Kynhgetikos Pylis Logo

Την αντίθεσή του με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε περιοχές του Δ. Πύλης, εκφράζει ο Κυνηγετικός Σύλλογος Πύλης με επιστολή του & με θέμα: «ΘΕΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ», προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα & τον Δήμο Πύλης.

Παρακάτω αυτούσια η επιστολή του Συλλόγου που μας απεστάλη…:

          «Με αφορμή την αποφασισθείσα και αναγγελθείσα εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Δήμο Πύλης, όπως αυτή αναγράφεται στην ιστοσελίδα του Φορέα Αδειοδότησης και τα στοιχεία της καταχωρούνται στο γεωπληροφοριακό σύστημα της ΡΑΕ, ο σύλλογός μας αναφέρει τα παρακάτω:

         Τους τελευταίους μήνες ολοένα και περισσότερο ακούμε τον όρο <περιβαλλοντική ανάπτυξη>, εννοώντας φυσικά την παραγωγή ενέργειας με μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον. Έτσι λοιπόν γιγάντιες ανεμογεννήτριες τοποθετούνται αλόγιστα σε βουνοκορφές και νησιά με την πράσινη ανάπτυξη στο μεγαλείο της. Οι μέθοδοι αυτές παραγωγής ενέργειας έχουν κατά κάποιο παράξενο τρόπο αγιοποιηθεί και στην επαρχεία έχει στηθεί μια ολόκληρη βιομηχανία γύρω από την πράσινη ανάπτυξη.

         Κύριε Υπουργέ τεράστιες ανεμογεννήτριες που φτάνουν ακόμη και τα 110 μέτρα ύψος ξεφυτρώνουν στις βουνοκορφές. Η άγρια φύση υποδέχεται τους σιδερένιους γίγαντες δίχως κανείς να αναλογιστεί τις συνέπειες, οι οποίες μόνο αμελητέες δεν είναι.

         Η αλόγιστη τοποθέτησή τους προκαλεί σημαντικές επιπτώσεις στο μικροκλίμα της περιοχής. Όπως συγκεκριμένα αναφέρει ο φυσικός κ. Μιχάλης Γρίβας <η τοποθέτηση των ανεμογεννητριών στις κατά τόπους περιοχές επηρεάζει αρνητικά το μικροκλίμα της περιοχής>.

         Οι επιπτώσεις όμως από την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών  δεν σταματούν στο μικροκλίμα αλλά είναι σημαντικές τόσο σε αισθητικό όσο και σε περιβαλλοντικό επίπεδο. Τα μοναδικά τοπία απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς του τόπου μας θα υποστούν αισθητή τοπική υποβάθμιση με ότι συνεπάγεται σε αρνητική επίδραση ως πόλος έλξης τουριστών και χιλιάδων επισκεπτών.

        Ιδιαίτερα σημαντικές θα είναι και οι επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον και στη βιοποικιλότητα της περιοχής, κυρίως από τα έργα εγκατάστασης των ανεμογεννητριών. Είναι γνωστό κύριε Υπουργέ ότι μπορεί να υπάρχει σχετική νομοθεσία που διέπει τα έργα υποδομής πλην όμως με την ανάληψη του έργου από την εταιρία και τους εργολάβους η περιβαλλοντική προστασία παραπέμπεται στις καλένδες….ελέω κόστους. Η τροφική αλυσίδα και τα οικοσυστήματα των περιοχών θα διαταραχθούν με ανυπολόγιστες συνέπειες.

          Σε αντίθεση με την Ελλάδα στο εξωτερικό η πράσινη ανάπτυξη γίνεται με διαφορετικούς όρους , σαφώς πιο φιλικούς προς το περιβάλλον. Τα περισσότερα αιολικά πάρκα κατασκευάζονται σε θαλάσσιες περιοχές και όχι σε βουνοκορφές πανέμορφων τοπίων.

           Για τους παραπάνω λόγους κύριε Υπουργέ και χωρίς βέβαια να αγνοούμε και τις θετικές επιπτώσεις της αιολικής ενέργειας αποφασίσαμε ομόφωνα να σας στείλουμε εγγράφως τις αντιρρήσεις μας και την αρνητική απόφασή μας για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Δήμο μας.   

            Κλείνοντας, για μια κόμη φορά κύριε Υπουργέ σας καλούμε ως συνεργάσιμο υπουργείο με τις κυνηγετικές οργανώσεις να πάρετε θέση και να μας ενημερώσετε σχετικά για το τι προτίθεστε να κάνετε». 

.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 Αθανάσιος Μανούρας

 

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 Δημήτριος Παπαΐωάννου

 

Load More Related Articles
Load More In Τοπικά
Comments are closed.

Check Also

Ο.ΕΜ.Ε.Θ: Άμεση ενίσχυση της ρευστότητας για την επανεκκίνηση της αγοράς

Συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θεσσαλ…