mistikakipou-xeimoniatika-louloudia

Ποια λουλούδια ανθίζουν τον χειμώνα; Είναι γνωστό ότι τα περισσότερα καλλωπιστικά φυτά εμφανίζουν τα πανέμορφα λουλούδια τους την εποχή της άνοιξης και του καλοκαιριού. Ακόμα και το φθινόπωρο θα δούμε αρκετά λουλούδια στον κήπο. Το χειμώνα όμως τι γίνεται; Είναι τόσο ωραίο να έχουμε ανθισμένα φυτά στον κήπο μας όλο το χρόνο! Υπάρχουν ετήσια λουλούδια, βολβώδη φυτά, καλλωπιστικοί θάμνοι ακόμη και καρποφόρα δέντρα που αντέχουν το κρύο και ανθίζουν μέσα στο χειμώνα, προσθέτοντας μια ευχάριστη νότα στον κήπο μας. Ας γνωρίσουμε τα πιο όμορφα φυτά που ανθίζουν τον χειμώνα για να φυτέψουμε σε κήπο και σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας.

 

Πανσέδες
Οι πανσέδες είναι αγαπημένα ετήσια ανοιξιάτικα λουλούδια με χαμηλή ανάπτυξη 15 – 25 εκατοστών, πυκνή βλάστηση και πρώιμη ανθοφορία με εντυπωσιακά άνθη. Ανθίζουν από τα μέσα του χειμώνα και μέχρι τα τέλη του Ιούνη. Κι όσο για χρώματα, διαθέτουν μεγάλη ποικιλία. Κίτρινοι, πορτοκαλί, μπορντό, μωβ, λευκοί, μπλε καθώς και πολύχρωμοι συνδυασμοί. Χαρακτηριστική ποικιλία πανσέ είναι αυτοί που διαθέτουν μία μαύρη κηλίδα στο κέντρο του λουλουδιού. Μπορούμε να επιλέξουμε ποικιλίες πανσέδων με μικρότερα λουλούδια, κατάλληλοι για εδαφοκάλυψη που παρουσιάζουν ανθεκτικότητα σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Επιλέγουμε για τους πανσέδες ηλιόλουστη θέση στον κήπο ή το μπαλκόνι για να μας χαρίσουν πλούσια ανθοφορία.

 

5 μυστικά φροντίδας για πανσέδες

5 μυστικά φροντίδας για πανσέδες

.

Πρίμουλα
H πρίμουλα πήρε το όνομα της γιατί θεωρείται το πρώτο λουλούδι που ανθίζει τον χειμώνα. Πολυετές ποώδες φυτό που δίνει τα υπέροχα άνθη του μέσα στο καταχείμωνο από τέλη Δεκεμβρίου ως στα τέλη της άνοιξης. Τα λουλούδια της διαθέτουν μεγάλη ποικιλία χρωμάτων για να επιλέξουμε. Άσπρο, κόκκινο, μωβ, κίτρινο, ροζ, πορτοκαλί, μπλε, ενώ θα συναντήσουμε και δίχρωμες ποικιλίες. Για τη φύτευση της πρίμουλας σε κήπο ή σε γλάστρα, επιλέγουμε θέσεις προστατευμένες από τον έντονο ήλιο, καθώς η πρίμουλαευδοκιμεί σε σχετικά υγρό περιβάλλον.

 

Πρίμουλα, πρώτο λουλούδι του χειμώνα

Πρίμουλα, πρώτο λουλούδι του χειμώνα

Κυκλάμινο
Το κυκλάμινο είναι πολυετές λουλούδι που ξεκινά την ανθοφορία του μέσα στο φθινόπωρο, συνεχίζει μες στο χειμώνα και ολοκληρώνεται την άνοιξη. Μπορούμε να επιλέξουμε κυκλάμινα από διάφορα χρώματα. Ροζ, μωβ, κόκκινο και λευκό χρώμα, ή κυκλάμινα με δίχρωμα άνθη. Το κυκλάμινο αγαπά το δροσερό περιβάλλον και φυτεύεται σε σκιερές και ημισκιερές θέσεις για να μας χαρίσει την πλούσια ανθοφορία του, προστατευμένο από τους ανέμους και την έντονη ηλιοφάνεια. Μπορούμε να διατηρήσουμε το κυκλάμινο ακόμα και μέσα στο σπίτι, ως φυτό εσωτερικού χώρου, σε φωτεινό και αεριζόμενο χώρο, μακριά από θερμαντικά σώματα όπως τζάκι και καλοριφέρ.

