Vlach Hl

   Για μία ακόμη φορά,η Ελλάδα πρέπει να αναλώνει πολιτικό και διπλωματικό κεφάλαιο,για την επικράτηση του διεθνούς δικαίου και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου στις σχέσεις μας με τους βόρειους Δυτικοβαλκάνιους γείτονες μας.

Η γειτονική μας χώρα Αλβανία, ευνοήθηκε κατά κόρον από την Ελλάδα και τον Ελληνικό λαό. Όταν άλλοι γείτονες έριχναν στη θάλασσα τους δυστυχείς Αλβανούς που ζητούσαν μια θέση στον ήλιο, μετά την κατάρευση του στυγνού κομμουνιστικού καθεστώτος του Ραμίζ Αλία ,η Ελλάδα άνοιξε την πόρτα της και την καρδιά της σ’αυτούς.

Βοήθησαν και βοηθήθηκαν στη χώρα μας, παρά τα προβλήματα προσαρμογής που αντιμετώπισαν στο νέο γι αυτούς περιβάλλον. Η νέα γενιά Αλβανών μεταναστών στη χώρα μας, έχει ενσωματωθεί πλήρως στην Ελληνική κοινωνία και προσφέρει σημαντικά στην Εθνική μας οικονομία.

Κι ενώ κάθε αντικειμενικός καλόπιστος παρατηρητής θα ανέμενε έναν άξονα φιλίας Ελλάδος – Αλβανίας, διαπιστώνει ότι η  σημερινή– σοσιαλιστική -ηγεσία της γείτονος ,δημιουργεί συνεχή προσκόμματα στην ομαλοποίηση των διμερών μας σχέσεων. Η αθέτηση της συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών που είχε συμφωνηθεί από τη προηγούμενη Αλβανική Κυβέρνηση και την Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή ,με πρόσχημα την άρνηση έγκρισης της από το  Συνταγματικό Δικαστήριο , αλλά και η αθέτηση της συμφωνίας για παραπομπή της διαφοράς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης που συμφώνησαν οι Κυβερνήσεις Μητσοτάκη -Ράμα, επιβάρυναν το κλίμα στις διμερείς μας σχέσεις.

Σαν «κερασάκι στην τούρτα», ήρθε η φυλάκιση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρας Φρέντυ Μπελέρη, με την έωλη κατηγορία της δήθεν δωροδοκίας ψηφοφόρου,στον οποίο δεν επιτράπηκε ούτε η ορκωμοσία του, επιτρέποντας  όμως εντελώς παράνομα στον αποτυχόντα συνδυασμό να διοικεί τον Δήμο!!!

Η τοποθέτηση του Φρέντυ Μπελέρη σαν υποψήφιο Ευρωβουλευτή στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, ενόχλησε σφόδρα τον Εντυ Ράμα,ο οποίος θέλησε να πάρει τη ρεβάνς από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, διοργανώνοντας…. «προεκλογική» συγκέντρωση ομοεθνών του στην Αθήνα,ένα ολόκληρο χρόνο πριν τις Αλβανικές εκλογές και τρεις εβδομάδες πριν τις Ελληνικές Ευρωεκλογές!!!!

Ο σημερινός Πρωθυπουργός της Αλβανίας ακολουθεί μια πολιτική που δείχνει, τουλάχιστον, αχαριστία έναντι της χώρας μας.

Πριν γίνει Πρωθυπουργός,ως δήμαρχος Τιράνων ,ήταν ένας πολλά υποσχόμενος πολιτικός,που θεωρούσε την Ελλάδα φίλη χώρα και τον εαυτό του φίλο μας.  Είχε επισκεφθεί τα Τρίκαλα,μίλησε σε συγκέντρωση ομοεθνών του στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης μας  και με επισκέφθηκε ως Νομάρχη στο γραφείο μου. Κατά τη συζήτηση μας , σχημάτισα τη γνώμη ότι θα έχει λαμπρό πολιτικό μέλλον και ότι οι Ελληνοαλβανικές σχέσεις θα αναπτύσσονται θετικά. Δυστυχώς όμως, έπεσα έξω. Η πολιτική του σημερινού Αλβανού Πρωθυπουργού, θεωρεί την Τουρκία προνομιακή φίλη και σύμμαχο του , κάτι που θα όφειλε για την Ελλάδα που τόσο στήριξε τη χώρα του στα δύσκολα μετακομμουνιστικά χρόνια.

Από την άλλη η Βόρεια Μακεδονία με την Κυβερνητική αλλαγή, επιχειρεί να αποστεί από την εφαρμογή της διεθνούς Συμφωνίας των Πρεσπών. Έτσι, η νέα Πρόεδρος της γείτονος ορκίστηκε ως ηγέτης της «Μακεδονίας» και όχι της Βόρειας Μακεδονίας,όπως είναι το Συνταγματικό της όνομα .

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αν και διαφωνούσε με την Συμφωνία των Πρεσπών γιατί με τους όρους της δεν αντιμετωπίστηκε ο «Μακεδονισμός», η χρήση του όρου Μακεδονικός -η-ο,το θέμα της γλώσσας και η  ισχύς της ονομασίας « erga omnes», σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας,την εφαρμόζει. Σε καμμία περίπτωση όμως δεν θα επιτρέψει παιχνίδια σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων,κι αυτό είναι κάτι που θα αντιληφθούν οι γείτονες άμεσα!

Τέλος ,σ’ ότι αφορά τις σχέσεις μας με την Τουρκία, αυτές φαίνεται ότι μπαίνουν σε ήρεμα νερά.  Η αποφασιστικότητα της χώρας μας,η ενίσχυση της αποτρεπτικής μας ισχύος και οι ισχυρές μας συμμαχίες, φαίνεται ότι λειτουργούν θετικά προς την κατεύθυνση των «ήρεμων νερών» στις σχέσεις μας. Βήμα -βήμα με βάση  το διεθνές δίκαιο μπορούμε να χτίσουμε μια θετική ατζέντα,που θα βοηθήσει να προχωρήσουμε με τόλμη στην επίλυση της μείζονος διαφοράς μας,που είναι η επίλυση του θέματος του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών ( ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας),με βάση τις πρόνοιες της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας .

 

Ηλίας Βλαχογιάννης,πρ. Νομάρχης και Βουλευτής Τρικάλων.

 

Load More Related Articles
Load More In Βήμα των πολιτών
Comments are closed.

Check Also

Το 2ήμερο 14 & 15/5 στα Τρίκαλα η Υφυπουργός Μαρία Κεφάλα. Αναλυτικά το πρόγραμμα

Η Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κ. Μαρία Κεφάλα επικεφαλής κλιμακίου της Ν…