prodiabetes

Ο προδιαβήτης είναι μια κατάσταση, όπου ο μεταβολισμός της γλυκόζης δεν είναι ικανοποιητικός. Αποτέλεσμα είναι οι τιμές του σακχάρου όταν είμαστε νηστικοί, ή μετά το φαγητό να είναι λίγο αυξημένες.

Όταν συμβαίνει αυτό, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, διότι ο προδιαβήτης έχει μεγάλες πιθανότητες να εξελιχθεί σε διαβήτη.

Πως γνωρίζουμε αν έχουμε προδιαβήτη;

Για να μάθουμε αν έχουμε προδιαβήτη θα πρέπει να κάνουμε εξετάσεις αίματος. Συγκεκριμένα η διάγνωση μπορεί να τεθεί από τις επόμενες τρεις εξετάσεις:

  1. Σάκχαρο νηστείας από 100 mg/dl, έως 125 mg/dl
  2. Δοκιμασία ανοχής γλυκόζης με λήψη 75 gr γλυκόζης (καμπύλη γλυκόζης). Στην εξέταση αυτή, οι τιμές του σακχάρου 2 ώρες μετά τη λήψη της γλυκόζης είναι μεταξύ 140 mg/dlκαι 199 mg/dl
  3. Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη είναι μεταξύ 5,7% και 6,4%

Ποιος πρέπει να κάνει αυτές τις εξετάσεις;

Ο προδιαβήτης είναι πολύ συνηθισμένη κατάσταση. Υπολογίζεται ότι ο ένας στους τέσσερις έχει προδιαβήτη. Αυτό σημαίνει, ότι όλοι θα πρέπει στον προληπτικό έλεγχο να ζητούν εξετάσεις για τον προδιαβήτη. Υπάρχουν όμως άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να έχουν προδιαβήτη.

Αυτά τα άτομα θα πρέπει να κάνουν εξετάσεις τακτικά:

  • Άτομα με οικογενειακό ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη
  • Άτομα με παχυσαρκία (ΒΜΙ>25 kg/m2)
  • Άτομα με ηλικία >45 ετών και καθιστική ζωή
  • Άτομα με υπέρταση
  • Άτομα με HDL<40 mg/dl (άνδρες), HDL<50 mg/dl (γυναίκες) και τριγλυκερίδια>150 mg/dl
  • Γυναίκες με ιστορικό διαβήτη κύησης, ή που γέννησαν μωρό με βάρος >4,100 κιλά
  • Γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

  Γιατί πρέπει να ανησυχώ για τον προδιαβήτη

Ο προδιαβήτης μπορεί να εξελιχθεί σε διαβήτη. Περίπου ο ένας στους τρεις με προδιαβήτη, εμφανίζει διαβήτη μέσα σε λίγα χρόνια. Επιπλέον οι επιπλοκές του διαβήτη μπορεί να ξεκινούν από το στάδιο του προδιαβήτη. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι βλάβες στην καρδιά και τα αγγεία αρχίζουν να αναπτύσσονται πολλά χρόνια πριν, στο στάδιο του προδιαβήτη. Eπίσης πολλά άτομα εμφανίζουν αμφιβληστροειδοπάθεια και νευροπάθεια την στιγμή της διάγνωσης του διαβήτη.

Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του προδιαβήτη μπορεί να προλάβει τα προβλήματα της υγείας.

Πως θεραπεύεται ο προδιαβήτης;

Ο προδιαβήτης μπορεί να υποχωρήσει αν ακολουθήσουμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Η απώλεια των περιττών κιλών, η διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και η αυξημένη φυσική δραστηριότητα είναι σε θέση να αντιστρέψουν την κατάσταση. Χρειάζεται όμως εγρήγορση διότι ο προδιαβήτης μπορεί να επανακάμψει αν εγκαταλείψουμε τον υγιεινό τρόπο ζωής.

Πηγή:

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Σε υψηλό επίπεδο η εκπαίδευση των ειδικευόμενων Γενικών Ιατρών στο Ν. Τρικάλων…

Πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 6ου Πανελληνίου Συνεδρίου Γενικής/Οικο…