gavroglou

“Θα ανακοινώσουμε τον αριθμό μονίμων διορισμών εκπαιδευτικών μετά την αξιολόγηση”.

«Υπάρχει μια δυσκολία στο θέμα διορισμού μόνιμου προσωπικού στην εκπαίδευση. Εμείς έχουμε δηλώσει ότι θα προχωρήσουμε σε διορισμούς. Θα ανακοινώσουμε και τον αριθμό και τη διαδικασία, αφού ολοκληρωθεί η αξιολόγηση».

Την παραπάνω δήλωση έκανε σήμερα στη Βουλή  ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, ενώ τόνισε τα εξής:

Α. Υπάρχει εγκεκριμένες πιστώσεις   για περίπου είκοσι μία χιλιάδες αναπληρωτές συν, πλην χίλιους, ένα μεγάλο κομμάτι   από τα ΕΣΠΑ   και ένα μικρό   από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Β. Μελετάμε στο πλαίσιο της επιτροπής μελέτης των οικονομικών της εκπαίδευσης που κάναμε για το πώς θα ξεδιπλωθεί ένα σχέδιο διορισμών ώστε ο πυρήνας της εκπαίδευσης να βασίζεται σε μόνιμους λειτουργούς της εκπαίδευσης.

Γ. Οι εργασιακές συνθήκες των αναπληρωτών θα μπορούσα να πω ότι αγγίζουν τα όρια του απαράδεκτου. Οι άνθρωποι, ως προς τα θέματα υγείας, δεν μπορούν να έχουν τα ίδια δικαιώματα που έχουν οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί. Οι αναπληρωτές τρέχουν από το ένα άκρο της Ελλάδας στο άλλο, μαζεύοντας μόρια, μακριά από τις οικογένειές τους κ.λπ.. Και να τονίσουμε πως οφείλουμε και σ’ αυτούς το γεγονός ότι δεν έχει καταρρεύσει το εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Δ. Ο στόχος όλων μας πρέπει να είναι οι μόνιμοι διορισμοί, με κανονικές διαδικασίες, ώστε να μην υπάρχει αυτό το εκπαιδευτικά, αλλά και εργασιακά, απαράδεκτο καθεστώς.

Ο κ. Αμυράς
Νωρίτερα ο Βουλευτής του Ποταμιού ρώτησε τον υπουργό Παιδείας:

-To κόστος για την πρόσληψη αναπληρωτών έχει προϋπολογιστεί; Επιπλέον, για πόσους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας μιλάμε και για πόσους δευτεροβάθμιας;

-Έχετε έναν τέτοιο διαχωρισμό;

-Από ποιες πηγές θα πληρώνονται; Από ΕΣΠΑ, από τον προϋπολογισμό;

Τελειώνοντας, η δέσμευση του κ. Φίλη για είκοσι πέντε χιλιάδες διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών ισχύει ή όχι;

Ο Α. Λοβέρδος

Ο πρώην υπουργός  Παιδείας Α. Λοβέρδος τόνισε:

Α.  Καταρχάς δεν μπορείτε να λέτε, κύριε Υπουργέ, ότι το θέμα των αναπληρωτών έχετε σκοπό και πράγματι μπορείτε να το ρυθμίσετε καταργώντας τους αναπληρωτές και αντικαθιστώντας τους, όπως σωστά θα μπορούσε να είναι κάποια στιγμή, με μόνιμο προσωπικό. Είναι μια ευχή. Και εγώ θέλω να βρεθεί το φάρμακο κατά του καρκίνου, αλλά δεν έχει ακόμα βρεθεί. Αυτό που λέτε, καλό είναι να το λέτε, αλλά θυμίζει λίγο από τα παρελθόντα λόγια σας και δημιουργεί ανασφάλειες για αυτά που έχετε στο μυαλό σας να κάνετε.

Β. Το σύστημα θα χρειαστεί αναπληρωτές, διότι πρώτον υπάρχει το πρόβλημα με τους διορισμούς και οι σχετικοί περιορισμοί που είναι θέμα γενικότερης πολιτικής που την υφίσταται το Υπουργείο Παιδείας, όπως και να το κάνουμε και δεύτερον γιατί πάντα προκύπτουν ζητήματα κενών μέσα στη διάρκεια της χρονιάς που δεν μπορεί να τα ελέγξετε από την αρχή. Δεν αναφέρομαι μόνο στις εγκυμοσύνες, αλλά και σε άλλα θέματα. Τα ξέρετε.

Γ. Πάμε τώρα στον ίδιο τον θεσμό του αναπληρωτή. Εμείς δεν είμαστε θετικοί στην αλλαγή που κάνετε σε κάτι που είχα κάνει εγώ το 2014 και είχε πάει και καλά στην πράξη. Δεν είμαστε καθόλου θετικοί. Γιατί λέτε ότι καταργείτε την πρόταξη και αντ’ αυτής η μοριοδότηση; Δεν είναι σωστό. Βάσει των πτυχίων και μεταπτυχιακών που έχει μπορείς να εξελιχθείς, αλλά η προσφορά σου σε ένα αντικείμενο είναι αυτό που μετράει πρώτο. Εσύ θα πας βάσει των πτυχίων που θα έχεις ή θα αποκτάς, θα μοριοδοτείσαι περισσότερο, θα εξελίσσεσαι αλλά για την πρόσληψη η υπηρεσία είναι ένα μεγάλο προσόν. Είμαστε αρνητικοί σε αυτήν την αλλαγή.

esos.gr

Load More Related Articles
Load More In Εκπαίδευση
Comments are closed.

Check Also

ΑΣΕΠ: Δύο νέοι διαγωνισμοί για μόνιμους – Πώς θα γίνουν οι προσλήψεις

Πάνω από 870 μόνιμες προσλήψεις ανακοίνωσε το ΑΣΕΠ με σύστημα μοριοδότησης Δύο νέους διαγω…