plateia (1)

 

Με εκατοντάδες  απεργούς και διαδηλωτές γέμισε χθες η κεντρική πλατεία των Τρικάλων , στέλνοντας μήνυμα κλιμάκωσης της πάλης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική , διατρανώνοντας ότι στην επίθεση διαρκείας κυβέρνησης – αφεντικών αντιπαραθέτουν  μαζικό, οργανωμένο αγώνα με επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες.

Παράλληλα, η σημερινή απεργία και κινητοποίηση , στέλνει μήνυμα αντεπίθεσης των εργαζομένων στη βάρβαρη πραγματικότητα που βιώνουν, ενάντια σε παλιά και νέα μέτρα. Ενάντια στην προσπάθεια κυβέρνησης – εργοδοσίας να χτυπήσουν το απεργιακό δικαίωμα.

Οι εργαζόμενοι δηλώνουν την αποφασιστικότητά τους να πάρουν την υπόθεση της οργάνωσης της πάλης στα χέρια τους, κάνοντας στην άκρη συμβιβασμένες και ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που δεν θέλουν αλλά ούτε έχουν προσανατολισμό να οργανώσουν κίνημα.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν αρκετοί αγρότες , ενώ το «παρόν» στην κεντρική πλατεία έδωσαν και αγροτικά οχήματα . Η συγκέντρωση άνοιξε με χαιρετισμό του Αποστόλη Θωμόπουλου , προέδρου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Άνοιξη» ο οποίος τόνισε : «Οι αγώνες των αγροτών δεν σταματούν. Όλο το καλοκαίρι και το φθινόπωρο συνεχίστηκε η οργάνωση και οι κινητοποιήσεις από το οργανωμένο αγροτικό κίνημα. Η σημερινή κινητοποίηση δίνει το έναυσμα για νέους πανελλαδικούς αγώνες, ενιαίους με ενιαία αιτήματα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων» και καταλήγοντας κάλεσε τους αγρότες να οργανωθούν στους Αγροτικούς Συλλόγους και να συμμετάσχουν στη σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων που θα γίνει την Κυριακή 17 Δεκέμβρη στη Λάρισα.

Η συγκέντρωση  συνεχίστηκε με χαιρετισμό από το Βαγγέλη Καλύβα , μέλος του ΔΣ του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Τρικάλων ο οποίος τόνισε ότι οι συνταξιούχοι συνεχίζουν απτόητοι και αύριο Παρασκευή 15 Δεκέμβρη συμμετέχουν με λεωφορεία στην πανελλαδική κινητοποίηση στην Αθήνα που διοργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ – Δημοσίου – ΕΛΤΑ – ΟΣΕ – AEE – ΝΑΤ – ΠΟΣΕ – ΟΑΕΕ – Δικηγόρων, στην πλατεία Συντάγματος.

 Η κεντρική ομιλία  πραγματοποιήθηκε από το  Γιώργο Λιατίφη, πρόεδρο του συνδικάτου εργαζομένων στον κλάδο γάλακτος- τροφίμων-ποτών ο οποίος ανέφερε :

«Χαιρετίζουμε τους απεργούς που προσπέρασαν μαχητικά την εργοδοτική τρομοκρατία και την κυβερνητική προπαγάνδα, συμμετέχοντας μαζικά στην απεργία και στην  απεργιακή  συγκεντρώση του ΠΑΜΕ στα Τρίκαλα» , προσθέτοντας ότι «ήταν μια απάντηση σε κυβέρνηση, εργοδοσία και τους ανθρώπους της, μήνυμα συνέχισης».

Συνεχίζοντας σημείωσε : «Το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης συνοδεύεται με νέα αντεργατικά μέτρα που έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση – ΔΝΤ – ΕΕ και στηρίζουν τα κόμματα του συστήματος. Είναι γελασμένη η κυβέρνηση και τα αφεντικά, αν θεωρούν πως με τερτίπια και κόλπα θα μας αιφνιδιάσουν. Με διάφορους τρόπους και μορφές, θα πάρουν άμεση και αγωνιστική απάντηση.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε συνεχή επαγρύπνηση και οργάνωση της πάλης, να συζητήσουν, να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις στα σωματεία.

