6b65377d0cc94cb0b5ad11115018c7ec

‘Ολα δείχνουν ότι η ελληνοτουρκική προσέγγιση θα συνεχιστεί, καθώς Μητσοτάκης και Ερντογάν συμφώνησαν ότι υπάρχει αμοιβαίο όφελος από τη διατήρηση του κλίματος ηρεμίας

Λίγες ημέρες πριν την κοινή τους εμφάνιση στην Κύπρο για διαφορετικούς όμως λόγους, στις 20 Ιουλίου, Μητσοτάκης και Ερντογάν τα είπαν για 45 λεπτά της ώρας, σε ένα ραντεβού που δεν ήταν προγραμματισμένο, αλλά κλείστηκε στην Ουάσιγκτον, υπό το βλέμμα των συμμάχων του ΝΑΤΟ, επιβεβαιώνοντας τα ήρεμα νερά στις σχέσεις των δύο χωρών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη δημόσια παρουσία του με τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα είχε δώσει τον…τόνο, λέγοντας ότι αν και οι τουρκικές θέσεις δεν αλλάζουν, εντούτοις το γεγονός ότι υπάρχει ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, έχει οδηγήσει σε μηδενισμό των παραβιάσεων, έλεγχο του μεταναστευτικού και 16 μήνες ηρεμίας.

Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν έχοντας στο πλευρό τους τους διπλωματικούς τους συμβούλους Άννα Μαρία Μπούρα και Τσαγατάι Κιλίτς καθώς και τους υπουργούς Εξωτερικών, Γεραπετρίτη και Φιντάν. Από τον περασμένο Δεκέμβριο και την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα, μεσολάβησε μία ακόμη συνάντηση στην Άγκυρα, και τώρα μία τρίτη, ενώ οι δύο ηγέτες έχουν ήδη κλείσει το ραντεβού τους στην Νέα Υόρκη, τον Σεπτέμβριο, στην γενική συνέλευση του ΟΗΕ.

 Εκτός απροόπτου, όλα δείχνουν ότι η ελληνοτουρκική προσέγγιση θα συνεχιστεί, καθώς Μητσοτάκης και Ερντογάν συμφώνησαν ότι υπάρχει αμοιβαίο όφελος από τη διατήρηση του κλίματος ηρεμίας, και πως πρέπει να εντατικοποιήσουν την συνεργασία τους για την επίτευξη του στόχου του διπλασιασμού των εμπορικών συναλλαγών. Μάλιστα ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση του για την συνεργασία των τουρκικών αρχών στο μεταναστευτικό, δεν ξέχασε ωστόσο την Κύπρο και την ανάγκη για την επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Φυσικά στο τραπέζι της 45λεπτης συνάντησης ήταν και το Ουκρανικό αλλά και ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας.

H υπαρξιακή απειλή…

Στη συζήτηση που είχε με την πρώην αναπληρώτρια σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός επέμεινε στην ανάγκη για δέσμευση όλων των συμμάχων στο ΝΑΤΟ ώστε να δαπανούν το 2% του ΑΕΠ τους στην άμυνα, χαρακτηρίζοντας υπαρξιακή απειλή την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. » Οι νέες προκλήσεις μας αναγκάζουν να σκεφτούμε διαφορετικά και ως προς τι σημαίνει αυτό για την συλλογική ευρωπαική ασφάλεια ως πυλώνα της ολοκληρωμένης δομής του ΝΑΤΟ», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα θα δαπανήσει το 3% του ΑΕΠ της για την άμυνα, εκσυγχρονίζοντας σημαντικά τις ένοπλες δυνάμεις της, συμβάλλοντας έτσι στις δυνατότητες της συμμαχίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μαζί με τον Πολωνό πρωθυπουργό Τουσκ έχουν υποβάλλει πρόταση στην Κομισιόν για την ανάγκη δημιουργίας ενός «σιδερένιου θόλου» που θα συμβάλλει στην αεράμυνα της Ευρώπης και θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς το ΝΑΤΟ, επανέλαβε την πρόταση για ένα κοινό αμυντικό ταμείο, ώστε να μην ξοδεύονται χρήματα μόνο από τους κρατικούς προυπολογισμούς για την άμυνα, σημείωσε ωστόσο ότι εκλείπει στην Ευρώπη η διαλειτουργικότητα των αμυντικών όπλων.

«Πρέπει να δαπανούμε περισσότερα, αλλά πρέπει επίσης να κινούμαστε πιο έξυπνα όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο κατανέμουμε τις αμυντικές μας δαπάνες. Εξετάζοντας την αμυντική ευρωπαική βιομηχανία, διαπιστώνω μεγάλο κατακερματισμό, δεν βλέπω διαλειτουργικότητα. Πρέπει να δαπανούμε περισσότερα, αλλά πρέπει επίσης να κινούμαστε πιο έξυπνα όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο κατανέμουμε τις δαπάνες μας» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 Πηγή: thetoc.gr
Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

ΗΠΑ: Αυξάνεται η πίεση στον Μπάιντεν να αποσύρει την υποψηφιότητά του

Η πίεση δεν σταματά να εντείνεται για τον Τζο Μπάιντεν: χθες Τετάρτη κλήθηκε, για πρώτη φο…