dypa

Ξεκινάει νέο Πρόγραμμα νέας επιχειρηματικότητας για 1.900 ωφελούμενους ηλικίας 30-55 ετών της ΔΥΠΑ – ΟΑΕΔ, με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία» που συγχρηματοδοτείται από το Ελληνικό Δημόσιο και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του Ε.Π Ανταγωνιστικότητα- Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ).

 Ως βασικό στόχο έχει την προώθηση στην απασχόληση ανέργων μέσω της ενίσχυσης τους για τη δημιουργία 1.900 νέων επιχειρήσεων συνολικού προϋπολογισμού 28.120.000,00 €, ο οποίος κατανέμεται ως εξής:

– στις Λιγότερο Ανεπτυγμένες Περιφέρειες, ήτοι τις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας: 1.420 επιχειρήσεις με προϋπολογισμό 21.016.000,00 €

– στις Περιφέρειες Μετάβασης (πλην Στερεάς Ελλάδας), ήτοι τις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου, Κρήτης: 420 επιχειρήσεις με προϋπολογισμό 6.216.000,00 € στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: 60 επιχειρήσεις με προϋπολογισμό 888.000,00 €.

Η Δράση αφορά σε 1.900 νέες επιχειρήσεις που έχουν δημιουργήσει πρώην άνεργοι ηλικίας 30-55 ετών από 1.1.2022 έως και την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δηλαδή 16 Οκτωβρίου 2023 . Έμφαση θα δοθεί στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ψηφιακή οικονομία.

 Το ύψος ενίσχυσης ανέρχεται σε 14.800 ευρώ ανά ωφελούμενο (κατ’ αποκοπή βάσει απλοποιημένου κόστους). Η ημερομηνία λήξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται σε 12 μήνες από την έναρξη λειτουργίας της επιχείρησης.

Ωφελούμενοι – Όροι και προϋποθέσεις συμμετοχής

1. Ωφελούμενοι της δράσης ορίζονται οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες/επιχειρηματίες (άνεργοι πριν την ίδρυση της νέας επιχείρησης), ηλικίας 30 έως 55 ετών, οι οποίοι υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης, στην οποία περιλαμβάνεται η πρόταση του επιχειρηματικού τους σχεδίου.

2. Οι ωφελούμενοι πριν την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης χρηματοδότησης στη δράση, πρέπει σωρευτικά να εκπληρώνουν τις κάτωθι προϋποθέσεις:

α. Να είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στο μητρώο της Δ.ΥΠ.Α., ηλικίας 30 έως 55 ετών (να έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος ηλικίας και να διανύουν το 56ο) έως την ημερομηνία έναρξής τους στη ΔΟΥ.

 β. Να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία εξατομικευμένης προσέγγισης και να έχουν συμφωνήσει σε ατομικό σχέδιο δράσης και στη συνέχεια.

γ. Να έχουν προβεί σε έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ μετά την 01/01/2022 και υποχρεωτικά πριν την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

δ. Να είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους της ΕΕ ή ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και εργασίας στη χώρα μας ή πολίτες τρίτων χωρών που έχουν άδεια διαμονής σε ισχύ τουλάχιστον για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί το πρόγραμμα.

ε. Οι άντρες υποψήφιοι να έχουν εκπληρώσει ή νόμιμα απαλλαγεί από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις. Κατά την αίτηση χρηματοδότησης (επενδυτικής πρότασης), επισυνάπτεται ηλεκτρονικά – το πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης του επαγγελματία – πρώην ανέργου. Για τους ομογενείς ή τους πολίτες χωρών της ΕΕ προσκομίζεται υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχουν καμία υποχρέωση ως προς την εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων, χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση σχετικού πιστοποιητικού της χώρας προέλευσης. στ. Να λειτουργούν τις επιχειρήσεις τους νόμιμα εντός της ελληνικής επικράτειας.

ζ. Οι δυνητικοί ωφελούμενοι υποβάλλουν μία και μόνο αίτηση χρηματοδότησης.

 η. Οι δυνητικοί ωφελούμενοι εντάσσονται στη δράση είτε ως ατομικοί επιχειρηματίες, είτε ως μέλη νομικών οντοτήτων, με μία από τις ακόλουθες νομικές μορφές:

-Ομόρρυθμη Εταιρεία (ΟΕ),

-Ετερόρρυθμη Εταιρεία (ΕΕ) για τον ομόρρυθμο εταίρο της,

-Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ),

-Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (ΙΚΕ),

-Συνεταιρισμός εργαζομένων του άρθρου 24 του Κεφαλαίου Ε’ του ν. 4430/2016 (Α’ 205).

Πηγή:ergasiakanea.eu

Load More Related Articles
Load More In Εργασία - Απασχόληση
Comments are closed.

Check Also

Το Σάββατο 27/4 & στα Τρίκαλα, η Ημερίδα «Αγροδιατροφή και Τουρισμός-Πολιτισμός», από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Η  Περιφέρεια Θεσσαλίας  και το Περιφερειακό Συμβούλιο  Έρευνας και Καινοτομίας, σας  προσ…