 

Συμβουλές φροντίδας για το κυκλάμινο

Συμβουλές φροντίδας για το κυκλάμινο

 Χρυσάνθεμο

Το χρυσάνθεμο ή αγιοδημητριάτικο είναι ακόμη ένα αγαπημένο λουλούδι που ανθίζει την εποχή του φθινοπώρου με τα χαρακτηριστικά άνθη που μοιάζουν με μαργαρίτες και συνεχίζει την ανθοφορία του μέσα στο χειμώνα. Μπορούμε να επιλέξουμε διάφορες ποικιλίες χρυσάνθεμου για να φυτέψουμε στον κήπο και σε γλάστρα στην αυλή και στο μπαλκόνι. Χαμηλές ποικιλίες χρυσάνθεμων με μεγάλα άνθη, ιδανικά για μικρές γλάστρες και ζαρντινιέρες, καθώς επίσης ποικιλίες ψηλών χρυσάνθεμων, με πολλά μικρά άνθη που φυτεύονται καλύτερα στον κήπο. Τα χρυσάνθεμα αγαπούν τον ήλιο, οπότε φροντίζουμε να τα φυτεύουμε σε ηλιοφανείς θέσεις.

 

Συμβουλές φροντίδας για το χρυσάνθεμο

Συμβουλές φροντίδας για το χρυσάνθεμο

Κίτρινο γιασεμί
Το κίτρινο γιασεμί ανθίζει στην καρδιά του χειμώνα και προσφέρει ένα εντυπωσιακό θέαμα. Έχει χαρακτηριστική κρεμοκλαδή βλάστηση, αναπτύσσεται περισσότερο πλευρικά και φτάνει τα 3 μέτρα σε πλάτος και τα δύο μέτρα σε ύψος. Ανθίζει από τον Δεκέμβριο και έχει παρατεταμένη ανθοφορία που διαρκεί μέχρι τον Μάρτιο σε νότιες περιοχές πριν ακόμη βγουν τα καινούρια φύλλα του. Το κίτρινο γιασεμί φυτεύεται σε μεγάλες γλάστρες που κρέμονται οι βλαστοί του ή επιλέγεται για φράκτες, τοίχους και χαμηλά κιγκλιδώματα. Εξαιρετικά ανθεκτικό σε χαμηλές θερμοκρασίες καθώς και σε όλους τους τύπους των εδαφών, το κίτρινο γιασεμί ευδοκιμεί σε ηλιοφανή ή ημισκιερά σημεία.

 

Συμβουλές φροντίδας για το κίτρινο γιασεμί του χειμώνα

Συμβουλές φροντίδας για το κίτρινο γιασεμί του χειμώνα

 

Αμαρυλλίδα
Η αμαρυλλίδα είναι ένας βολβός φθινοπωρινής φύτευσης που μας χαριζει στα τέλη του χειμώνα εντυπωσιακά άνθη που προβάλλουν επάνω σε μακριούς δυνατούς μίσχους σε πολλά εντυπωσιακά χρώματα για να ταιριάξουμε με το χειμωνιάτικο σκηνικό. Λευκό, κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, καθώς διχρωμίες. Ο βολβός της αμαρυλλίδας καλό είναι να φυτεύεται σε ένα ζεστό, ηλιόλουστο μέρος του κήπου μας, προφυλαγμένο από ανέμους σε χώμα που να διαθέτει καλή αποστράγγιση. Φυτεύουμε τον βολβό με τέτοιο τρόπο ώστε ένα μικρό μέρος του βολβού της αμαρυλλίδας να βρίσκεται πάνω από το χώμα. Μπορούμε, επίσης, να τοποθετήσουμε την αμαρυλλίδα σε ειδικά γυάλινα βάζα με νερό, σε φωτεινό μέρος μέσα στο σπίτι για να ανθίσει.

 

Αμαρυλλίδα, το μεγαλοπρεπές λουλούδι

Αμαρυλλίδα, το μεγαλοπρεπές λουλούδι

Ίριδα
Η ίριδα είναι ένα πολυετές ποώδες φυτό που πολλαπλασιάζεται με βολβούς ή ριζώματα και μας χαρίζει πολύ όμορφη ανθοφορία στα τέλη του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης. Τα λουλούδια της ίριδας διαθέτουν τεράστια ποικιλία χρωμάτων, μπλε, λευκά, κόκκινα, κίτρινα, πορτοκαλί, μαύρα ενώ θα συναντήσουμε και δίχρωμες ποικιλίες με εξαιρετικούς συνδιασμούς χρωμάτων. Φυτεύουμε τις ίριδες μέσα στο φθινόπωρο σε βραχόκηπους, σε παρτέρια ακόμη και σε γλάστρα στο μπαλκόνι σε ηλιοφανή σημεία και σε χώμα που διαθέτει καλή στράγγιση.

