ff_252863_406548_type13262

Ένα νέο φάρμακο που ανακάλυψαν οι επιστήμονες μιμείται την άσκηση, ξεγελά το σώμα ώστε να νομίζει ότι ασκείται και οδηγεί σε απώλεια βάρους.

Το νέο φάρμακο στοχεύει μια ομάδα πρωτεϊνών στο σώμα που είναι γνωστές ως ERRs, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την ενεργοποίηση ορισμένων από τις πιο σημαντικές μεταβολικές οδούς στους ιστούς που καταναλώνουν ενέργεια, όπως οι μύες, η καρδιά και ο εγκέφαλος.

Φάρμακο σαν άσκηση, χωρίς να κουνήσετε το δακτυλάκι σας

Η νέα ένωση, που αναπτύχθηκε και δοκιμάστηκε από έναν καθηγητή φαρμακευτικής στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα και τους συνεργάτες του, οδηγεί τα παχύσαρκα ποντίκια στην απώλεια βάρους “πείθοντας” τους μυς του σώματος ότι ασκούνται περισσότερο από όσο πραγματικά συμβαίνει, ενισχύοντας έτσι τον μεταβολισμό των ζώων.

Αυξάνει επίσης την αντοχή, βοηθώντας τα ποντίκια να τρέχουν σχεδόν 50% περισσότερο από όσο μπορούσαν πριν, όλα αυτό χωρίς τα ποντίκια να σηκώσουν ούτε το πόδι τους.

Το φάρμακο ανήκει σε μια κατηγορία γνωστή ως “μιμητές άσκησης”, η οποία παρέχει ορισμένα από τα οφέλη της άσκησης χωρίς να απαιτεί σωματική δραστηριότητα. Η νέα θεραπεία βρίσκεται στα αρχικά στάδια ανάπτυξης, αλλά θα μπορούσε μια μέρα να δοκιμαστεί σε ανθρώπους για τη θεραπεία ασθενειών όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και η μυϊκή απώλεια που σχετίζεται με την ηλικία.

Καθώς φάρμακα όπως το Ozempic έχουν προσφέρει μια σημαντική πρόοδο στη μείωση της όρεξης, βοηθώντας στη θεραπεία των μεταβολικών ασθενειών, η έρευνα διευρύνεται. Το νέο φάρμακο, γνωστό ως SLU-PP-332, δεν επηρεάζει την όρεξη ή την πρόσληψη τροφής. Ούτε προκαλεί τα ποντίκια να ασκούνται περισσότερο. Αντίθετα, ενισχύει μια φυσική μεταβολική οδό που συνήθως ανταποκρίνεται στην άσκηση. Στην ουσία, το φάρμακο κάνει τον οργανισμό να συμπεριφέρεται σαν να προπονείται για έναν μαραθώνιο, οδηγώντας σε αυξημένη δαπάνη ενέργειας και ταχύτερο μεταβολισμό του λίπους στο σώμα.

“Αυτή η ένωση είναι σαν να λέει στους σκελετικούς μυς να κάνουν τις ίδιες αλλαγές που θα έκανε μια προπόνηση αντοχής”, δήλωσε ο Thomas Burris, καθηγητής φαρμακευτικής στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, ο οποίος ηγήθηκε της πρόσφατης έρευνας για το νέο φάρμακο.

“Όταν θεραπεύονται ποντίκια με το φάρμακο, μπορείτε να δείτε ότι ο μεταβολισμός ολόκληρου του σώματός τους στρέφεται στη χρήση λιπαρών οξέων, κάτι που είναι πολύ παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι όταν νηστεύουν ή ασκούνται”, πρόσθεσε ο Burris. “Και τα ζώα αρχίζουν να χάνουν βάρος.”

Ο Burris λέει ότι η μεγαλύτερη ελπίδα για το νέο φάρμακο μπορεί να είναι η διατήρηση της μυϊκής μάζας κατά τη διάρκεια της απώλειας βάρους – η οποία συχνά απειλεί την άλιπη μυϊκή μάζα – ή κατά τη διάρκεια της γήρανσης, όταν το σώμα ανταποκρίνεται λιγότερο έντονα στην άσκηση. “Αυτό μπορεί να είναι σε θέση να κρατήσει τους ανθρώπους πιο υγιείς καθώς γερνούν”, δήλωσε ο ερευνητής.

Με μια ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο Washington στο St. Louis και στο Πανεπιστήμιο St. Louis, ο Burris δημοσίευσε τα ευρήματά του στο Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics.

Πηγή:oloygeia.gr

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Δημ. Μπογδάνος στην Πύλη: Σύγχρονη μάστιγα, τα αυτοάνοσα νοσήματα. Με τεράστιο ενδιαφέρον η ενημερωτική Ημερίδα, στο Πολιτιστικό Κέντρο Πύλης(βίντεο)

Με τεράστιο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στις 11:00 η ενημερωτική Ημερίδα, μ…