anazogonisi

«Για ένα μεγάλο κομμάτι της καταγεγραμμένης ιστορίας, ο θάνατος θεωρούταν ως ένα μη αναστρέψιμο φαινόμενο. Μόλις το δεύτερο μέρος του 18ου αιώνα, οι άνθρωποι άρχισαν να πιστεύουν ότι είναι δυνατή η αναζωογόνηση, δηλαδή η ανάκτηση των δυνάμεων ή η επαναφορά στην προηγούμενη κατάσταση, αν και πέρασαν 200 χρόνια πριν αναπτυχθούν οι δεξιότητες σε βαθμό που καθιστούσε την αναστρεψιμότητα της σοβαρής νόσου και της καρδιακής ανακοπής πραγματικότητα.

Αν και έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στον τομέα της αναζωογόνησης και του επείγοντος περιστατικού, μόλις τα τελευταία χρόνια αρχίσαμε να εκτιμούμε το μέγεθος αυτού του προβλήματος και τις δυνατότητες θεραπείας. Η συμβολή της Ελλάδας σε αυτήν την πρόοδο ήταν η πλέον σημαντική, αφού “αναζωογόνησε” τις ελπίδες που είχαν αρχίσει να ξεθωριάζουν. Από τη χώρα μας προήλθε η αποσαφήνιση των πολύπλοκων παθοφυσιολογικών μηχανισμών που διέπουν την απορρύθμιση της φυσιολογίας, την προοδευτική επιδείνωση της νόσου και το τελικό αποτέλεσμα αυτής, την ανακοπή.

Η Ελλάδα συνεχίζει να πρωτοπορεί και πρωτοστατεί διεθνώς στην Επιστήμη της Αναζωογόνησης, παράγοντας >8% της παγκόσμιας έρευνας και προσφέροντας συνεχώς νέα δεδομένα στην πορεία της επιστημονικής κοινότητας προς την κατανόηση και αποκατάσταση της ανθρώπινης φυσιολογίας, του μοναδικού τρόπου που μπορεί να αυξήσει την επιβίωση.

H Ελληνική Εταιρεία Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης ανακοινώνει το «4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αναζωογόνησης και Αντιμετώπισης Επείγοντος Περιστατικού» που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις 5-6 Οκτωβρίου 2018 στο Ξενοδοχείο Τιτάνια. Το συνέδριο αυτό θα έχει ένα μοναδικό χαρακτήρα αφού δεν θα αναλωθεί σε παραδοσιακές διαλέξεις και απλά κλινικά φροντιστήρια. Δεν θα εξετάσει την ασθένεια, προσφέροντας γνώση για την ασθένεια, αλλά θα εξετάσει το άτομο με την ασθένεια, προσφέροντας γνώση για τη ζωή.

Σύμφωνα με τον Ιπποκράτη «Ουκ ένι ιατρικήν είδέναι, όστις μη οίδεν ό τι εστίν άνθρωπος» (μτφρ: είναι αδύνατο να ξέρει την ιατρική, αυτός που δεν ξέρει ακριβώς τι είναι ο άνθρωπος). Σε αυτά τα πλαίσια, καταξιωμένοι επιστήμονες θα παραθέσουν τις πλέον σύγχρονες επιστημονικές απόψεις γεφυρώνοντας τις βασικές επιστήμες με την κλινική εφαρμογή. Με αυτόν τον ιδιαίτερο τρόπο θα προσφερθούν σε κάθε επαγγελματία υγείας σημαντικά εφόδια και απλές πρακτικές για χρήση στην καθημερινή κλινική πράξη που βασίζονται, όμως, σε πολύπλοκους μηχανισμούς και θεραπευτικές στρατηγικές για κάθε επίπεδο του οργανισμού (κυτταρικό, ιστικό, οργάνου και ανθρωπίνου σώματος).

Με ιδιαίτερη τιμή και χαρά σας προσκαλώ να συμμετάσχετε ενεργά και να τιμήσετε με την παρουσία σας το «4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αναζωογόνησης και Αντιμετώπισης Επείγοντος Περιστατικού». Η μεγάλη επιτυχία των προηγούμενων συνεδρίων αποτελεί τον οδηγό για μια ακόμη επιτυχημένη επιστημονική εκδήλωση διεθνούς φήμης».

Αθανάσιος Χαλκιάς
Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιατρική Σχολή, ΠΜΣ «Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση»
Ελληνική Εταιρία Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Η πιο απλή ασχολία που βελτιώνει την ψυχική υγεία των νέων

Καθώς το άγχος και η κατάθλιψη αυξάνονται μεταξύ των εφήβων και των φοιτητών, ερευνητές βρ…