Arxiki

Την τιμητική τους είχαν & οι Γόμφοι στο «11ο Συμπόσιο Τρικαλινών Σπουδών», που πραγματοποιείται το τριήμερο Παρασκευή 3/11 – Κυριακή 5/11 από τον Φ.Ι.ΛΟ.Σ. στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Τρικάλων.

Συγκεκριμένα χθες Σάββατο 4/11 & κατά την πρωινή 2η Συνεδρία οι Γόμφοι συμπεριελήφθησαν με ιδιαίτερη αναφορά στην παρουσίαση, από τον κ. Λεωνίδα Χατζηαγγελάκη, Αρχαιολόγο/Επίτ. Δ/ντη Αρχαιοτήτων, έκθεσης φωτογραφίας αρχαιοτήτων, που είχε λάβει χώρα πέρυσι στη Λάρισα & στον Βόλο, σε συνεργασία με την Ένωση Συντακτών Θεσσαλίας του Μορφωτικού Ιδρύματος, του Γαλλικού Ινστιτούτου & του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με θέμα: «Συνομιλίες Μνημείων».

Ο κ. Χατζηαγγελάκης κατά την παρουσίασή του & αναφερόμενος στους Γόμφους, έκανε ιδιαίτερη μνεία στην βαρύτητα της σημαντικότητας που κατείχε εκ θέσεως η αρχαία πόλη των Γόμφων, χαρακτήρισε τα ευρήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, ως σημαντικότατα έργα λιθοξοϊκής τέχνης, κάποια από αυτά ενδεχομένως να είναι & μοναδικά στο είδος τους, που συνθέτουν γενικότερα τον αρχαιολογικό «πλούτο» της Θεσσαλίας & κοσμούν, εκτιθέμενα, Αρχαιολογικά Μουσεία της χώρας.

Με το πέρας της παρουσίασης από τον κ. Χατζηαγγελάκη & στην ώρα της συζήτησης τον λόγο πήρε ο κ. Γιάννης Γιώτας, συνταξιούχος Γραμματέας & πρώην πρόεδρος της Τ.Κ. Γόμφων, ο οποίος εξέφρασε ερωτήματα προς τον κ. Χατζηαγγελάκη & συγκεκριμένα, πώς όλα αυτά τα διάσπαρτα σημαντικότατα αρχαιολογικά ευρήματα που κοσμούν, Αρχαιολογικά Μουσεία της χώρας & συνθέτουν τον αρχαιολογικό «πλούτο» των Γόμφων, θα μπορέσει το κοινό των Γόμφων & κατ’ επέκτασιν ο τρικαλινός κόσμος, να γνωρίσει & θαυμάσει από κοντά, τα οποία μάλιστα δεν έχει γνωρίσει έστω & μέσω της διοργάνωσης έκθεσης φωτογραφίας, καθότι υπάρχουν & άλλα πρόσφατα σημαντικά ευρήματα, που ανευρέθησαν κατά την αρχαιολογική ανασκαφή τον Σεπτέμβριο του 2000 στη θέση «Λογγαράκος» της κτηματικής περιφέρειας των Γόμφων.

Επίσης ο κ. Γιώτας αναφέρθηκε επίσης & στις επιτύμβιες στήλες, που περιβάλλουν την δυτική είσοδο του Ι. Ναού Αγ. Νικολάου Γόμφων, οι επιγραφές των οποίων δημιουργούν ακόμη αναπάντητα ερωτήματα.

Να αναφέρουμε εδώ, εις γνώσιν & της δημ. Αρχής, πως για την ανάδειξη του κηρυγμένου (Υπουργική Απόφαση 1154/4-3-1964, ΦΕΚ 91/Β΄/19-3-1964) αρχαιολογικού χώρου των αρχαίων Γόμφων έχει κατατεθεί μελέτη από τον κ. Λεωνίδα Χατζηαγγελάκη, τότε Διευθυντή της πρώην ΛΔ΄ ΕΠΚΑ, που αφορά στη γενικότερη επανένταξη του χώρου μέσα στις δραστηριότητες των Δήμων Μουζακίου, Τρικάλων, Πύλης και Αργιθέας.

Στόχος της μελέτης αυτής είναι ο αρχαιολογικός χώρος των Γόμφων να λειτουργήσει ως ένα αρχαιολογικό πάρκο και σε συνδυασμό με πολιτιστικές εγκαταστάσεις να προσφέρει δυνατότητες ψυχαγωγίας, επιμόρφωσης και άθλησης.

Τα έργα, αν θα υλοποιηθούν, αποβλέπουν στη δημιουργία ενός λειτουργικού πολιτιστικού πόλου που με την κατάλληλη αξιοποίησή του μπορεί να συμβάλλει στην προβολή όλης της περιοχής, στη δυνατότητα προσέλκυσης και ανάπτυξης τουρισμού

gomfoi 1 Gomfoi 2

Load More Related Articles
Load More In Τοπικά
Comments are closed.

Check Also

Δημ. Μπογδάνος στην Πύλη: Σύγχρονη μάστιγα, τα αυτοάνοσα νοσήματα. Με τεράστιο ενδιαφέρον η ενημερωτική Ημερίδα, στο Πολιτιστικό Κέντρο Πύλης(βίντεο)

Με τεράστιο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στις 11:00 η ενημερωτική Ημερίδα, μ…