foto 2 ZACHARAKI_KALDIS_KALANTONIS

Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής συμπράττουν και ενώνουν τις δυνάμεις τους για την ενίσχυση της Παιδικής Προστασίας, υπογράφοντας την πρώτη Προγραμματική Συμφωνία μεταξύ τους που αφορά ειδικά προγράμματα εκπαίδευσης και διαρκούς επιμόρφωσης για την επαγγελματική αναδοχή, με στόχο την αποϊδρυματοποίηση και τη βελτίωση της παροχής φροντίδας παιδιών και εφήβων με αναπηρία και συγκεκριμένα το έργο «Τοποθέτηση ανηλίκων με αναπηρία άνω του 67% ή ψυχική πάθηση και/ή σοβαρή ψυχική αναπηρία σε επαγγελματίες αναδόχους».

Η Συμφωνία υπεγράφη στην Πρυτανεία του ΠΑΔΑ από την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κ. Σοφία Ζαχαράκη και τον Αντιπρύτανη Έρευνας, Καινοτομίας και Δια Βίου Μάθησης και Πρόεδρο της Επιτροπής Ερευνών και Διαχείρισης του ΕΛΚΕ, Καθηγητή Πέτρο Καλαντώνη. 

Υποδεχόμενος την κ. Ζαχαράκη ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, καθηγητής Παναγιώτης Ε. Καλδής, τόνισε την ετοιμότητα και την καταλληλότητα του ΠΑΔΑ, μέσα από τα γνωστικά αντικείμενα στις κοινωνικές, διοικητικές, οικονομικές επιστήμες, στις επιστήμες υγείας και πρόνοιας, να συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις σε πεδία αρμοδιότητας του Υπουργείου προς όφελος της κοινωνικής συνοχής και ευημερίας, καθώς πιστεύει ακράδανατα ότι, στην αποστολή των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων εμπίπτει η διάχυση της επιστημονικής γνώσης και των ερευνητικών καινοτομιών στην ίδια την κοινωνία. 

Προ της υπογραφής προηγήθηκε συνάντηση εργασίας που επιβεβαίωσε το φιλικό κλίμα και το άριστο επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς και τη βούλησή τους να αναληφθούν δράσεις που θα έχουν απτά αποτελέσματα στην κατάλληλη διαχείριση και αντιμετώπιση των σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων. 

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κ. Σοφία Ζαχαράκη, δήλωσε : «Είμαι διπλά χαρούμενη, ως εκπαιδευτικός και ως Υπουργός,  διότι  με τη συμφωνία αυτή βάζουμε τα θεμέλια της θεωρητικής κατάρτισης των επαγγελματιών ανάδοχων παιδιών με Αανπηρια. Το έργο της εκπαίδευσης αναλαμβάνει το ΠΑΔΑ, το οποίο διαθέτει συναφή γνωστικά πεδία που συνδέονται με την παιδική προστασία, τη φροντίδα των Ατόμων με Αναπηρία, την αναδοχή και την ενδυνάμωση της οικογένειας. Η επαγγελματική αναδοχή ενός παιδιού με αναπηρία συνεπάγεται αυξημένη ευθύνη για τον γονέα ο οποίος θα αναλάβει την φροντίδα του παιδιού.

Στο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αναγνωρίζοντας την μεγάλη ευθύνη που φέρουν οι επαγγελματίες ανάδοχοι γονείς παιδιών με αναπηρία, θέλουμε να είναι θεωρητικά καταρτισμένοι για το δύσκολο έργο που αναλαμβάνουν. Στόχος μας είναι τα παιδιά με αναπηρία που ζουν σήμερα σε ιδρύματα να συνδεθούν, καταρχάς, με μια οικογένεια, προκειμένου σε επόμενο στάδιο να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αναδοχή τους. Ως έμπρακτη απόδειξη της αναγνώρισης του απαιτητικού έργου των επαγγελματιών ανάδοχων αυξάνουμε τη μηνιαία αποζημίωση στα 1.850 ευρώ»

