Agorastos Ygeia (1)

Η ψυχική υγεία είναι ανθρώπινο δικαίωμα»- Στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Λάρισας  που χρηματοδοτεί το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Θεσσαλίας ο Κώστας  Αγοραστός

Το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Λάρισας για παιδιά και εφήβους που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Θεσσαλίας επισκέφτηκε σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και εκ νέου υποψήφιος Κώστας  Αγοραστός. 

Ο  Κώστας  Αγοραστός  συναντήθηκε με την διευθύντρια του Κέντρου Χριστίνα Βακάλη και στελέχη της Δομής, παρουσία του Διοικητή του ΓΝΛ Γρηγόρη Βλαχάκη. Το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Λάρισας λειτουργεί στην περιοχή της Νεάπολης και υπάγεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

Με τις 2 Κινητές Μονάδες ενηλίκων και ανηλίκων που διαθέτει και η προμήθεια τους χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες ψυχικής υγείας στην κοινότητα και κατ οίκον. Επιπλέον, μέσω του Κοινωνικού Συνεταιρισμού Λάρισας ΚοιΣΠΕ  που συστήθηκε από επαγγελματίες ψυχικής υγείας, προσφέρει κοινωνική επανένταξη  και εργασία σε 30 ανθρώπους με αναπηρίες και ψυχοκοινωνικά προβλήματα, οι οποίοι εργάζονται στον τομέα της καθαριότητας, μετά από ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό, σε  δημόσιες υπηρεσίες και Οργανισμούς στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

«Η ψυχική υγεία είναι ανθρώπινο δικαίωμα» είναι το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας, φέτος. Και αυτό το δικαίωμα υπηρετούν οι δομές που χρηματοδοτούμε παντού στη Θεσσαλία, με ωφελούμενους περισσότερους από 1.500 ανθρώπους και τις οικογένειές τους. Είμαστε ένα με την κοινωνία και δίνουμε τη δυνατότητα σε όλους όσοι έχουν ανάγκη να  έχουν πρόσβαση, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις,  σε δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής και κοινωνικής υποστήριξης αλλά και  στην επανένταξη στην κοινωνία, μέσω της εργασίας» δήλωσε ο Κώστας Αγοραστός. 

Σε συνεργασία με το Υπουργείο, αρμόδιους φορείς και εθελοντικές οργανώσεις, το εξειδικευμένο προσωπικό των δομών βρίσκεται δίπλα στους ανθρώπους πού έχουν πληγεί  από τις πλημμύρες, προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες τόσο στις δομές φιλοξενίας πλημμυροπαθών όσο και με  επισκέψεις πόρτα-πόρτα, από Κινητές Μονάδες, στις πληγείσες περιοχές. 

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας , μέσω του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 επιχορηγεί: 

την ΑΜΚΕ «ΣΥΝΕΙΡΜΟΣ» για την ενίσχυση της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Τρικάλων με παροχή παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών και υπηρεσιών κατ’ οίκον νοσηλείας (650 ωφελούμενοι κατ’ έτος),  την  οργάνωση «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» για την λειτουργία Παιδοψυχιατρικού τμήματος στην Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Καρδίτσας (141 ωφελούμενοι), το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας για την ενίσχυση εξειδικευμένων υπηρεσιών ψυχικής υγείας για παιδιά και εφήβους (180 ωφελούμενοι),  το Κέντρο Ημέρας Πρόληψης και Ολιστικής Στήριξης (Κ.Η.Π.Ο.Σ) της «ΔΙΟΔΟΣ» ΑΜΚΕ για την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας κατ’ οίκον νοσηλείας και ειδικής φροντίδας ψυχικής υγείας στη Μαγνησία (99 ωφελούμενοι), Συμβουλευτικό Σταθμό ψυχικής υγείας για φοιτήτριες και φοιτητές στο σύνολο των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ακόμη: την  «ΕΠΑΨΥ» για τη δημιουργία Ειδικού Κέντρου Ημέρας για ALZHEIMER στη Λάρισα (182 ωφελούμενοι) και την  Ελληνική Εταιρεία Νόσου ALZHEIMER και Συγγενών Διαταραχών Βόλου (Ε.Ε.Ν.Α.Σ.Δ.Β.) για τη διασύνδεση του Κέντρου Ημέρας Βόλου για πάσχοντες από άνοια – ALZHEIMER σε συνεργασία με μονάδες στους ΟΤΑ (112 ωφελούμενοι). Από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας  χρηματοδοτήθηκε  η προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για την Νευρολογική κλινική και την Ψυχιατρική κλινική του ΠΓΝΛ.

Στο νέο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2021-2027, διασφαλίζεται με χρηματοδότηση 250.000 ευρώ η συνέχιση της λειτουργίας  της Δομής Ψυχικής Υγείας του ΓΝΛ μέχρι το 2025, χρηματοδοτείται με  7,3 εκ. ευρώ  η λειτουργία νέων Ανοικτών Δομών  για τα επόμενα  3 έτη στον τομέα της ψυχικής υγείας και με 900.000 ευρώ η αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών των Κέντρων Ψυχικής Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Agorastos Ygeia (6)

Agorastos Ygeia (5)

Agorastos Ygeia (4)

Agorastos Ygeia (3)

Agorastos Ygeia (2)

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Πιστοποιημένο Green Data Center η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Με στόχο την ενίσχυση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και την ενδυνάμωση της υπεύθυνης εν…