Με τον αγώνα μας θα αναγκάσουμε την κυβέρνηση, τα αφεντικά και τις δυνάμεις τους όχι μόνο να μας βλέπουν καθημερινά μπροστά τους, εμπόδιο στα αντεργατικά τους μέτρα, αλλά θα γίνουμε εφιάλτες και στον ύπνο τους.

Κανένας εργάτης, κανένας άνεργος δεν πρέπει να ξεγελαστεί, να πιστέψει ότι η επίθεση θα σταματήσει, ότι θα την ανακόψει κάποιος άλλος, εκτός από εμάς. Εμείς θα επιβάλουμε το δίκιο μας και θα ανατρέψουμε την κατάσταση. Κανένας άλλος δεν μπορεί.

Δίνουμε τη μάχη ακόμα πιο αποφασιστικά, δυναμώνουμε τους αγώνες που αναπτύσσονται στους κλάδους και σε επιχειρήσεις.

Συνεχίζουμε τον αγώνα διεκδικώντας:

  • Υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και επαναφορά με νόμο στα 751 ευρώ για όσους αμείβονται με το βασικό μισθό, ως ελάχιστη βάση για αυξήσεις στον κατώτερο μισθό. Κατώτερο μεροκάματο 33,57 ευρώ.
  • Να καταργηθεί με νόμο το αίσχος των μισθών πείνας, των 586 και 511 ευρώ και κανένας εργαζόμενος να μη βρίσκεται κάτω από τα 751 ευρώ.
  • Επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων.
  • Να καταργηθούν άμεσα όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που τσακίζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις. Καθολική ισχύς και υποχρεωτικότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ χωρίς κανέναν χρονικό περιορισμό.
  • Κάτω τα χέρια από το απεργιακό δικαίωμα. Όχι στις αντεργατικές αλλαγές που αλυσοδένουν τη λειτουργία των συνδικάτων, που εμποδίζουν την προκήρυξη απεργιών και την ανάπτυξη αγώνων των εργαζομένων, τις εργατικές διεκδικήσεις.
  • Αφορολόγητο ατομικό όριο 20.000 ευρώ, προσαυξανόμενο 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών.
  • Απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική – λαϊκή οικογένεια. Κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη!».

    Τη συγκέντρωση διαδέχτηκε μεγάλη και μαχητική  πορεία στους δρόμους των Τρικάλων με συνθήματα όπως «Των εργατών δικαίωμα η απεργία, μ’ αγώνες κατακτήθηκε μ’ αίμα και θυσία» και «Θέλουνε συναίνεση να φτάσουμε στον πάτο οργάνωση παντού να ‘ρθούν τα πάνω κάτω» να κυριαρχούν.

Η πορεία κατέληξε στο Εργατικό Κέντρο Τρικάλων όπου έγινε συμβολική κατάληψη με ανάρτηση γιγαντοπανό στην πρόσοψη του κτιρίου με σύνθημα: «Εργατικό Κέντρο των Εργατών και όχι της κυβέρνησης και των εργοδοτών».

Π.Α.ΜΕ.-Γραμματεία Ν.Τρικάλων

plateia (2) plateia (3)

Load More Related Articles
Load More In Εργασία - Απασχόληση
Comments are closed.

Check Also

Ευχαριστίες του Δημάρχου Τρικκαίων στο σωματείο “Eliza” για τη συνεισφορά του σε τρικαλινούς πλημμυροπαθείς 

Τη σημαντική συνεισφορά του σωματείου «Ελίζα» και την αλληλεγγύη που επέδειξαν τα μέλη της…