sasmy
Ο ΣΑΣΜΥ…
✓Συνεχίζει να προβάλει και να μάχεται έμπρακτα υπέρ των συμφερόντων των μελών του.
Τεχνοκρατικά με άποψη και εμπεριστατωμένες θέσεις σε συνεργασία με το Συντονιστικό Συμβούλιο Συλλόγων Αποφοίτων  Σχολών Μονίμων Υπαξιωματικών .
✓Ένας θεσμός όπως αυτός των επιδομάτων Χριστουγέννων Πάσχα και Αδείας με ιστορία άνω των 100 ετών δεν μπορεί να θεωρείται οριστικά διαγραμμένος .
✓Πρέπει τα επιδόματα Χριστουγέννων Πάσχα και Αδείας να επανέλθουν.
✓Όταν όλα αυξάνονται και η αγοραστική δύναμη των μελών μας συνεχώς μειώνεται πρέπει να δοθούν λύσεις που θα ενισχύσουν το εισόδημα των στρατιωτικών και όχι μόνο.
✓Ταυτόχρονα με την επαναφορά θα ενισχυθούν οι τοπικές οικονομίες και εν τέλει ένα μεγάλο μέρος θα επιστρέψει ως έσοδο στο κράτος .
✓Η επαναφορά των επιδομάτων Χριστουγέννων Πάσχα και Αδείας ως θεσμός σίγουρα θα γίνει αποδεκτός και από τους ανθρώπους της αγοράς και από όλους εμάς που βλέπουμε τον μισθό μας να εξανεμίζεται μέσα στο πρώτο 15νθήμερο.
Σε συνεργασία με το Συντονιστικό Συμβούλιο Συλλόγων Αποφοίτων ΑΣΣΥ προωθήθηκε έγγραφο θέματος .
Παρακαλούμε για την εξέταση και προώθηση του εν λόγω θέματος.

 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Ιστορικό και αιτιολογικό πλαίσιο:

Η καταβολή των επιδομάτων εορτών και αδείας αποτελεί θεσμό με μακρά ιστορία, άνω των 100 ετών, ο οποίος ήταν κατοχυρωμένος θεσμικά (Ν.1082/1980 άρθρο 1). Σε αρθρογραφία τους την 14/1/2021 έγκυροι δικαστικοί στηρίζουν και προτρέπουν για την επαναφορά τους: «Η αναγκαιότητα διεκδίκησης της επαναφοράς των επιδομάτων εορτών και αδείας, Χριστόφορου Σεβαστίδη, Βασίλη Φαϊτά, Βανέσσας Παναγιώτας Ντέγκα – Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (www.ende.gr)».

Η κατάργησή τους το 2012 (β. σχετικό) αιτιολογήθηκε από την ανάγκη περιορισμού των δημοσιονομικών ελλειμμάτων στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης κατά την οποία, όπως δέχθηκε το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ, «η επιδείνωση των δημοσίων οικονομικών της Ελληνικής Δημοκρατίας απειλούσε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα τόσο της ιδίας όσο και της ζώνης του ευρώ εν γένει» (βλ. Sakkoulas-Online.gr – Νέα – Γεν ΔΕΕ T-531/14: Οι περικοπές συνταξιοδοτικών παροχών που λήφθηκαν για τη μείωση του ελλείμματος δεν στοιχειοθετούν εξωσυμβατική ευθύνη της Ένωσης).

Πλέον, με δεδομένη την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και την έξοδο από την «Ενισχυμένη Εποπτεία», η διατήρηση της κατάργησης στερείται πλέον αιτιολογίας.

Μάλιστα ο κ. Πρωθυπουργός μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch αλλά και κατά το Διάγγελμα του την 20η Αυγούστου του 2022 (www.primeminister.gr/2022/08/20/29970), ανέφερε επί λέξη ότι η 20η Αυγούστου του 2022 είναι μία ιστορική ημέρα για την Ελλάδα και τους Έλληνες και σηματοδοτεί το τέλος των Μνημονίων και όσων επιβλήθηκαν στο όνομά τους: δυσβάσταχτοι φόροι, περικοπές μισθών και συντάξεων».

