Ntala Eirini 1

Γράφει η Ειρήνη Ντάλα, Φιλόλογος

Ο άνθρωπος προς τον άνθρωπος είναι λύκος….Άκόμη και τα ζώα σπάνια θα στραφούν στην ίδια την αγέλη τους,δυστυχώς για τον άνθρωπο στην Ελλάδα του 2021  αποδεικνύεται κοινός τόπος και όχι σπάνιο φαινόμενο..Ζούμε σε κοινωνία λύκων,το αντιλήφθηκες;

Λύκοι παντού γύρω μας…Λύκος μπορεί να είναι ο πατέρας σου,ο γιός σου,ο θείος σου,ο παππους σου,ο δάσκαλός σου, σύντροφος σου, ο γείτονάς σου…λύκος μπορεί να είσαι εσύ! Λύκοι που δεν κατασπαράζουν απλά, αλλα σε πονούν και σε κατατρώνε με κάθε τρόπο: με λόγια που πονούν, με σωματική βία, με απειλή για απόλυση, με εξαναγκασμό σε σεξουαλική πράξη,με εκπόρνευση,με απειλές για τη ζωή τη δική σου ή των οικείων σου με ,με αφαίρεση της ζωής σου…

Τους τελευταίους μήνες σημειώνονται κυρίως εγκλήματα κατά γυναικών .Με τρομάζει που ακούω συζητήσεις για διερεύνηση του κινήτρου. Ποιο ήταν το κίνητρο? Σα να ψάχνεις να βρεις την αιτία, να δικαιολογήσεις το αδικαιολόγητο….. αποδέχεσαι  τη βία ως ένα διαχρονικό φαινόμενο που βασίζεται στις διακρίσεις ανάμεσα στα φύλα  εύκολα ως πράξη πια, όσο φρικτή κι αν είναι και  αναζητάς απλά τη ρίζα του κακού,τα αίτια της άνανδρης συμπεριφοράς…

Ο Αριστοτέλης υποστήριζε πως όλες οι ανθρώπινες πράξεις έχουν ως αίτιο ένα από τα παρακάτω: την τύχη, τη φύση, την παρόρμηση, τη συνήθεια, τη λογική, το πάθος και τον πόθο. Ο Σωκράτης  πάλι δίδασκε πως «Ουδείς εκών κακός» ….δηλαδή κανένας δεν πράττει το κακό με τη θέληση του. Ο μεγάλος φιλόσοφος υποστήριζε πως ο άνθρωπος διαμορφώνεται μέσα από αυτά που συνηθίζει στη ζωή τού.

Πράττοντας κακές πράξεις ,γίνεσαι κακός και το αντίθετο. Κοινός τόπος και των δύο ,το έθος,η συνήθεια. Εκεί μάλιστα έγκειται και η σημασία της ηθικής και της διδασκαλίας της. Διαμορφώσαμε λοιπόν ως κοινωνία τους ανθρώπους που έχουμε στους κόλπους της; Τους συνηθίσαμε στο κακό;….Πλάσαμε ανθρώπους αδιάφορους,ανήθικους,σκληρούς,κλέφτες,εγκληματίες,διεφθαρμένους,βιαστές,δολοφόνου?.Και γιατί αυτό ισχύει ως επι το πλείστον για τους άνδρες;.

Προσωπικά ως εκπαιδευτικός που ασκεί το επάγγελμα 15 χρόνια και γνωρίζει πως η ανθρωπιστική παιδεία συντελεί στη διάπλαση της προσωπικότητας του ατόμου νιώθω την ευθύνη να αναρωτηθώ. Εσύ αξίες διδάξες; Ήθος και αξίες  που ορίζουν την ανθρώπινη ποιότητα,που ισχυροποιούν τις  κοινωνίες, που ορίζουν τις σχέσεις,που ενώνουν τους ανθρώπους, που σβήνουν το «εγώ» και το «εσύ»…..

Δίδαξες το σεβασμό, την υπομονή, τη σταθερότητα,τη σύνεση,τη κοινωνικότητα, την υπευθυνότητα, την ειλικρίνεια, την εμπιστοσύνη, το διάλογο, την ανεκτικότητα, τη δημιουργικότητα, τη συνεργασία,τη συμπόνια, τη γενναιοδωρία, τη φιλία, την ελευθερία, τη δικαιοσύνη, την ειρήνη; Γιατι πλάθουμε ανθρώπους και είμαστε υπέυθυνοι για την προετοιμασία των νέων ανθρώπων.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια το εκπαιδευτικό μας σύστημα προωθεί κατά βάση την προετοιμασία της εξειδικευμένης επγγελματικής κατάρτισης.Μαθητές ως μηχανές απομνημόνευσης τεχνικών γνώσεων και ούτε λόγος για «χτίσιμο» της προσωπικότητας.

