%ce%b1%ce%b5%cf%81%ce%bf-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b9%ce%ba%ce%ae-copy

sakis Του Σάκη Γιώτα

Όπως έχουμε αναφέρει & σε προηγούμενο άρθρο μας, το Πολιτικό Μη-επανδρωμένο Αερόχημα HCUAV RX-1, το πρώτο ελληνικής παραγωγής σε τέτοια κλίμακα, κατασκευάστηκε από την Space Sonic στην Πηνειάδα Τρικάλων, όπου & οι εγκαταστάσεις της εταιρείας & παρουσιάζεται αυτές τις μέρες στην ΔΕΘ & στο περίπτερο 15, τραβώντας σαν μαγνήτης τα βλέμματα των επισκεπτών, αλλά & το ενδιαφέρον πολλών Υπηρεσιακών παραγόντων, που θα μπορούσε να τους φανεί χρήσιμο το εν λόγω αερόχημα.

Το HCUAV RX-1αναπτύχθηκε στο πλαίσιο συνεργατικού έργου της δράσης «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 2011», της ΕΥΔΕ – ΕΤΑΚ, στο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007-2013, με επικεφαλής και συντονιστή τον αν. καθηγητή Κύρο Υάκινθο, Διευθυντή του Εργαστηρίου Μηχανικής Ρευστών και Στροβιλομηχανών του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ.

Στο ερευνητικό πρόγραμμα συμμετείχαν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με αντικείμενο τη σχεδίαση του αεροχήματος, αεροδυναμικές αναλύσεις, την κατασκευαστική μελέτη, βελτιστοποίηση γεωμετρίας και πτητικές δοκιμές και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, με αντικείμενο τη ρομποτική όραση, αντίληψη περιβάλλοντος, και επεξεργασία σήματος.

Λίγα λόγια για το  HCUAV RX-1

HCUAV RX-1 κατασκευάστηκε σε ποσοστό 95% από σύνθετα υλικά(ανθρακονήματα) με χρήση καλουπιών για την μορφοποίησή τους. Η επεξεργασία για αυξημένη αντοχή των επιφανειών & των δομικών στοιχείων έγινε σε φούρνο ελεγχόμενης θερμοκρασίας & πίεσης(autoclave).

Είναι εφοδιασμένο με λογισμικό προσαρμοστικού PID ελεγκτή πτήσης, που του εξασφαλίζει ευσταθή πτήση, μέσα στα όρια του φακέλου πτήσης του. Η κεντρική του υπολογιστική μονάδα, έχει πλήρη σουίτα αισθητήρων(INS, RTK-GPS, βαρόμετρο), θύρες επικοινωνίας με εξωτερικούς αισθητήρες, σερβομηχανισμούς, κινητήρα & με το σύστημα φρένων & διασφαλίζει την επικοινωνία με το σύστημα  GCS & την ανταλλαγή μηνυμάτων τηλεμετρίας & ελέγχου, ούσα πλήρως αυτόνομη ενεργειακά.

Η ρομποτική όραση του HCUAV RX-1 βασίζετια στη λήψη από το ηλεκτροοπτικό σύστημα, την επεξεργασία εικόνας, την αντίληψη περιβάλλοντος, της θέσης & της αναγνώρισης συμβάντων μέσω σύγχρονου λογισμού, το οποίο ενημερώνει αυτόματα για τη θέση του συμβάντος, στους χάρτες του GCS.

Ο έλεγχος & η επικοινωνία με το HCUAV RX-1 γίνεται στο αυτοφερόμενο GCS, στο οποίο είναι εγκαταστημένος όλος ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός(video streaming/recording, ασύρματος, χειριστήριο ελέγχου, τηλεμετρία, λήψη εικόνας σε πραγματικό χρόνο, λογισμικό επεξεργασίας εικόνας, χάρτες  GPS). Το ηλκτροοπτικό σύστημα που εγκαθίσταται στο αερόχημα, έχει γυροσκόπιο, κίνηση τριών αξόνων σε  gimbal, κάμερα ημέρας, κάμερα  IR, LRF, INS/GPS.

Πού μπορεί να φανεί χρήσιμο!!!

Με εμβέλεια 150 χιλιομέτρων και αυτονομία 11 ωρών, μπορεί από ύψος 2 χιλιομέτρων, πετώντας μέρα και νύχτα, να μεταδώσει σε πραγματικό χρόνο κρίσιμες και λεπτομερείς πληροφορίες για την υποστήριξη υπηρεσιών πολιτικής προστασίας και δημόσιας ασφάλειας, όπως:

την παρακολούθηση των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων, την προστασία κρίσιμων υποδομών, την υποστήριξη ερευνών διάσωσης, την εποπτεία δασικών εκτάσεων για την έγκαιρη κατάσβεση πυρκαγιών, τη δειγματοληψία εδάφους, θαλάσσιων και αέριων ρύπων, την εποπτεία οδικών αξόνων, την αεροφωτογράφηση περιοχών ενδιαφέροντος.

Λίγα λόγια για την  Space Sonic

Η Space Sonic ΕΠΕ ιδρύθηκε το 2007 με έδρα την Πηνειάδα Τρικάλων & δραστηριοποιείται στον τομέα παραγωγής βιομηχανικών εξαρτημάτων ακριβείας & υψηλών προδιαγραφών, για την ελληνική & ευρωπαϊκή βιομηχανία, με τις αυστηρότερες μεθόδους ποιοτικού ελέγχου. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στην μελέτη, τον σχεδιασμό & παραγωγή προϊόντων υψηλών απαιτήσεων. Έχει συνεργασθεί για την κατασκευή διαφόρων εξαρτημάτων, αλλά & ολοκληρωμένων συστημάτων, με ελληνικές ξένες εταιρείες παράγοντας: εξαρτήματα για την αμυντική βιομηχανία, ιατρικά εξαρτήματα, βιομηχανικά, ελαιοραβδιστικά, καλούπια συσκευασίας τροφίμων. Η εταιρεία έχει πιστοποιηθεί με ISO 9001:2000. Space sonic.gr

%ce%b1%ce%b5%cf%81%ce%bf-7-copy %ce%b1%ce%b5%cf%81%ce%bf-1-copy %ce%b1%ce%b5%cf%81%ce%bf-2-copy %ce%b1%ce%b5%cf%81%ce%bf-3-copy %ce%b1%ce%b5%cf%81%ce%bf-4-copy %ce%b1%ce%b5%cf%81%ce%bf-5-copy %ce%b1%ce%b5%cf%81%ce%bf-6-copy

Load More Related Articles
Load More In Θεσσαλία
Comments are closed.

Check Also

Το Σάββατο 27/4 & στα Τρίκαλα, η Ημερίδα «Αγροδιατροφή και Τουρισμός-Πολιτισμός», από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Η  Περιφέρεια Θεσσαλίας  και το Περιφερειακό Συμβούλιο  Έρευνας και Καινοτομίας, σας  προσ…