antonopoulou 1

… Διαμαρτυρία κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο δημαρχείο

Την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία ανέλυσε προχθές το απόγευμα σε εκδήλωση, που διοργάνωσε η Ν.Ε. Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, υπεύθυνη για την καταπολέμηση της ανεργίας κ. Ράνια Αντωνοπούλου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ανέλυσε θέματα που αφορούν στην κοινωφελή εργασία και στις κατευθύνσεις της κοινωνικής οικονομίας, αναφερόμενη μετ’ επιτάσεως στην ανάγκη στήριξης και αυτενέργειας ευπαθών κοινωνικών ομάδων και ανέργων.

Πιο συγκεκριμένα,  η κα Αντωνοπούλου αναφέρθηκε στην κοινωφελή εργασία και στη βελτιωμένη διαδικασία που ακολουθήθηκε με τη θετική συνεργασία των δήμων, που αξιολόγησαν σωστά τις ανάγκες τους σε προσωπικό ενώ επισήμανε ότι αναμένεται και τρίτο πρόγραμμα το οποίο θα καλύψει βασικές ανάγκες στην υγεία.

Νωρίτερα, το μεσημέρι η κ. Αντωνοπούλου συμμετείχε σε σύσκεψη, που έγινε στο δημαρχείο Τρικάλων, με το δήμαρχο Τρικκαίων, Δημήτρη Παπαστεργίου, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και δημόσιων φορέων της περιοχής όπως ο διοικητής του Νοσοκομείου Τρικάλων κ. Δημ. Παρθένης. Στη σύσκεψη παρίσταντο και οι τρεις κυβερνητικοί βουλευτές του νομού.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Όσο η κ. Αντωνοπούλου συσκέπτονταν στο δημαρχείο, έξω από το γραφείο του δημάρχου συλλογικότητες, κινήματα και κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, που συμμετείχαν στο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στα Τρίκαλα φώναζαν συνθήματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής.

Κοινωνικές δομές

Το θέμα της υπολειτουργίας των κοινωνικών δομών αντιμετώπισης της φτώχειας, μετά τη διακοπή χρηματοδότησης από το αρμόδιο υπουργείο, έθεσε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου. Η αναπληρώτρια υπουργός, ωστόσο δεν απάντησε. Ερωτηθείσα σχετικά από δημοσιογράφους μετά το πέρας της σύσκεψης εξήγησε ότι δεν είναι στον τομέα ευθύνης της, αναλαμβάνοντας απλώς τη δέσμευση να το μεταφέρει στην αρμόδια κ. Θεανώ Φωτίου.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Στο μεταξύ, εξήρε τις πρωτοβουλίες του δήμου Τρικκαίων στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας. Παράλληλα μέμφθηκε στον ίδιο τομέα τις περιφέρειες. Για την ακρίβεια, είπε ότι είναι ανάγκη να αξιοποιηθούν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, αφήνοντας αιχμές στις περιφέρειες, οι οποίες όπως είπε δρουν κομματικά σε αντίθεση με τους δήμους. «Έχουμε πολύ καλή συνεργασία – είπε η κ. Αντωνοπούλου – με τους δημάρχους, ακόμη και εκείνους που εξελέγησαν με τη σημαία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ δεν συμβαίνει το ίδιο με τους περιφερειάρχες».

Μητρώο και ΚΥΣΠΕ

Το νέο στοιχείο δε που προέκυψε από τη σύσκεψη αφορά στην κατάρτιση μητρώου στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας. Η κ. Αντωνοπούλου ανέλυσε την απόφαση του υπουργείου να ξεκινήσει η κατάρτιση μητρώου ανθρώπων που θέλουν να βοηθήσουν, είτε εθελοντικά, είτε ως σύμβουλοι στην προσπάθεια που καταβάλλεται στον τομέα των κοινωνικών εταιριών.

Σημαντικό μέρος της συζήτησης περιστράφηκε γύρω από το ΚΥΣΠΕ, τις κοινωνικές εταιρίες σύμπραξης δηλαδή και τα σχολικά γεύμα. Το ΚΥΣΠΕ που έχει αναλάβει την παραγωγή και διανομή των σχολικών γευμάτων, αποτελεί μία κοινωνική εταιρεία σύμπραξης η οποία όπως αναγνώρισε η υπουργός αποτελεί πρότυπο κοινωνικής οικονομίας. Ωστόσο, εκπρόσωπος της δομής επεσήμανε ότι το πρόγραμμα, που διαχειρίζεται παραμένει απλήρωτο. Από την άλλη, η υπουργός είδε θετικά την πρόταση να αναλάβει το ΚΥΣΠΕ και τη σίτιση σε δημόσιους οργανισμούς όπως το Νοσοκομείο Τρικάλων.

Ανεργία και θέσεις εργασίας

Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις της μετά το πέρας της σύσκεψης η κ. Αντωνοπούλου αναφέρθηκε στην ανεργία και στα ποσοστά της για να εξηγήσει ότι υπάρχουν πέντε (5) δείκτες στην Αμερική που μετρούν την ανεργία. Η αναφορά έγινε για να εξηγήσει την απόκλιση των ποσοστών της ανεργίας που εμφανίζει η ΓΣΕΕ με τα αντίστοιχα του υπουργείου. Αναφέρθηκε εκτενώς στην προσπάθεια της κυβέρνησης να μειώσει τα ποσοστά της ανεργίας, ενώ απέφυγε να σχολιάσει το θέμα των εργασιακών δικαιωμάτων που έχουν χαθεί στα χρόνια των μνημονίων.

αντο

«Για να μειωθεί – δήλωσε χαρακτηριστικά – η μερική απασχόληση, πρέπει να μειωθεί η κατακρύλα της χώρας. Στα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ η μερική και η εκ περιτροπής απασχόληση αυξήθηκε μόλις κατά 1,5%. Είναι βέβαια θέμα του ιδιωτικού τομέα. Συντεταγμένα βοηθάμε τον ιδιωτικό τομέα, στον βαθμό που μπορεί να δημιουργήσει θέσεις πλήρους απασχόλησης με την υποστήριξη του μισθολογιού και μη μισθολογικού κόστους. Πάντως, έχουν προκύψει 400.000 νέες θέσεις εργασίας».

Διαμαρτυρίες…

Την ίδια ώρα, έξω από το δημαρχείο πραγματοποιήθηκαν διαμαρτυρίες από συλλογικότητες και εξωκοινοβουλευτικά κόμματα της αριστεράς με συνθήματα κατά της λιτότητας και των μνημονίων, με την παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης.

ert.gr

 

Load More Related Articles
Load More In Θετταλών Τόπος
Comments are closed.

Check Also

Με κάθε επισημότητα & σε πανηγυρικό κλίμα, τα «Καραϊσκάκεια 2024», στο Μαυρομάτι

  Με κάθε επισημότητα και ιδιαίτερη λαμπρότητα, ο Δήμος Μουζακίου απέδωσε σήμερα Δευτ…