ipnos- copy

Το «μαγικό» οκτάωρο του ύπνου

Υπήρξε η εποχή της ποτοαπαγόρευσης, όταν ο «δαίμονας» ήταν το αλκοόλ. Μετά, ο εχθρός της υγείας ήταν το κάπνισμα και η παχυσαρκία. Πλέον, οι ερευνητές στοχοποιούν τον ύπνο, όταν ξεπερνάει τις οκτώ ώρες. Σύμφωνα με μεγάλη έρευνα αυστραλών επιστημόνων, πάνω από εννέα ώρες ύπνου την ημέρα βλάπτουν σοβαρά την υγεία και μάλιστα όσο το κάπνισμα ή το αλκοόλ. Και ενώ ο ύπνος λειτουργεί ευεργετικά στον οργανισμό όταν κοιμόμαστε περίπου οκτώ ώρες την ημέρα, τα πράγματα αλλάζουν όταν ξεπερνούμε το όριο αυτό.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ μελέτησαν τις υπνικές συνήθειες 230.000 ανδρών και γυναικών και το συμπέρασμα είναι πως όσοι κοιμούνται πάνω από εννέα ώρες την ημέρα αντιμετωπίζουν τέσσερις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα σε σχέση με αυτούς που κοιμούνται το τυπικό οκτάωρο. Οι αυστραλοί επιστήμονες παρατήρησαν ακόμη πως ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται για τους ανθρώπους που έχουν και μειωμένη σωματική δραστηριότητα. Μάλιστα, ο συνδυασμός των πολλών ωρών ύπνου με την καθιστική ζωή μπορεί να είναι τόσο θανατηφόρος όσο το κάπνισμα, περιορίζοντας σημαντικά το προσδόκιμο ζωής.

Βέβαια, δεν κινδυνεύουν από πρόωρο θάνατο μόνο οι υπναράδες, αφού δεν βλάπτει μόνο ο πολύς ύπνος. Βλάπτει και ο λίγος. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε όσους κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες την ημέρα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση, περίπου το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού δεν κοιμάται περισσότερο από έξι ώρες ημερησίως, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 12%. Τα ευρήματα μπορούν να βοηθήσουν τις Αρχές να καταρτίσουν προγράμματα στα σχολεία και στις εταιρείες, συμβουλεύοντας σωστά τους πολίτες για τις ώρες που πρέπει να αφιερώνουν ημερησίως στον ύπνο.

Τα συμπεράσματα αυτής της έρευνας έρχονται να ενισχύσουν τα ευρήματα άλλης μελέτης που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «PLoS One». Σύμφωνα με αυτήν, στις ηλικίες 65 έως 89 ετών, ο πολύς ύπνος συσχετίσθηκε με εκφύλιση των νοητικών λειτουργιών.

Παγή: timelink.gr/Στοϊλη Μελίσσα -ΤΟ ΒΗΜΑ

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Volos Street Food Festival… Έρχεται το Βόλος Truck Festival

Ετοιμαστείτε για την απόλυτη γευστική εμπειρία στον Βόλο, 16 έως 19 Μαΐου στην Πλατεία Ρήγ…