Ο Αντιπρύτανης Έρευνας, Καινοτομίας και Δια Βίου Μάθησης, Καθηγητής Πέτρος Καλαντώνης ευχαρίστησε την Υπουργό για τη συνεργασία και για την εμπιστοσύνη προς το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και επεσήμανε ότι ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής θα υποστηρίξει την υλοποίηση της υπογραφείσας προγραμματικής συμφωνίας με κάθε δυνατό τρόπο, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του. Επιπλέον εξέφρασε τις ευχαριστίες του σε όλα τα στελέχη του Υπουργείου και του Πανεπιστημίου που εργάστηκαν συστηματικά και αποτελεσματικά για την παρούσα προγραμματική συμφωνία.

Ο Eπιστημονικός Υπεύθυνος του Έργου, Αντιπρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας, Καθηγητής Χαράλαμπος Πουλόπουλος, ανέφερε ότι «το πρόγραμμα που θα υλοποιήσει το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας, αποσκοπεί στην εκπόνηση του εκπαιδευτικού υλικού για την κατάλληλη προετοιμασία και εκπαίδευση των υποψήφιων επαγγελματιών αναδόχων γονέων, ώστε να είναι σε θέση να αναλάβουν παιδιά με υψηλό ποσοστό ψυχικής ή σωματικής αναπηρίας και να ανταποκριθούν με επάρκεια στις απαιτήσεις αυξημένης φροντίδας, κατανοώντας τις ιδιαίτερες ανάγκες των παιδιών και συμβάλλοντας στην άρση των εμποδίων για την ομαλή τους ανάπτυξη και την κοινωνική τους ένταξη.

Επιπροσθέτως, αποσκοπεί στην ενθάρρυνση και την συνδρομή των επαγγελματιών αναδόχων γονέων, στην αποδοτικότερη και αποτελεσματική ανταπόκριση στο ρόλο τους με αρχική και διαρκή επιμόρφωση που παρέχεται σε ετήσια βάση από επαγγελματίες των φορέων εποπτείας.  Επιπλέον, για το σκοπό αυτό το πρόγραμμα προβλέπει στοχευμένη διά ζώσης, σύγχρονη και ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση για την κατάρτιση και τη συνεχή επιμόρφωση των επαγγελματιών όλων των αρμοδίων φορέων εποπτείας, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν σε θέματα εκπαίδευσης, αυξημένης εποπτείας και υποστήριξης της επαγγελματικής αναδοχής στις 13 γεωγραφικές περιφέρειες της χώρας. Τέλος, αποσκοπεί, μέσω της εκτίμησης των αναγκών, στην καταγραφή και δημιουργία ολοκληρωμένου συστήματος αξιολόγησης και παρακολούθησης της εκπαίδευσης, για την επαγγελματική αναδοχή».

Στη συνάντηση εργασίας, συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΠΑΔΑ, Καθηγητής Βασίλης Ιωακειμίδης και ο Πρόεδρος του Τμήματος Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία, Καθηγητής Κωνσταντίνος Πετρογιάννης. Επίσης, παρέστη και ο Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Αττικής, Γιάννος Λιβανός.

Στην υλοποίηση της Προγραμματικής Σύμβασης θα συμμετέχουν μέλη ακαδημαϊκής κοινότητας καθώς και επαγγελματίες με γνώση και εμπειρία στο πεδίο, ώστε να επιτευχθεί η απαιτούμενη διεπιστημονική προσέγγιση και η αποτελεσματική υλοποίηση του προγράμματος. 

Load More Related Articles
Load More In Εργασία - Απασχόληση
Comments are closed.

Check Also

ΚΔΑΠ ΜΑΘΗΣΗ: ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ…!!!! (βίντεο/φωτό)

«Η εκπαίδευση είναι δύναμη που γιατρεύει την ψυχή».  Πλάτωνας Μ΄ αυτό το απόφθεγμα τελείωσ…