Στιγμιότυπο οθόνης 2023-10-17 120258
Η εμβολιαστική εκστρατεία κατά του ιού SARS-CoV-2 ξεκίνησε χθες Δευτέρα (16/10), ταυτόχρονα με την φθινοπωρινή έξαρση σε κρούσματα, νοσηλείες και διασωληνώσεις από τη νόσο COVID-19.

Ο εμβολιασμός των πολιτών κατά της COVID-19 για την περίοδο 2023-2024, γίνεται με το επικαιροποιημένο μονοδύναμο εμβόλιο ΧΒΒ.1.5. της εταιρείας Pfizer/BioNTech, από το οποίο η Ελλάδα έχει παραλάβει 1,6 εκατ. δόσεις, ενώ δεν έχουν παραληφθεί προς το παρόν εμβόλια της εταιρείας Moderna, αλλά και της εταιρείας Novavax.

H πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας παραχώρησε συνέντευξη τύπου την Δευτέρα (16/10), ενώ η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου, παρουσίασε όλες τις κατευθυντήριες οδηγίες.

Ποιοι χρειάζονται το εμβόλιο κατά σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει για την χρονική περίοδο 2023/24, τον εμβολιασμό των ατόμων που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο και θάνατο.

Συγκεκριμένα:

  • Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
  • Άτομα ηλικίας 6 μηνών έως 59 ετών με υποκείμενα νοσήματα και καταστάσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσου
  • Άτομα με ανοσοκαταστολή
  • Έγκυες γυναίκες
  • Επαγγελματίες υγείας

Πέρα από τις ομάδες για τις οποίες συστήνεται ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 με το επικαιροποιημένο εμβόλιο, μπορεί οποιoσδήποτε πολίτης επιθυμεί να εμβολιαστεί, κλείνοντας ραντεβού, καθώς δυνητικά δικαιούχοι είναι όλοι οι πολίτες.

Άρα, και τα υγιή άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών, μπορούν να εμβολιαστούν, εφόσον το επιλέξουν.

Εμβολιασμός COVID-19

Πότε να εμβολιαστώ

Το ελάχιστο προτεινόμενο μεσοδιάστημα από προηγούμενο εμβολιασμό ή νόσηση είναι τουλάχιστον 3 μήνες.

Πώς να κλείσω το ραντεβού μου

Οι πολίτες μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr και μέσω τον φαρμακείων.

Οι πολίτες που έχουν προγραμματίσει ραντεβού με το παλιό εμβόλιο, θα λάβουν ενημερωτικό SMS για επαναπρογραμματισμό του ραντεβού τους με το νέο εμβόλιο.

Πότε ξεκινούν οι εμβολιασμοί ανά ηλικιακή ομάδα

Παιδιά 6 μηνών έως 11 ετών:

η ημερομηνία έναρξης εμβολιασμών είναι η Δευτέρα 23 Οκτωβρίου.

Πολίτες 12 ετών και άνω:

η ημερομηνία έναρξης εμβολιασμών είναι η Δευτέρα 16 Οκτωβρίου.

Κανόνες εμβολιασμού για ευπαθείς ομάδες (ανοσοκατεσταλμένοι)

Ευπαθείς ομάδες όλων των ηλικιών:

Όσοι ενήλικες και μικρά παιδιά έχουν ολοκληρώσει το βασικό σχήμα εμβολιασμού τους είναι δικαιούχοι 1 δόσης με το νέο εμβόλιο, 3 μήνες μετά τον τελευταίο εμβολιασμό τους.

Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να χορηγηθούν επιπλέον δόσεις επικαιροποιημένου εμβολίου, σύμφωνα με την κρίση του θεράποντα ιατρού (3 μήνες επίσης μετά τον τελευταίο εμβολιασμό).

Οι ανεμβολίαστοι ενήλικες και τα ανεμβολίαστα παιδιά είναι δικαιούχοι και θα πρέπει να εμβολιαστούν με 3 δόσεις με το νέο εμβόλιο.

