(Φωτό:shutterstock)
Πέντε καλλιτέχνες εγνωσμένης αξίας από Ελλάδα, Γερμανία, Ολλανδία, Ιταλία, Καναδά, δημιουργούν γλυπτά στη λίμνη Πλαστήρα.
Στο Υπαίθριο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Λίμνη Πλαστήρα από 15 Σεπτεμβρίου μέχρι 10 Οκτωβρίου 2024, συνεισφέροντας ουσιαστικά στην εικαστική ανάπτυξη του Μουσείου.
Συμπόσιο γλυπτικής στη λίμνη Πλαστήρα
Την χρηματοδότηση του 1ου Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής έχει αναλάβει η Γερμανική Κυβέρνηση, η οποία ανταποκρίθηκε σε σχετικό αίτημα του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα της περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, και ανέρχεται στις 50.000 ευρώ.
Η έγκριση αποτελεί συνέχεια της επίσκεψης της Γενικής Προξένου κ. Σίβυλλα Μπέντικ στο Μορφοβούνι, τον Αύγουστο του 2023, με αφορμή την εκδήλωση που οργάνωσε ο Δήμος για τα 80 χρόνια από το κάψιμο των χωριών της περιοχής από τους Ιταλούς και Γερμανούς κατακτητές το 1943.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η δημιουργία του Υπαίθριου Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και η εικαστική ανάπτυξη γίνεται με ιδιαίτερους όρους, προκειμένου στο τέλος το συγκεκριμένο μουσείο να συνιστά ένα καινοτόμο περιβαλλοντικά και καλλιτεχνικά έργο. Η αρχική χρηματοδότηση (240.000 €) εξασφαλίστηκε από το Πρόγραμμα «Ελλάδα ’21», όταν η αρμόδια επιτροπή το επέλεξε ως ένα εμβληματικό έργο. Στη συνέχεια ο Δήμος κατάφερε να εντάξει στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Leader την β φάση ανάπτυξης (255.000 €), η διαδικασία ανάδειξης εργολάβου είναι σε εξέλιξη.
Ζητήσαμε από τον δήμαρχο Λίμνης Πλαστήρα, Παναγιώτη Νάνο, ο οποίος είναι ο άνθρωπος που ουσιαστικά κινεί την ανάπτυξη του ΥΜΣΤ να μας μιλήσει για το ιδιαίτερο αυτό έργο και δήλωσε αποκλειστικά στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
«Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε έναν υπαίθριο χώρο Τέχνης, Ιστορίας και Πολιτισμού, ο οποίος θα αναβαθμίσει την λίμνη Πλαστήρα ως τουριστικό προορισμό, ανοίγοντας δρόμο στην διεθνή αγορά. Κτίζουμε ένα νέο τοπόσημο, το οποίο φιλοδοξούμε να γίνει σημείο αναφοράς για τη Δυτική Θεσσαλία.
Αυτό σε συνδυασμό με τα Μετέωρα θα αποτελέσει ένα ισχυρό πολιτιστικό δίδυμο, με στόχο την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής.
Καλλιτεχνικά, δημιουργούμε έναν ιδιαίτερο χώρο όπου η ανθρώπινη εικαστική δημιουργία συναντά έναν αξεπέραστο καλλιτέχνη: την Φύση! Εδώ αναδεικνύονται τα διαχρονικά της έργα εις το αεί Σύγχρονης Τέχνης, συνοδοιπορούν με την αρχαία Ελληνική οικο-Φιλοσοφία, την Ιστορία από τα πελασγικά ιδεογράμματα μέχρι την σύγχρονη εικαστική Δημιουργία.
Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα μοναδικό σημείο αναφοράς, προορισμένο για την ανακάλυψη όσων κρύβονται «πέρα από το προφανές». Να δημιουργήσουμε ένα διεθνές ποιοτικό τοπόσημο, το οποίο θα συνδεθεί με την Εκπαίδευση, την Τέχνη, τον Πολιτισμό».
Για να καταλήξει τονίζοντας ο ίδιος: «Είναι σημαντικό ότι στην προσπάθεια αυτή συστρατεύονται πνευματικοί άνθρωποι και καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το Εξωτερικό, οι οποίοι είναι εντυπωσιασμένοι από το τοπίο και την ιδέα όπως προχωρά. Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι πρώτη η γερμανική κυβέρνηση ανταποκρίθηκε στην πρόταση συνεργασίας και χρηματοδοτεί το Α’ Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής που θα γίνει τον Σεπτέμβριο του 2024. Είναι ιδιαίτερης αξίας γεγονός ότι διεθνείς καλλιτέχνες εγνωσμένης αξίας, έρχονται και θέτουν την υπογραφή τους στη λίμνη Πλαστήρα και τους ευχαριστούμε, συνεισφέροντας έτσι στη δημιουργία ενός υπαίθριου Μουσείου που έρχεται από το μέλλον».
Πηγή: iefimerida.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