Noname

Μάθετε τις πιθανές αιτίες της οσφυαλγίας που προκαλεί έντονο πόνο στη μέση. Ορισμένες γνωστές θεραπείες, όπως η θερμότητα, μπορούν να σας βοηθήσουν πολύ.

Η οσφυαλγία είναι ένας πόνος στην οσφυϊκή περιοχή, δηλαδή στο κάτω μέρος της πλάτης. Μπορεί να προκύψει για διάφορους λόγους και να επηρεάσει το μυϊκό σύστημα, τους συνδέσμους, τα νεύρα, αλλά και τους μεσοσπονδύλιους δίσκους. Έχετε υποφέρει ποτέ από αυτήν; Γνωρίζετε ποια είναι η καλύτερη θεραπεία για την οσφυαλγία;

Οι κρίσεις οσφυαλγίας χαρακτηρίζονται από πόνο, δυσκαμψία ή μειωμένη κίνηση. Μπορεί να διαρκέσουν λίγες ημέρες ή να εξελιχθούν σε χρόνια διαταραχή που επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής του πάσχοντος. Παρακάτω θα εξηγήσουμε τις πιθανές αιτίες και τις φυσικές θεραπείες για την πρόληψή της και την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Πιθανές αιτίες οσφυαλγίας

Η οσφυαλγία μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων:

  • Αρθρίτιδα ή αρθροπάθεια
  • Νεφρικές παθήσεις
  • Κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου
  • Στρες και συναισθηματική υπερφόρτωση
  • Δυσκοιλιότητα και εντερικά προβλήματα
  • Μυϊκές εντάσεις και αντισταθμίσεις
  • Αποκλίσεις της σπονδυλικής στήλης (λόρδωση, σκολίωση)

Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν ειδικό εάν η οσφυαλγία δεν βελτιωθεί σε τρεις ημέρες, καθώς μπορεί να σχετίζεται και με άλλες πιο σύνθετες ασθένειες. Κατά συνέπεια, ο γιατρός θα πραγματοποιήσει τις σχετικές εξετάσεις για να καθορίσει τη διάγνωση.

Διατροφικές συστάσεις

Όταν υποφέρετε από κρίση οσφυαλγίας, είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού και, ταυτόχρονα, να διατηρείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Αυτό περιλαμβάνει την τήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής και την αποφυγή τροφών που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τη φλεγμονή, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, η λευκή ζάχαρη, το κόκκινο κρέας και το εξευγενισμένο αλεύρι.

Αντίθετα, συνιστάται η καθημερινή κατανάλωση τροφών που συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής, όπως για παράδειγμα:

  • Ανανάς
  • Σέλινο
  • Πεπόνι
  • Ξηροί καρποί
  • Παπάγια
  • Αγγούρι
  • Πράσινο τσάι
  • Τζίντζερ
  • Σπόροι Chia
  • Φυσικοί χυμοί φρούτων και βότανα

Θεραπείες και θεραπεία για την οσφυαλγία

1. Άρνικα

Η άρνικα είναι ένα φυτό που έχει αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές ιδιότητες. Ως εκ τούτου, χρησιμοποιείται για την ανακούφιση από χτυπήματα και τραυματισμούς με τη μορφή εκχυλίσματος, κρέμας, τζελ και ομοιοπαθητικών σφαιριδίων. Στην πραγματικότητα, στα φαρμακεία είναι δυνατόν να βρείτε διάφορα τοπικά προϊόντα που περιέχουν άρνικα.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2009 από ερευνητές στην Ιταλία, αυτό το φάρμακο μπορεί να λειτουργήσει ως θεραπεία για όσους έχουν χαμηλό πόνο στην πλάτη.

2. Τοπική θερμότητα

Συνιστάται η θέρμανση της οσφυϊκής περιοχής με μια θερμοφόρα, μια ηλεκτρική κουβέρτα ή καλύπτοντάς την με ένα μάλλινο πανί.

Εναλλακτικά, συνιστάται η εφαρμογή του τηλεφώνου του ντους απευθείας στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης, αυξάνοντας σταδιακά τη θερμοκρασία και μετακινώντας τον πίδακα από τη μια πλευρά στην άλλη για 2 έως 4 λεπτά.

Ο συνδυασμός της υδροθεραπείας με τη θερμοκρασία του νερού μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση.

3. Εγχύματα

Τα αφεψήματα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και στην ανακούφιση από τη δυσφορία είναι η αλογοουρά και η σαρσαπαρίλλα. Αν και θα μπορούσατε επίσης να δοκιμάσετε το κλασικό έγχυμα χαμομηλιού, το οποίο έχει αναλγητικές, αντιφλεγμονώδεις και καταπραϋντικές ιδιότητες.

Μπορείτε να ετοιμάσετε ένα λίτρο έγχυμα με ένα από αυτά τα βότανα και να το καταναλώνετε με μέτρο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μπορείτε να προσθέσετε λίγο χυμό λεμονιού και λίγη στέβια για να το γλυκάνετε, αν προτιμάτε, αλλά ιδανικά καταναλώνετε χωρίς πρόσθετα.

4. Κατάπλασμα για την οσφυαλγία

Δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι ο πηλός λειτουργεί ως φάρμακο για την οσφυαλγία. Ωστόσο, πολλοί πιστεύουν ότι μπορεί να συμβάλει στην ανακούφιση, σε ήπιες περιπτώσεις, και ειδικά όταν συνδυάζεται με κουρκουμά και άλλα συστατικά με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Το κατάπλασμα παρασκευάζεται ως εξής:

  1. Ανακατέψτε πρώτα ζεστό νερό με πράσινο ή κόκκινο άργιλο.
  2. Ανακατέψτε μέχρι να αποκτήσετε μια πάστα που μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς να τρέξει.
  3. Στη συνέχεια, απλώστε την συμπαγώς στο δέρμα ολόκληρου του κάτω μέρους της πλάτης.
  4. Καλύψτε το με μια γάζα ή ένα πανί και επίσης με ένα χοντρό μάλλινο πανί για ζεστασιά.
  5. Αφήστε το για τουλάχιστον μισή ώρα, μπορείτε επίσης να το αφήσετε όλη τη νύχτα.
  6. Ο πηλός θα απορροφήσει τις τοξίνες, θα μειώσει τη φλεγμονή και θα παρέχει επίσης μεταλλικά στοιχεία για το σώμα.

Θεραπεία με βεντούζες για την οσφυαλγία

Η τεχνική αυτή είναι μια αρχαία θεραπευτική μέθοδος που συνίσταται στη χρήση γυάλινων ποτηριών που δημιουργούν ένα φαινόμενο κενού για να κολλήσουν στο σώμα, να δημιουργήσουν αναρρόφηση στο δέρμα και σε μέρος του μυός, να ανοίξουν τους πόρους και επίσης να τονώσουν την κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Acupuncture in Medicine το 2013, διαπιστώθηκε ότι η θεραπεία με βεντούζες μπορεί να είναι αποτελεσματική για τη θεραπεία της οσφυαλγίας.

Συνιστάται να απευθυνθείτε σε θεραπευτή για τη διεξαγωγή αυτής της θεραπείας και συνιστούμε να συμβουλευτείτε έναν ειδικό πριν ξεκινήσετε τη θεραπεία.

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Το Σάββατο 27/4 & στα Τρίκαλα, η Ημερίδα «Αγροδιατροφή και Τουρισμός-Πολιτισμός», από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Η  Περιφέρεια Θεσσαλίας  και το Περιφερειακό Συμβούλιο  Έρευνας και Καινοτομίας, σας  προσ…