 

Ίριδα, ένα λουλούδι από τον ουρανό

Ίριδα, ένα λουλούδι από τον ουρανό

Νάρκισσος

Ο νάρκισσος είναι άλλο ένα βολβώδες λουλούδι που φυτεύεται μέσα στο φθινόπωρο και ανθίζει στα τέλη του χειμώνα ή μέσα στην άνοιξη. Ο νάρκισσος μας χαρίζει όμορφα λουλούδια σε σχήμα τρομπέτας, σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων από λευκό, λευκοκίτρινο, κιτρινο-πορτοκαλί, κοκκινωπό μέχρι και ροζέ που ξεπροβάλλουν πάνω σε λεπτούς μίσχους. Ο νάρκισσος φυτεύεται σε ηλιοφανείς θέσεις σε βραχόκηπους, σε παρτέρια του κήπου μας, ενώ μπορεί να διατηρηθεί και ως φυτό εσωτερικού χώρου αρκεί να επιλέξουμε μια φωτεινή θέση στο σαλόνι μας μακριά από θερμαντικά σώματα.

 

Νάρκισσος, ένα πανέμορφο λουλούδι για κήπο και γλάστρα

Νάρκισσος, ένα πανέμορφο λουλούδι για κήπο και γλάστρα

Χειμωνανθός

Ο χειμωνανθός είναι φυλλοβόλος καλλωπιστικός θάμνος με λογχοειδή φύλλα, ανοιχτού πράσινου χρώματος που ανθίζει μέσα στη παγωνιά του χειμώνα. Έχει σχετικά αργή ανάπτυξη και μπορεί να φθάσει σε ύψος τα 3-4 μέτρα. Ο χειμωνανθός είναι μια εξαιρετική επιλογή για τον χειμωνιάτικο κήπο μας, καθώς μας χαρίζει τα αρωματικά λουλούδια του από τέλη Δεκέμβρη μέχρι αρχές Μάρτη, πριν ακόμα βγουν τα φύλλα του. Τα λουλούδια του φυτού διαμέτρου 2-3 εκατοστών, κιτρινωπού χρώματος, θυμίζουν αστέρι και φέρουν μια κόκκινη καρδιά στο κέντρο τους. Επιλέγουμε θέσεις με αρκετή ηλιοφάνεια και σχετικά γόνιμα εδάφη με καλή αποστράγγιση για να φυτέψουμε τον χειμωνανθό.

 

Χειμωνανθός το λουλούδι του χειμώνα

Χειμωνανθός το λουλούδι του χειμώνα

Αμυγδαλιά
Και τέλος, η πανέμορφη αμυγδαλιά! Αν και δεν πρόκειται ουσιαστικά για καλλωπιστικό φυτό, το αγαπημένο αυτό καρποφόρο δέντρο στη μέση του χειμώνα εμφανίζει λευκο-ροζέ λουλούδια μοναδικής ομορφιάς πάνω στα κλαδιά της, πριν ακόμη ξεπροβάλλουν τα φύλλα της. Μια ανθισμένη αμυγδαλιά μπορεί να αποτελέσει ένα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία του χειμωνιάτικου κήπου μας. Και επιπλέον, μπορούμε να κόψουμε και τα ανθισμένα κλαδιά της, για να στολίσουμε τα βάζα στο χειμωνιάτικο σαλόνι μας. Η αμυγδαλιά φυτεύεται σε ηλιόλουστα σημεία και θέλει έδαφος με καλή αποστράγγιση. Γενικότερα, ευδοκιμεί σε ξηροθερμικό κλίμα, και σε περιοχές που δεν χαρακτηρίζονται από μεγάλο ποσοστό υγρασίας.

 

6 μυστικά για καλλιέργεια αμυγδαλιάς

6 μυστικά για καλλιέργεια αμυγδαλιάς

Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

mistikakipou.gr

Load More Related Articles
Load More In Χόμπι - Επιχειρείν - Ελεύθερος Χρόνος
Comments are closed.

Check Also

Δημ. Μπογδάνος στην Πύλη: Σύγχρονη μάστιγα, τα αυτοάνοσα νοσήματα. Με τεράστιο ενδιαφέρον η ενημερωτική Ημερίδα, στο Πολιτιστικό Κέντρο Πύλης(βίντεο)

Με τεράστιο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στις 11:00 η ενημερωτική Ημερίδα, μ…