Xarbea

Γράφει η κα. Ιωάννα Χαρμπέα, κοινωνιολόγος Παντείου Πανεπιστημίου

Veritas odid moras: Η αλήθεια απεχθάνεται την καθυστέρηση, έλεγαν οι Λατίνοι.

Και πράγματι: Υπήρχαν όλες οι ενδείξεις και οι προειδοποιήσεις για δυσλειτουργίες της αγοράς ενέργειας, λανθασμένες προτεραιότητες και έλλειψη προσανατολισμού στην ενεργειακή πολιτική που τελικά οδήγησαν στη μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων ετών στη χώρα μας.

Το υψηλό ενεργειακό κόστος οφείλεται ασφαλώς τόσο σε εξωγενείς, όσο όμως και σε ενδογενείς παράγοντες, οι οποίοι καθιστούν σήμερα την Ελλάδα αρνητική πρωταθλήτρια ακρίβειας στην Ευρώπη σε όλες τις επιμέρους ενεργειακές αγορές (ηλεκτρισμού, πετρελαιοειδών, φυσικού αερίου).

Οι ενδογενείς παράγοντες προϋπάρχουν της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και αναδεικνύουν σημαντικές παθογένειες στην οργάνωση (και τη στελέχωση) της ελληνικής ενεργειακής πολιτικής και την ανάγκη ανασχεδιασμού της σήμερα. Και το ερώτημα που τίθεται είναι τι γίνεται τελικά κατευθυνόμαστε στην εποχή των σπηλαίων ή με τις ανάλογες διαχειριστικές συμπεριφορές θα αποτρέψουμε πρωτόγονες καταστάσεις. Και ερωτώ:

Οι πολιτικές για μείωση κατανάλωσης ρεύματος θα αφορούν όλες τις κοινωνικές κατηγορίες και όλους τους φορείς;

Και αν απαντήσουμε ναι στο παραπάνω ερώτημα δεν θα έπρεπε ίσως να ληφθούν υπόψη κοινωνικά κριτήρια για να ενεργοποιηθεί ένα πλαφόν κατανάλωσης. Δε θα έπρεπε να ληφθούν υπόψη τα μέλη που διαβιούν στην εκάστοτε οικία; Π.χ. πολύτεκνες οικογένειες ;Δε θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη η γεωγραφική κατανομή του νοικοκυριού με τις ιδιάζουσες για κάθε περιοχή κλιματολογικές συνθήκες; Ξέρετε πολλές φορές ένα μέτρο δεν πετυχαίνει όχι γιατί δεν είναι καλό από μόνο του, αλλα γιατί δεν αντικατοπτρίζει τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής ή νομού!

Το πρόβλημα είναι ο χειμώνας έρχεται και ο κόσμος αντί να ενημερώνεται για αυτά που τον αφορούν ουσιαστικά και πρακτικά ασχολείται ακόμα με την κυρία Πισπιρίγκου ή κάποιο άλλο πρόσωπο που έχει υπεραναλυθεί από τα μέσα ενημέρωσης! Γιατί άραγε; Ένα είναι σίγουρο ότι όσο βολευόμαστε με προτάσεις  που ειλικρινά δεν ξέρω την αποτελεσματικότητα τους ο κίνδυνος  να γίνουμε το κοριτσάκι με τα σπίρτα για να ζεσταθούμε καραδοκεί!

Για παράδειγμα η επιδότηση πετρελαίου η οποία θα είναι χίλια ευρώ!!! Για όλους; Τι εξασφαλίζει; Λύση ανάγκης είναι και ένα πρόσκαιρο βόλεμα. ( Αλήθεια επίδομα βενζίνης των 40 ευρώ πότε θα ξαναπάρουμε γιατί δεν νομίζω τόσο καιρό να κινείστε  ακόμα με τα 40 ευρώ) Τι έχεις Γιάννη μου ? Τι χα πάντα! Είμασταν νέοι και γεράσαμε προσδοκώντας μια υγιή κοινωνία που να σέβεται τον άνθρωπο! Καλά και τα επιδόματα αλλά δεν είναι η λύση! Για μένα τα επιδόματα και εξάμηνα τετράμηνα απασχόλησης απλά συντηρούν την ήδη υπάρχουσα επιβαρυμένη κατάσταση! Και φυσικά μειώνουν στις στατιστικές το δείκτη ανεργίας που είναι πολύ υψηλότερος από αυτόν που φαίνεται!

Προτάσεις των νέων υπάρχουν, προτάσεις επιστημόνων υπάρχουν, τρόποι υπάρχουν για να λύσουμε αυτά και άλλα κοινωνικά προβλήματα που είναι χρόνια και υποθάλπουν κοινωνικές ισορροπίες! Να σας πω κάτι? Μια κατάσταση δεν αλλάζει αν δεν το θέλεις αν το θέλεις αλλάζει! Αδυνατώ να πιστέψω πως στην Ελλάδα δεν υπάρχουν γερά μυαλά που μπορούν να κάνουν θαύματα! Αλλά γιατί δεν το κάνουν?

Επιστήμονες, μορφωμένοι νέοι εκλιπαρούν για μια δουλειά και ζουν με ψίχουλα! Η ανακατανομή του κοινωνικού εισοδήματος ουδέποτε είναι δίκαιη, ούτε αναλογεί στην πλήρωση των αναγκών του ατόμου. Παιδεία, υγεία μπάζουν και βάλλονται. Η πολιτική για μένα δεν είναι η διαίρεση των ατόμων. Αλλά η σύμπραξη διαφορετικών ιδεών σε ένα τραπέζι και η επιλογή των καλύτερων και αποδοτικότερων λύσεων  για την ομαλή διαβίωση όλων μας!

Load More Related Articles
Load More In Βήμα των πολιτών
Comments are closed.

Check Also

Πεζοπορία στα Μετέωρα, διοργανώνει η Ο.Λ.Κ. στις 08/10

Την Κυριακή 8 Οκτωβρίου η Ορειβατική Λέσχη Καλαμπάκας διοργανώνει πεζοπορία στην περιοχή τ…