, Αρχές, μαθητές των Σχολείων, εκπαιδευτικοί και εκπρόσωποι Συλλόγων και Σωματείων μετέβησαν στο Ηρώο των Πεσόντων, στον πεζόδρομο της Βιβλιοθήκης Μουζακίου, όπου και τελέστηκε Επιμνημόσυνη Δέηση, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ηρώων και η Φιλαρμονική του Δήμου παιάνισε εμβατήρια.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο από το Δήμαρχο Δ. Μουζακίου κ. Θεοφάνη Στάθη, τον Αντιδήμαρχο κ. Γιώργο Παπακώστα ως εκπρόσωπο της Εθνικής Αντίστασης, εκπροσώπους της Δημοτικής Κοινότητας Μουζακίου, τοπικών Αρχών, Φορέων, Συλλόγων και αντιπροσωπείες εκπαιδευτικών και μαθητών Σχολείων.

Μετά την κατάθεση στεφάνων έγινε Ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Δημοτική Φιλαρμονική.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την καθιερωμένη παρέλαση μαθητών και μαθητριών των Δημοτικών σχολείων, Γυμνασίου, Λυκείων, οχημάτων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μουζακίου και της Φιλαρμονικής του Δήμου, κατά μήκος της κατάμεστης από κόσμο, Λεωφόρου Αντώνη Βασιλείου στο κέντρο του Μουζακίου.

Να σημειωθεί ότι οι Πρόεδροι – Πάρεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων μερίμνησαν για την πραγματοποίηση Επετειακών εκδηλώσεων και στις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου.

Mouzaki (6)

Mouzaki (5)

Mouzaki (4)

Mouzaki (3)

Mouzaki (2)

Load More Related Articles
Load More In Κοινωνικά
Comments are closed.

Check Also

Ρεκόρ συμμετοχών στις «Λαζαρίνες 2024» στα Τρίκαλα 

Πάνω από 500 οι συμμετοχές από μαθήτριες των Δημοτικών Σχολείων είτε ομαδικά είτε ατομικά …