Οι ενήλικες και τα παιδιά που δεν έχουν ολοκληρώσει το αρχικό σχήμα εμβολιασμού τους (π.χ. έχουν κάνει μόνο 1η δόση και περιμένουν για την 2η) με το παλαιό εμβόλιο, πρέπει να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους με το νέο εμβόλιο.

Επιπρόσθετες πληροφορίες

Η διενέργεια κατ’ οίκον εμβολιασμών θα συνεχιστεί κανονικά, με το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο.

Το επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το αντιγριπικό εμβόλιο – αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία – όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το αντιγριπικό εμβόλιο.

Η ολοκλήρωση του αρχικού σχήματος εμβολιασμού (για τους ατελώς εμβολιασμένους πολίτες που είχαν κάνει πχ την πρώτη δόση εμβολιασμού) θα γίνει με το νέο εμβόλιο. Το διάστημα που πρέπει να περάσει από τον 1οεμβολιασμό είναι το ίδιο που προβλεπόταν και με το προηγούμενο εμβόλιο (8 εβδομάδες).

Σχετικά με την νόσηση, η σύσταση της Επιτροπής είναι να διενεργείται ο εμβολιασμός 3 μήνες μετά.

Κανόνες εμβολιασμού στον γενικό πληθυσμό

Παιδιά 6 μηνών έως 4 ετών:

όσοι έχουν ολοκληρώσει το βασικό σχήμα εμβολιασμού τους είναι δικαιούχοι μίας δόσης με το νέο εμβόλιο, 3 μήνες μετά τον τελευταίο εμβολιασμό τους.

Τα ανεμβολίαστα παιδιά είναι δικαιούχοι και θα εμβολιαστούν με 3 δόσεις με το νέο εμβόλιο.

Επιπλέον, όσοι δεν έχουν ολοκληρώσει το αρχικό σχήμα εμβολιασμού τους (π.χ.έχουν κάνει μόνο 1η δόση και περιμένουν για την 2η) με το παλαιό εμβόλιο, πρέπει να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους με το νέο εμβόλιο.

Για τα παιδιά 5 ετών έως 11 ετών:

τα παιδιά που έχουν ολοκληρώσει το βασικό σχήμα εμβολιασμού τους, είναι δικαιούχοι μίας δόσης με το νέο εμβόλιο, 3 μήνες μετά τον τελευταίο εμβολιασμό τους.

Τα ανεμβολίαστα παιδιά είναι δικαιούχοι να εμβολιαστούν με 1 δόση με το νέο εμβόλιο. Επιπλέον, όσοι δεν έχουν ολοκληρώσει το αρχικό σχήμα εμβολιασμού τους (π.χ.έχουν κάνει μόνο 1η δόση και περιμένουν για την 2η) με το παλαιό εμβόλιο, πρέπει να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους με το νέο εμβόλιο.

Για τους πολίτες 12 ετών και άνω:

οι πολίτες που έχουν ολοκληρώσει το βασικό σχήμα εμβολιασμού τους, είναι δικαιούχοι μίας δόσης με το νέο εμβόλιο, 3 μήνες μετά τον τελευταίο εμβολιασμό τους.

Οι ανεμβολίαστοι πολίτες είναι δικαιούχοι να εμβολιαστούν με 1 δόση με το νέο εμβόλιο. Τέλος, οι πολίτες που δεν έχουν ολοκληρώσει το αρχικό σχήμα εμβολιασμού τους (έχουν κάνει μόνο 1η δόση και περιμένουν για την 2η) με το παλαιό εμβόλιο, πρέπει να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους με το νέο εμβόλιο.

Πηγή:iatropedia.gr
Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Την Δευτέρα του Πάσχα, η «Γιορτή Αγάπης», από τον Σύλλογο Γυναικών Αγ. Βησσαρίωνα

Ο Σύλλογος Γυναικών Αγίου Βησσαρίωνα ΄ΤΟ ΔΟΥΣΙΚΟ¨ σας προσκαλεί στη ¨ΓΙΟΡΤΗ ΑΓΑΠΗΣ ¨ τη Δε…