2024-06-11 111158

Στην τοποθέτηση ταμείων αυτοεξυπηρέτησης προχωρά η Lidl Hellas με στόχο έως το τέλος του 2026 να έχουν τοποθετηθεί σε όλα τα σούπερ μάρκετ

«Θα ανοίξετε άλλο ταμείο;» Μία από τις πιο συχνές φράσεις που ακούγονται στα σούπερ μάρκετ της αλυσίδας Lidl σε ώρες αιχμής θα αποτελεί σύντομα παρελθόν καθώς η διοίκηση της ξεκίνησε σε πιλοτικό επίπεδο και στην Ελλάδα τα ταμεία self checkout (αυτοεξυπηρέτησης) που στόχο έχουν να υποκαταστήσουν πλήρως αυτά με τους ταμίες την επόμενη διετία. Όπως πρώτο είχε γράψει το flash.gr από τον περασμένο Ιανουάριο, η γερμανική αλυσίδα, η οποία φέτος συμπληρώνει 25 χρόνια στην Ελλάδα, θα πειραματιστεί πρώτα σε ένα αριθμό καταστημάτων και στην συνέχεια, αν το «πείραμα» πετύχει, θα το επεκτείνουν στο σύνολο των σούπερ μάρκετ της αλυσίδας.

Αρχή από την Σίνδο

Όπως ανέφερε χθες στην ομιλία του στην εκδήλωση για τον εορτασμό των 25 χρόνων της Lidl Hellas ο πρόεδρος διοίκησης Martin Brandenburger, ήδη το πρώτο κατάστημα όπου έχουν τοποθετηθεί ταμεία αυτοεξυπηρέτησης είναι στην Σίνδο στην Θεσσαλονίκη ενώ μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα λειτουργεί και το πρώτο στην Αθήνα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της διοίκησης στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2026 όλα τα σούπερ μάρκετ της αλυσίδας – σήμερα αριθμεί 230 – να έχουν μετατραπεί σε καταστήματα αποκλειστικά self checkout.

 Η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες όπου πραγματοποιείται η μετάβαση στο νέο μοντέλο όπου στόχο έχει την ταχύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών και την αξιοποίηση του προσωπικού των ταμείων σε άλλα πόστα μέσα στο σούπερ μάρκετ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη χώρα όπου εκτεταμένα εφαρμόστηκε η νέα πρακτική ήταν η Ρουμανία ενώ σε μικρότερη έκταση πραγματοποιείται αυτό το διάστημα σε Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς ειδικού Τύπου, η Itab, μία εταιρεία τεχνολογίας, έχει προχωρήσει σε συμφωνία για την παράδοση 7.200 ταμείων αυτοεξυπηρέτησης στην Lidl για 12 χώρες έως τις αρχές του 2025.

Πώς θα λειτουργούν

Όπως προαναφέρθηκε για την Ελλάδα εξετάζεται το μοντέλο όπου θα λειτουργούν αποκλειστικά ταμεία self checkout με το προσωπικό να έχει εποπτικό και υποστηρικτικό ρόλο μέχρι να υπάρξει πλήρης εξοικείωση με την διαδικασία. Πέρα από τα υπόλοιπα προϊόντα που θα σκανάρουν μόνοι τους στα ταμεία, οι πελάτες της Lidl θα καλούνται, ακολουθώντας απλές οδηγίες από σχετικούς πίνακες, πριν φτάσουν στο ταμείο να τοποθετούν οι ίδιοι τα αυτοκόλλητα με τα barcode σε μη τυποποιημένα προϊόντα όπως είναι αυτά στις «ζεστές γωνιές» (αρτοποιείο) ή στην μαναβική.

 Το σύνολο των ταμείων αυτοεξυπηρέτησης θα δέχονται αποκλειστικά ηλεκτρονικές πληρωμές και σε κάθε κατάστημα – σύμφωνα με την πρακτική που δοκιμάζεται στο εξωτερικό – θα υπάρχει και ένα «υβριδικό» ταμείο όπου ο πελάτης που θα πραγματοποιεί το self scanning θα μπορεί να πληρώνει στον υπάλληλο της εταιρείας με μετρητά. Για την διαδικασία δεν είναι απαραίτητη χρήση της κάρτας πιστότητας «Lidl Plus».

Paperless αποδείξεις

Μία άλλη αλλαγή που θα λάβει χώρα μέσα στο καλοκαίρι είναι η κατάργηση των έγχαρτων αποδείξεων για τους πελάτες που είναι κάτοχοι της κάρτας Lidl Plus. Οι παραπάνω θα λαμβάνουν αποκλειστικά ηλεκτρονικά την απόδειξη των αγορών τους στην εφαρμογή της Lidl. Το παραπάνω μέτρο εντάσσεται στην πολιτική της αλυσίδας για την μείωση της κατανάλωσης χαρτιού. Προς αυτή την κατεύθυνση έχει μειωθεί σημαντικά και ο αριθμός των αντιτύπων των φυλλαδίων που τυπώνει η αλυσίδα.

Πηγή:flash.gr

Load More Related Articles
Load More In Ελλάδα
Comments are closed.

Check Also

Πανηγύριζε και Γιόρτασε το Εκκλησάκι  της Αγίας Τριάδος Βαθυρρεύματος

  Ανήμερα της Γιορτής του Αγίου Πνεύματος τελέστηκε θεία λειτουργία ιερουργούντος του…