ÐÁÑÁËÅÉÐÏÌÅÍÁ ÊÁÉ ÓÔÉÃÌÉÏÔÕÐÁ ÁÐÏ ÔÇÍ ×ÈÅÓÉÍÇ ÔÑÉÔÇ ÌÅÑÁ ÔÙÍ ÐÑÏÃÑÁÌÌÁÔÉÊÙÍ ÄÇËÙÓÅÙÍ ÔÇÓ ÊÕÂÅÑÍÇÓÇÓ ÓÔÇÍ ÂÏÕËÇ ( ICONPRESS/ÄÇÌÇÔÑÇÓ ÍÔÏÕÍÔÏÕÌÇÓ ) ÓÔÁÈÁÊÇÓ

Προστασία όλων των στεγαστικών δανείων, με αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας έως 140.000 ευρώ, από πώληση σε funds παρέχουν οι ρυθμίσεις που θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση στο πολυνομοσχέδιο για την αξιολόγηση.

O υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέα Λοβέρδου, επισήμανε ότι με δεδομένη την απαίτηση των δανειστών για πλήρη απελευθέρωση όλων των κατηγοριών δανείων, αυτό που τελικώς επετεύχθη είναι να ανασταλεί – μέχρι αρχές του 2018 – η πώληση και «πράσινων» και «κόκκινων» δανείων, που συνδέονται με την πρώτη κατοικία. Διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται μόνο για τα στεγαστικά της πρώτης κατοικίας, αλλά και το σύνολο των μικρομεσαίων καταναλωτικών δανείων ή και καταναλωτικών δανείων, τα οποία συνδέονται με την πρώτη κατοικία.

Όπως ανέφερε, στα στεγαστικά δάνεια με αντικειμενική αξία έως 140.000 ευρώ, δεν μπαίνει κανένα άλλο κριτήριο με αποτέλεσμα να καλύπτεται το 93% των δανειοληπτών στεγαστικών δανείων και επίσης γίνεται σύνδεση με την πρώτη κατοικία (ως εγγύηση) όλων των μικροεπιχειρηματικών, μικροεμπορικών καταναλωτικών και άλλων δανείων.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση, από την αρχή και με βάση τησυμφωνία του Δεκεμβρίου, υπερασπίστηκε την ύπαρξη ενός ισχυρού προστατευτικού πλαισίου για την πρώτη κατοικία, το οποίο επετεύχθη με την αλλαγή της νομοθεσίας, την απελευθέρωση των επιχειρηματικών δανείων και την διαμόρφωση ενός ρυθμιστικού πλαισίου για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων με στόχο μια αγορά με ισχυρούς κανόνες υπό την ΤτΕ.
Ακόμη, έκανε λόγο για την θεσμοθέτηση ενός ισχυρού κώδικα δεοντολογίας των τραπεζών, ο οποίος θα περιλαμβάνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης των νοικοκυριών και θα αποτελεί οδηγό για τις τράπεζες για τον καθορισμό των δόσεων με βάση την πραγματική δυνατότητα αποπληρωμής που έχει ένα υπερχρεωμένο νοικοκυριό.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομίας επικαλέστηκε και μια σειρά από άλλα μέτρα, όπως είναι η ίδρυση Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και30 Κέντρα Πληροφόρησης Δανειοληπτών σε όλη την Ελλάδα.

Πηγή: ert.gr από ΑΠΕ/ΜΠΕ
Φωτό: Eurokinissi(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Περισσότερες από 24.000 Ακαδημαϊκές Ταυτότητες έχουν αποθηκευτεί στο Gov.gr Wallet

Ξεπέρασαν τις 24.000 οι Ακαδημαϊκές Ταυτότητες που έχουν αποθηκευτεί στο Gov.gr Wallet. Συ…