Από την άλλη ως γυναίκα και ως μητέρα δύο κοριτσιών πονώ βαθειά και τρέμω για το παρόν και το μέλλον των παιδιών μας .Η γυναικεία φύση τιμωρείται στις μέρες μας. Και σκέφτομαι πως η γυναίκα γεννιέται για να υπογραμμίσει το μεγαλείο της φύσης,να γεννήσει τον καρπό της ενωσης των ανθρώπων.

Γεννιεται για να γαληνευει με τις αγκαλιες της,να σκορπά γλυκά φιλια και να θεραπεύει τους φόβους η να απαλλάσσει από τους πόνους με αυτά,για να τρέφει και να βοηθά στην εξέλιξη, για να διαμορφώνει και να παιδαγωγεί,για να είναι στήριγμα κάθε ονείρου,για να είναι η σταθερά σου,η η προσωποποίηση της αγάπης και τόσα άλλα…

Η γυναίκα δεν γεννιέται για να τυρρανιεται,να καταπιέζεται,να υπομένει κάθε κακό , να μην έχει αυτοδιάθεση, κυριαρχία του κορμιού της, για να φοβάται να πει τη γνώμη της,να φοιτήσει στο σχολείο, να περπατήσει, μόνη,να φορέσει ό,τι της αρέσει ,να βγεί για τσιγάρα στο περίπτερο τα ξημερώματα,να κοιμηθεί δίπλα στον άνθρωπο που αγαπά, να κάνει διακοπές ανέμελη….

Γενικα, δε γεννήθηκε για να ζει με το φόβο του αρσενικού,να τον θεωρεί πάντα ως έναν έν δυνάμει δυνάστη της.Οχι.Ο άντρας οφείλει να σε αγαπά,να σε  προστατεύει,να σε φροντίζει,να σε υπερασπιζεται,να καθησυχάζει τους φόβους σου  και όχι να γίνει ο φόβος σου.Εχει τόσες δυνάμεις και αναλώνεται σε πράξεις πωταπές και αδύναμες.,αναιρώντας το ρόλο του.

Η κοινωνία μας πρέπει να κλονιστεί συθέμελα από τα γεγονότα βίας,να ψάξει ο καθένας τις ευθύνες του για να αλλάξουμε την παρούσα κατάσταση….δεν φέρομαι κατά των άντρων ως μια ακόμη φεμινίστρια ,αλλά ως μέλος αυτής της κοινωνίας που αιμορραγεί. Η βία έχει γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας και οι  αιτίες αναζητώνται τα στις δυσλειτουργίες της παιδείας, της κρίσης των θεσμών(οικογένεια, σχολείο, θρησκεία),στην προβολή λανθασμένων προτύπων από τα ΜΜΕ, στις κοινωνικές ανισότητες, στην ανομια, στην εξαχρείωση την ηθών και τόσους άλλους λόγους που θλίβομαι να απαριθμήσω..

Οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε το βάθος του προβλήματος, να επαναπροσδιορίσουμε το ρόλο και τους στόχους  της παιδείας μας, να ενισχύσουμε το θεσμό της οικογένειας, της δημοκρατίας, να αναμορφώσουμε το νομικό πλαίσιο της χώρας που αφήνει παράθυρα ανοιχτά στην εγκληματικότητα, να ενισχύσουμε το ρόλο της εκκλησίας καθώς η θρησκεία διέπεται από ηθικούς κανόνες, γενικά να λάβουμε δράση, να προνοήσουμε.

Όλα αυτά βέβαια με σκοπό   να βαδίζουμε κι εμείς ανέμελες μεταξύ των αντρών, όπως εκείνοι…χωρίς φόβο του αντιθέτου φύλου, χωρίς το αίσθημα οτι απειλούμαστε από τους συνανθρώπους..Να κυκλοφορούμε ελεύθερα. Τη θέση της καχυποψίας  να πάρει η εμπιστοσύνη, ο διάλογος  και η φιλία.Ουτοπια ?Θα δείξει ο καιρός!

 

Load More Related Articles
Load More In Βήμα των πολιτών
Comments are closed.

Check Also

Μήνυμα της Υποψήφιας Περιφερειακής Συμβούλου Παναγιώτας Μανταλιά-Μουρκάκη για την Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών

«Το όνειρο του να αλλάξει ο κόσμος, να γίνει καλύτερος, όσο κι αν φαίνεται ουτοπικό, είναι…