DSCN8047 Arxiki

Τους προστάτες τους Τρεις Ιεράρχες, γιόρτασαν μαθητές & καθηγητές των Σχολείων σε όλο τον Δήμο Πύλης, παρευρισκόμενοι στους κατά τόπους Ι. Ναούς, παρακολουθώντας την Θεία Λειτουργία εις μνήμην των.

Στην Πύλη & στον Ι.Ν. του Αγ. Νικολάου ετελέσθη όρθρος & Θεία Λειτουργία μετά αρτοκλασίας, ιερουργούντος του πατήρ Δημ. Κατσαρού, παρουσία σύσσωμου του διδακτικού & μαθητικού κόσμου της πόλης. Μετά την Θεία Λειτουργία η εκπαιδευτικός κα Αγορίτσα Βασιλείου εκφώνησε λόγο προς τιμήν των Αγίων των γραμμάτων, αναφερόμενη στη ζωή , αλλά & την σημασία του έργου τους & την ποιότητα της δράσης τους στον κοινωνικό τομέα & τον τομέα των γραμμάτων.

Από πλευράς Δήμου παρέστη ο Αντ/ρχος Οικονομικών κ. Βαγγέλης Αλέκος.

Λίγα λόγια για τους τρεις Ιεράρχες…

Οι τρεις Ιεράρχες ήταν ο Μέγας Βασίλειος, ο Γρηγόριος ο Θεολόγος (Ναζιανζινός) και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος.

Έζησαν απλή ζωή χωρίς πολυτέλειες. Αφιέρωσαν τη ζωή τους στους φτωχούς συνανθρώπους τους και στους δυστυχισμένους. ήταν και οι τρεις σοφοί. Αγάπησαν τα γράμματα και τον πολιτισμό των αρχαίων Ελλήνων.

Έγιναν μεγάλοι – πολύ μεγάλοι – δάσκαλοι, πραγματικοί φωστήρες. Αλλά και σπουδαίοι ρήτορες. Για τη σοφία τους και την καλοσύνη τους, ο λαός τους εκτιμούσε και τους αγαπούσε. Αναδείχθηκαν πατέρες της Εκκλησίας και άγιοι. Η σοφία και η δράση τους, τους έδωσε τον τίτλο των μεγίστων φωστήρων, όπως ψέλνεται και στο τροπάριό τους: «Τους τρεις μεγίστους φωστήρας της τρισηλίου θεότητος…».

Μέγας Βασίλειος

«Όπως οι μέλισσες διαλέγουν το νέκταρ από τα λουλούδια, έτσι κι εσείς να διαλέγετε αυτά που διαβάζετε. Να κρατάτε τα  καλά και τα ωφέλιμα».

Έγραψε πολλά βιβλία. Ίδρυσε τη Βασιλειάδα – σχεδόν μία ολόκληρη πόλη – με νοσοκομείο, πτωχοκομείο, γηροκομείο, λεπροκομείο, σχολείο, ξενώνα κλπ. Γι’ αυτά όλα ονομάστηκε Μέγας.

Γρηγόριος ο θεολόγος

«Πως το καταλαβαίνετε, να έχετε εσείς περισσεύματα και ο άλλος να πεινά».

Είχε ευαίσθητη ψυχή.. Έγραψε πολλά ποιήματα. Τον ονόμασαν Θεολόγο, γιατί τα κηρύγματα και τα γραπτά του στερέωσαν την ορθόδοξη πίστη.

Ιωάννης ο Χρυσόστομος

«Ένας και μόνο άνθρωπος με θεϊκή φωτιά στην καρδιά μπορεί να διορθώσει ολόκληρη πόλη».

Το κήρυγμά του ήταν κάτι το εξαιρετικό. Όταν κήρυττε ήταν σαν να έτρεχε χρυσάφι από το στόμα του. Μοίραζε φαγητό σε 7.000 φτωχούς κάθε μέρα.

 

DSCN8041 DSCN8042 DSCN8043 DSCN8045 DSCN8049 DSCN8050 DSCN8055

Load More Related Articles
Load More In Τοπικά
Comments are closed.

Check Also

Τρικαλινοί δρομείς στον Μαραθώνιο της Βιέννης!!!

Ακόμη μια αποστολή του Συλλόγου Δρομέων Τρικάλων σε Μαραθώνιο του εξωτερικού ! Αυτή την φο…