EUROGROUP11_454605593 copy

Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου η συνεδρίαση του Eurogroup στο Άμστερνταμ. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως η Ελλάδα θα πρέπει να ετοιμάσει ένα πακέτο «έκτακτων μέτρων», ύψους 2% του ΑΕΠ, ως εγγύηση για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Όπως εξήγησε ο ίδιος στην συνέντευξη τύπου που ακολούθησε την συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, τα προτρεινόμενα μέτρα, θα ληφθούν μόνο εάν είναι απαραίτητο, για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2018. Το έκτακτο πακέτο μέτρων πρέπει«να είναι αξιόπιστο, να νομοθετηθεί προκαταβολικά, να είναι αυτοματοποιημένο και να βασίζεται σε αντικειμενικούς παράγοντες», διευκρίνισε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας πως εάν υπάρξει συμφωνία για το βασικό πακέτο μέτρων ύψους 3% του ΑΕΠ και του έκτακτου, ύψους 2% του ΑΕΠ, τότε ενδεχομένως θα συνεδριάσει εκ νέου το Eurogroup, τη Μεγάλη Πέμπτη.

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Ντάισελμπλουμ αναγνώρισε ότι έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις σε όλα τα πεδία λέγοντας χαρακτηριστικά την φράση «είμαστε πολύ κοντά». «Μόλις η Ελλάδα τηρήσει τα συμφωνηθέντα, θα εξεταστούν τα μέτρα ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους»συνέχισε, ξεκαθαρίζοντας ότι το Eurogroup δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε ονομαστικό «κούρεμα».«Εξετάζουμε την αναπροσαρμογή του χρέους, μέσω της πιθανής μείωσης των επιτοκίων ή της περιόδου χάριτος» κατέληξε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι είμαστε κοντά σε μία «ισορροπημένη και θετική συμφωνία», ενώ υπογράμμισε την ανάγκη η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι το ζήτημα του χρέους πρέπει να συζητηθεί άμεσα, καθώς συνιστά προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, ζήτησε την εκ των προτέρων νομοθέτηση του πακέτου μέτρων «εν αναμονή», πρέπει να είναι αξιόπιστα, προκειμένου να βοηθήσουν αυτόματα στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Η Κ. Λαγκάρντ χαιρέτισε την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2015, «εφόσον τα στοιχεία είναι ακριβή».

Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέχαιρέτισε την πρόοδο στις συζητήσεις μεταξύ θεσμών και Αθήνας και επισήμανε ότι υπάρχει σημαντική σύγκλιση στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων. Διαβεβαίωσε παράλληλα, ότι «η ΕΚΤ είναι έτοιμη να βοηθήσει σε τεχνικό επίπεδο την όποια συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».

Τέλος, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM), Κλάους Ρέγκλινγκαναφέρθηκε στο ζήτημα του χρέους, υποστηρίζοντας ως λύση την παράταση της περιόδου ωρίμανσης των ελληνικών ομολόγων. Όπως υποστήριξε, η ονομαστική μείωση του χρέους θα πρέπει να αποκλειστεί από τη συζήτηση, ενώ προειδοποίησε ότι σταδιακά ανακύπτει εκ νέου πρόβλημα ρευστότητας στην Ελλάδα.

Χθες η Eurostat επιβεβαίωσε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 για την Ελλάδα ανήλθε στο 0,7% του ΑΕΠ, ποσοστό υψηλότερο των στόχων του προϋπολογισμού, ενώ καλύτερη ήταν και η επίδοση σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις για το συνολικό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Κομισιόν Άνικα Μπράιντχαρντ, από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Εurostatπροκύπτει ότι η επίδοση της Ελλάδας το 2015 ήταν καλύτερη από το στόχο του προϋπολογισμού για έλλειμμα 0,25%.

Την ικανοποίησή τους για την ανακοίνωση της Eurostat εξέφτασαν κυβερνητικές πηγές, αναφέροντας ότι «το αποτέλεσμα αυτό εκθέτει πλήρως τόσο την αξιοπιστία των εκτιμήσεων του ΔΝΤ όσο και όσους μιλούν για την ανάγκη έκτακτων μέτρων για να πιάσει η Ελλάδα τους στόχους του 2018».

«Τα αποτελέσματα της Eurostat παρουσιάζουν πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ για το 2015, όταν ο στόχος του προγράμματος που συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούλιο ήταν πρωτογενές έλλειμα 0,25% και οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ ήταν έλλειμμα 0,6%. Με δυο λόγια έχουμε διαφορά από το στόχο 0,95% του ΑΕΠ, δηλ. 1,6 δισ. ευρώ ενώ το ΔΝΤ έπεσε έξω κατά 1,3% του ΑΕΠ, δηλ. 2,3 δισ. ευρώ», συμπληρώνουν.

Πηγή:ert.gr

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Αγ. Βησσαρίωνας: «Εφυγε» από τη ζωή η Τριανταφυλλιά Κράλλη

ΚΗΔΕΙΑ Την αγαπημένη μας μητέρα, γιαγιά και θεία ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ ΚΡΑΛΛΗ ΕΤΩΝ 89 Θανούσα κηδε…