Στοιχεία που τεκμηριώνουν την ανάγκη επαναφοράς:

  • Χορήγηση εφάπαξ ενισχύσεων και επιδομάτων σε επιλεγμένες ομάδες πολιτών – επαγγελματιών τα προηγούμενα έτη, δημιουργώντας αίσθημα ανισότητας στους υπόλοιπους.
  • Συνεχιζόμενη παρακράτηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης στα εν ενεργεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, παρά τις διαβεβαιώσεις για κατάργησή της.
  • Εκρηκτική αύξηση στις τιμές βασικών αγαθών, μεσοσταθμικά την τελευταία διετία άνω του 25%, μειώνοντας δραματικά την αγοραστική δύναμη των μελών μας.
  • Απουσία ουσιαστικής αύξησης στις συντάξεις των αποστράτων, με την προσωπική διαφορά να μηδενίζει τυχόν αυξήσεις. 
  • Αυξήσεις έως και 45% στις τιμές των ενοικίων (κόστος στέγασης).

Προτεινόμενες λύσεις:

    • Θεσμική κατοχύρωση της επαναφοράς των επιδομάτων εορτών και αδείας. 

 

  • Εάν η πλήρης επαναφορά δεν είναι άμεσα εφικτή, προτείνεται η σταδιακή υλοποίησή της, αρχικά σε ύψος συμβατό με τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.

 

Πλεονεκτήματα επαναφοράς:

  • Αύξηση της αγοραστικής δύναμης των μελών μας, τόνωση της εμπορικής κίνησης και ενίσχυση της αγοράς.
  • Επιστροφή μέρους των χρημάτων στο κρατικό ταμείο μέσω ΦΠΑ.
  • Εξάλειψη του αισθήματος αδικίας και του κοινωνικού αυτοματισμού. Εν έτη 2024, επίδομα Χριστουγέννων, Πάσχα και Αδείας δικαιούνται μόνο οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, που αμείβονται με μισθό ή με ημερομίσθιο.

Αξιότιμε κ. υπουργέ εκ μέρους των μελών μας Απόφοιτων των Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών των ΕΔ, σας προτείνουμε να αποδεχτείτε ότι ένας θεσμός όπως αυτός, νομικά αποδεκτός πέραν των 100 ετών, δεν νοείται να θεωρείται οριστικά διαγραμμένος και ότι το ζήτημα χρήζει επανεξέτασης.

Θεωρούμε ότι η επαναφορά των επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και Αδείας αποτελεί επιτακτική ανάγκη, τόσο για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, όσο και για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας.

Είμαστε σίγουροι ότι θα αυξήσει την αγοραστική δύναμη των μελών μας θα ενισχύσει την εμπορική κίνηση και εν τέλει θα γίνει αποδεκτή και από τους ανθρώπους της αγοράς.

Εκφράζουμε την ετοιμότητά μας για εις βάθος συζήτηση και εξειδίκευση των θέσεών μας, προς όφελος των μελών μας, των επαγγελματιών αλλά και της ίδιας της χώρας.

Με εκτίμηση,

Για τα ΔΣ των Συλλόγων Αποφοίτων ΑΣΣΥ

Ευάγγελος Στέφος – Υπλγός (ΠΖ) ε.α. Πρόεδρος ΣΑΣΜΥ
Γεώργιος Κυλινδρής – Τχης (ΑΤΘ) Γεν. Γραμματέας ΣΑΣΜΥ
Παύλος Σοφικίτης – Υπχος (Ε) ΠΝ ε.α. Πρόεδρος ΣΑΣΜΥΝ
Κων/νος Καλαρρύτης – Υπχος (Ε) ΠΝ ε.α. Γεν. Γραμματέας ΣΑΣΜΥΝ
Βασίλειος Τσιλιγιάννης – Σμχος (ΤΤΗ) ε.α. Πρόεδρος Σ.Α.Σ & Συντονιστικού
Κων/νος Τσιγγάρης – Σμχος (ΤΤΗ) ε.α. Γεν. Γραμματέας Σ.Α.Σ
Ιωάννης Δαλέζιος – Σμχος (Ρ) ε.α. Πρόεδρος ΣΑΙΡ
Ξενοφών Γκουγκουλής – Ανθσγός (Ρ) ε.α. Γεν. Γραμματέας ΣΑΙΡ
Γεώργιος Ρούσσος – Ταξχος (Ο) ε.α. Πρόεδρος ΣΑΣΥΔΑ
Χρήστος Χουτόπουλος – Ασμχός ε.α Γεν. Γραμματέας ΣΑΣΥΔΑ & Συντονιστικού
Load More Related Articles
Load More In Βήμα των πολιτών
Comments are closed.

Check Also

“Δημοτικό Στάδιο Τρικάλων Χρήστος Παπανικολάου – Σοφία Σακοράφα”:  Οφειλόμενη τιμή

“Ο Χρήστος Παπανικολάου και η Σοφία Σακοράφα, θα είναι για πάντα, τα μόνιμα φωτεινά παραδε…