sarakostiana

Ιδιαίτερα ωφέλιμη για τον οργανισμό μας είναι η νηστεία από τα ζωικά λιπαρά αλλά αν πρόκειται να τηρήσει κάποιος παραπάνω από μία εβδομάδα την νηστεία αυτή, καλό είναι να γνωρίζει πως θα αναπληρώσει πρωτεϊνες και άλλα συστατικά. Ειδικά δε για την σημερινή μέρα, χρειάζεται προσοχή στις θερμίδες…

γράφει η 

Aστερία Σταματάκη, ΜSc

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

MSC στην Κλινική Διατροφή

Η μεγάλη Σαρακοστή είναι μια περίοδος επτά εβδομάδων που καταλήγει στη Μεγάλη Εβδομάδα. Η νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής μνημονεύει τη νηστεία του Χριστού στην έρημο. Ξεκινάει την Καθαρά Δευτέρα και ολοκληρώνεται το Μεγάλο Σάββατο.

Τι   να προσέξετε  την  Καθαρά Δευτέρα

-Την ποιότητα των θαλασσινών. Τα θαλασσινά είναι ευπαθή τρόφιμα για αυτό θα πρέπει να είστε προσεκτικοί στην αγορά, τη διαχείριση και την κατανάλωση τους.

-Την μεγάλη κατανάλωση αλατιού, ειδικά από άτομα με υπέρταση. Τα σαρακοστιανά εδέσματα όπως ο ταραμάς και το τουρσί περιέχουν μεγάλες ποσότητες αλατιού.

-Την υψηλή θερμιδική αξία κάποιων τροφίμων. Αν βρίσκεστε σε προσπάθεια απώλειας βάρους προσπαθήστε να ελέγξετε τη μερίδα των τροφίμων καθώς κάποια από αυτά αποδίδουν αρκετές θερμίδες.

Ενδεικτικά : 40γρ. χαλβά αποδίδουν γύρω στις 220 Kcal

1 κουταλιά της σούπας ταραμάς αποδίδουν 130 Kcal

1 μερίδα καλαμάρια τηγανιτά 380 Kcal

Η νηστεία της Σαρακοστής χαρακτηρίζεται από την αποχή κατανάλωσης τρόφιμων ζωικής προέλευσης όπως το κρέας , το ψάρι, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά και από την αυξημένη κατανάλωση τροφίμων όπως όσπρια, λαδερά,  θαλασσινά,  φρούτα και λαχανικά, ζυμαρικά και ψωμί. Η διατροφή που ακολουθούμε τη Σαρακοστή θυμίζει κατά πολύ τα χαρακτηριστικά της Μεσογειακής Διατροφής.

Η  νηστεία είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για τον οργανισμό. Μελέτες  έχουν δείξει πως τα άτομα που νηστεύουν παρουσιάζουν μειωμένα επίπεδα λιποπρωτεϊνών και ουρικού οξέος καθώς και χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας. Επίσης, η νηστεία φαίνεται να καταπολεμά και την κατάθλιψη. Ενώ, η αυξημένη κατανάλωση  φυτικών ινών βοηθάει στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.

Ακολουθούν κάποιες συμβουλές έτσι ώστε η διατροφή σας, κατά τη νηστεία, να είναι πλήρης:

·  Οι πρωτεΐνες που προέρχονται από τρόφιμα φυτικής προέλευσης είναι χαμηλής βιολογικής αξίας σε σχέση με αυτές των ζωικών τροφών. Με απλά λόγια δεν είναι επαρκείς «ποιοτικά» γιατί δεν περιέχουν όλα τα αμινοξέα που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό. Γι αυτό το λόγο πρέπει να υπάρχει μεγάλη ποικιλία στις τροφές που προσλαμβάνουμε. Τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες είναι τα προϊόντα σόγιας, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα προϊόντα ολικής άλεσης. Τροφές με υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες που καταναλώνονται κατά τη νηστεία   είναι τα θαλασσινά.

· Την περίοδο της νηστείας μπορεί να σημειωθεί μειωμένη πρόσληψη ασβεστίου λόγω μη κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων. Γι’ αυτό καταναλώστε τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο όπως μπρόκολο, κουνουπίδι, χαλβά, ταχίνι, ξηρούς καρπούς, γάλα σόγιας και πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

· Όταν νηστεύουμε δεν έχουμε επαρκή πρόσληψη σιδήρου κι αυτό γιατί ο σίδηρος που περιέχουν τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης δεν απορροφάται το ίδιο καλά με το σίδηρο που προέρχεται από τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε σίδηρο όπως όσπρια, εμπλουτισμένα δημητριακά . Για να αυξήσετε την απορρόφηση του σιδήρου, όταν καταναλώνετε μια τροφή πλούσια σε σίδηρο συνοδεύστε την από ένα τρόφιμο πλούσιο σε βιταμίνη C (λεμόνι, φράουλες, πιπεριές ) ή σε μηλικό οξύ (ξίδι από λευκό κρασί).

· Η βιταμίνη Β12 είναι μια βιταμίνη που βρίσκεται κατά κύριο λόγο στα ζωικά τρόφιμα. Για να καλύψετε τις ανάγκες σας σε βιταμίνη  Β12 , καταναλώστε τρόφιμα όπως το τόφου  και τα θαλασσινά.

Πηγή:iatropaidia.gr

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Με σύμπνοια & σύγκλιση απόψεων στα βασικά θέματα, της ειδικής συνεδρίασης Λογοκρισίας της Δημοτικής Αρχής, Αντιπολίτευση & Συμπολίτευση

Με κύριο χαρακτηριστικό την σύμπνοια & σύγκλιση απόψεων πάνω στα βασικά θέματα, που ετ…